Jubilej vodovoda Brankovina

imagePre skoro deset godina započeta je izgradnja cevovoda za Brankovinu kojim bi bilo pokriveno konzumno područje od 15 000 stanovnika. Od tada do danas radovi su izvodjeni u malom obimu , a niko ne zna kada bi taj cevovod uopšte mogao biti završen.

Kada je pre deset godina predstavljena ideja I namera grada da se gradi vodovodni pravac prema Brankovini prva procena je bila da je za to potrebno 132 miliona dinara.
U ovaj projekat grad je ušao uz podršku države , ali i donatora kao što je bila Crkva svetog spasa. Projekcija je bila da 20% troškova snosi grad , a ostatak novca obezbedi Direkcija za vode. Posle nekoliko godina imali smo vest da su radovi na ovom vodovodnom pravcu do sada realizovani u izgradnji cevovoda od ulica Vlade Danilovića i Karadjordjeve do Ulice Braće Veliković u MZ Peti puk.Završeni su radovi na izgradnji dve crpne stanice . Projekat izgradnje predvidja izgradnju potisnog cevovoda do crpne stanice na Kličevcu , igradnju još jedno rezervoara i potom cevovod do Divljeg brda i do Brankovine za šta je neophodno obezbediti od 80 do 85 miliona dinara.
Nova informacija vezana za ovaj vodovod glasi da je uradjen gradjevinski projekat I dozvola za prvac Braće Veličković –Kličevac čija je vrednost 16 miliona dinara. Naredna faza bi bila od Kličevca do Divljeg brda za šta je neophodna saglasnost Puteva Srbije za prelazak preko magistralnog puta . Nedostaje projekat rezervoara na Divljem brdu, neddostaje projekat trase od Divljeg brda do Brankovine I potom od Brankovine do Balačke.
Javnu nabavku za projektovanje trebalo je I treba da raspiše grad. Ali se to ni u ovoj godini nije desilo.
JKP „Vodovod“ predlagao je kreditno zaduženje kako bi se posao završio što grad nije prihvatio iako je argumentacija bila jasna , a to je da se izgradnjom vodovodne mreže prema Brankovini obezbedjuje stabilno snabdevanje vodom oko 15 000 potrošača s obzirom da ovaj vodovod ne obezbedjuje samo vodu za meštane Brankovine i nekoliko okolnih sela već i za ceo severozapadni deo grada . Rezervoar na Kličevcu ima potencijal da u slučaju nestanka vode u celom gradu na 48 sati , grad u potpunosti snabdeva vodom.
Crn jubilej započetih radova sam po sebi je došao, a dobra ideja o širenju vodovodne mreže pala je u vodu pod ovom vlašću. Možda zato jer je projekat započet u vreme koalicije DS-SPS, a započeo ga je tadašnji direktor Vodovoda Selimir Manojlović. SPS trenutno nema pravo glasa sem prava dizanja ruke, Manojlović više nije živ, demokrate su bez obzira na pomirljive tonove koje mimo javnosti, šalju vlasti, uvek zgodna tema za osudu I “pljuvanje”, pa je tako I vodovodni prvac postao nepodoban.
S obzirom da brojna naselja I dalje imaju problem sa vodom na ovom pravcu, a nekima se voda doprema cisternama godinama jer nema bunara, čini se da sadašnji odnos vlasti prema ovom problemu liči na Mariju Antoanetu svojevremeno kada je rekla: “Ako nemate hleba jedite kolače” pa sadašnja vlast jasno poručuje: “Ako nemate pitke vode , pijte kiselu!”.
I zaista ona je kisela, toliko kisela da je već gorka.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.