Nagrada „Desanka Maksimović“ uručena Nikoli Vujčiću

Na rodjendan naše pesnikinje Desanke Maksimović književna nagrada uručena je pesniku Nikoli Vujčiću. Nagradu je uručio ministar kulture Nikola Selaković.

Nagrada „Desanka Maksimović“ tradicionalno se već 31. godinu dodeljuje najboljima u pesničkoj reči. Ove godine nakon polaganja venaca na grob pesnikinje u Brankovini , u Valjevskoj gimnaziji upriličena je svečanost uručenja nagrade.

Po odluci stručnog žirija nagrada je ove godine dodeljena pesniku Nikoli Vujčiću , a nagradu mu je uručio ministar kulture Nikola Selaković koji je istakao da se radi o najvoljenijoj srpskoj pesnikinji:

„Nagrada koja se uručuje danas nazvana je, ne samo po jednoj od najvećih, već sigurno najvoljenijih pesnikinja srpskih, Desanki Maksimović. Možda najpoznatija pesnikinja našega naroda, čije stihove kao najmanji učimo i pamtimo, istovremeno je i jedna od najvećih tajni srpske poezije i svaki put je nova i neponovljiva i začudna kada se sa njenim stihovima susretnemo. Zato je i pravo i pravedno da ova književna nagrada ponese njeno ime, ime koje u vascelom srpskom narodu znači samo jedno – poezija“ rekao je  ministar Selaković.

Svečanosti u Gimnaziji prisustvovala je i delgacija Grada Valjeva predvodjena gradonačelnikom Lazarom Gojkovićem koji je izrazio zadovoljstvo što baš Valjevo prepoznaju po Desanki Maksimović.

„Valjevo  je izuzetno ponosno što u Desankinom zavičaju stasavaju, ali bivaju i nagrađeni neki od naših najznačajnijih pesnika. Ponosni smo na bogatu tradiciju i kulturu našeg kraja i srećni smo što i 126 godina nakon rođenja Desanke Maksimović, uživamo u njenoj poeziji i ona nastavlja da živi u nama”, poručio je gradonačelnik.

Pre same dodele nagrade  na Trgu pesništva, pored spomenika Desanki Maksimović , održan je  poetski čas,. U Valjevskoj gimnaziji je predstavljena zbirka pesama “Bele laži”, Hamze Papića, prošlogodišnjeg pobednika poetskog konkursa “Desanka Maksimović”.

foto:Grad Valjevo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.