Do uredjenja Doma vojske uz podršku ministarstva kulture

Ministar kulture Nikola Selaković najavio podršku ministarstva kulture uredjenju objekta Doma vojske kao buduće zgrade  Biblioteke .

foto:Grad Valjevo

Prilikom posete Valjevu ministar Nikola Selaković obišao je objekat Doma vojske čiju  namenu grad vidi kao  buduću gradsku biblioteku.

Ministar Selaković je izrazio nadu dsa će Valjevo za najmanje godinu dana  imati svu projektnu dokumentaciju za objekat Matične biblioteke i  da če grad Valjevo krenuti u radove  uz pomoć Ministarstva kulture.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković izrazio je zahvalnost na pomoći i podršci koju je najavio ministar Selaković .

„Najavljena podrška mnogo nam znači kako bismo konačno rešili problem funkcionisanja Biblioteke koja kao što znate, sada radi u dva odvojena objekta. Učinićemo sve što je do Grada Valjeva da što pre bude završena neophodna dokumentacija“, rekao je gradonačelnik Gojković.

Namena objekta Doma vojske do sada je u više navrata menjana , a svojevremeno je postojala i odluka o prodaji .

Dom vojske ipak biblioteka

6 comments on “Do uredjenja Doma vojske uz podršku ministarstva kulture

  1. Istina

    Колико пута се до сада мења намена и троше средства на адаптацију…?
    Па нема власт капацитета за уређење града, нити државе. У граду од вишеспратница и од аутомобила не може да се дише нити прође као нормалан становник…
    Какву културу спомињете када су на све стране препуне канте, контејнери, пола града без канализације, 50% грђана на ивици беде, 70% грађана машта о нето проесеку са којима се хвалите…
    Каква је то држава где се граде стадиони, где се граде станови од 10.000 евра по квадрату, а пензије 15 и минималац 47.000 динара. Где се месецима чека на специјалистичке прегледе, операције… За кога постоји ова држава? За оне са купљеним дипломама, докторатима… што „управљају“ јадним народом, што се лече по приватним клиникама док парре перу на разноразне адаптације здравствених и болничких центара у којим ајош мало неће имати ко да ради.
    Па чусте ли ви да за 2-3 године неће имати ни децу ко да нам учи. Можда ћете и то решити неком адаптацијом на бази курсева математике, физике, хемије за чланове који буду лојални…?

    Reply
  2. Ана Р.

    Селаковић министар културе? Јадна Нам мајка, његова култура је у рангу Ристичевића, шта смо дозволили.

    Reply
  3. Zadužbinar

    E, neće te ga majci, nikada prodati!!!
    Ta imovina nekadašnjeg Oficirskog doma nije Alaj Begova slama, već je ZADUŽBINA nekadašnjih oficira i
    podoficira vojnog Garnizona Valjevo. Zgrada tog Oficirskog doma proglašena je kao kulturno istorijski spomenik, i zaštićena
    je po Zakonu kao kulturno materijalno dobro.
    Dalje, tadašnji oficiri i podoficiri u Garnizonu Valjevo, gradili su taj Dom ulaganjem svojih ličnih novčanih sredstava, pomognuti i sa prilozima imućnih Valjevaca, i ličnim učešćem u izvođenju radova.
    Takođe, izradili su i Statut Oficirskog doma, u kome su DECIDNO precizirali: DA SE TA IMOVINA Oficirskog doma NE MOŽE OTUĐITI ni pod kojim uslovima, niti mu se može PROMENITI PRVOBITNA NAMENA, tj. zaveštava se svim budućim generacijama oficira i podoficira(aktivnih i penzionisanih) Garnizona Valjevo , i pravo da u njemu sprovode svoje kulturne aktivnosti, međusobno, i u saradnji sa građanima grada Valjeva.
    Ovaj Statut je PRAVNI DOKUMENT, i potpisala ga je tadašnja Komanda Vojske i Mornarice, kao najviši nivo Vojne vlasti u tadašnjoj Jugoslaviji. Primerak Statuta se čuva i u Istorijskom arhivu Valjeva, a, i ja imam KOPIJU!
    Pa, onda , gospodo, otkuda vama pravo u lokalnoj vlasti da prodajete tuđu imovinu sa statusom ZADUŽBINE, i da joj menjate PRVOBITNU NAMENU??? Ne zaboravite: Grad Valjevo NIJE VLASNIK imovine Oficirskog doma, već mu je ta imovina na osnovu Ugovora o prenosu prava KORIŠĆENJA sa Ministarstvom odbrane RS , data isključivo i samo na KORIŠĆENJE do daljnjeg, uz novčanu naknadu za oko 550.000 evra!
    Gospodo iz lokalne vlasti, SAMO SE VI IGRAJTE, ali, kad-tad doći će te pod udar Zakona zbog otimanja tuđe imovine!

    Reply
    1. Ne mrzi li te

      Citate li vi vesti ili sednete za racunar i pisete gluposti onako samo po sebi? Sta ce se prodati? Sta lupas? Lepo se kaze da ce biti biblioteka i ti istreses ovde toliko gluposti?

      Reply
  4. Bolje rešenje

    Grad je pre nekoliko godina platio izradu projekta sa ciljem da se u Domu vojske otvori multifunkcionalni kulturni centar. Dakle, grad je potrošio neki novac da napravi projekat koji je onda sam i odbacio. Ta ideja u Valjevu postoji od 2011. godine. U međuvremenu više gradova u Srbiji se povelo tom valjevskom idejom i krenulo tim putem sa ciljem da stvore. Pirot ulaže 5 miliona evra u rekonstrukciju DOma vojske i njegovo pretvaranje u multifunkcionalni kulturni centar. Šabac takođe kreće tim putem. Kod nas je Grad u više navrata menjao namenu, a ekipa koja je i sada na odborničkoj listi SNS-a je Dom vojske htela i da proda. Ova zgrada nije dobra da u njoj bude biblioteka, jer je i kada je građena projektovana da bude neka vrsta kulturnog centra za pripadnike vojske i građanstvo. Biblioteci neće mnogo koristiti velika sala u Domu vojske. Biblioteka će za potrebe smeštanja knjiga morati da dogradi jedan objekat u dvorištu Doma vojske, jer sam obhekat Doma za to nije adekvatan. Ovde se radi samo o još jednom privremenom i neadekvatnom rešenju. Biblioteci je potrebna nova, namenski projektovana i napravljena zgrada.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.