Rezime jedne kupovine

imageVlast u Valjevu pokazala je gradjanima da se lako može desiti da se jedno traži oglasom , a drugo potom kupuje. Grad tražio da parcele u industrijskoj zoni budu povezane. I jesu vazdušnom linijom.

U trenutku kada je grad odlučio da kupi parcele za industrijsku zonu jasno je rečeno da se traže povezane parcele. Grad je za sprovodjenje konkursa oformio i komisju koja treba da razmatra pristigle ponude. „Zemljište treba da predstavlja građevinski kompleks, odnosno celinu koja se sastoji od više međusobno povezanih katastarskih parcela, ukupne površine od najmanje 13 hektara do najviše 17 hektara“, pisalo je u odluci koju je usvojila Skupština.

U Odluci se dalje navodi da će postupak kupovine zemljišta „sprovesti Komisija, a pribavljanje zemljišta izvršiće se prikupljanjem ponuda javnim oglasom po tržišnoj ceni koju utvrdi nadležni organ poreske uprave od najpovoljnijeg ponuđača“. I konačno u Odluci piše da će „rešenje o kupovini zemljiša, na predlog komisije, doneti gradonačelnik“.
Vrlo brzo stigla je informacija da se samo jedan ponudjač javio. Logično to bi trebalo da znači da je samo jedno lice vlasnik parcela koje se traže. Ostali se dakle, nisu ni mogli javiti na oglas jer im parcele nisu povezane.
Posao obavlja komisja , a odlučuje gradonačelnik Slobodan Gvozdenović. Na sednici Skupštine niko ni reč nije potom rekao da su parcele nepovezane , odnosno da osnovni uslov iz odluke Skupštine nije ispoštovan. Niko ni reč nije rekao o tome da su svi ostali vlasnici parcela u Valjevu praktično na ovaj način oštećeni jer su se rukovodili onim što je objavljeno. Da li su ovde prekršena neka prava I pravila I zakon?
Sigurno da jesu jer su ostali učenici onemogućeni da se jave. Da li je moguće da Komisija nije znala šta kupuje? Teško. Da li je moguće da gradonačelnik nije znao šta kupuje? Teško.
Nameće se mišljenje da je sve odranije bilo dogovoreno? I to više nije ni tajna . Odbornici ništa I ne pitaju jer veruju da nisu oni krivi ako se krši zakon. Da na Skupštini nije rečena istina potvrdile su nove tačke dnevnog reda. Jelica Stojanović , sednica Skupštine 20. Avgust 2018. Godine: “ Krajem 2016 godine ova Skupština je donela odluku o pribavljanju parcela i to su možete videti sve ove parcele koje su išrafirane, sada se predlaže da se pribave parcele koje nisu išrafirane da tako figurativno kažem , koje su razliitog oblika, različitih veličina, pripadaju privrednoj zoni da bi se objedinio jedan kompleks. Predlaže se da se pribavi negde oko 4 hektara za to je potrebno 36 900 000 dinara I ta sredstva su planirana u odluci o budžetu za 2018.godinu”.
I odbornicima su transparentno prikazane išrafirane zone pa ni tada niko nije postavio pitanje kako su one to naprasno sada nepovezane, a samo pre par meseci bile su povezane I sa pristupnom saobraćajnicom. Da ih nije vetar razvejao?
I tu se sakrio odgovor. Nije u pitanju kršenje zakona I privilegovan prodavac već strujanje vazduha. Zakon nije verovatno prekršen I niko nije odgovoran jer su parcele povezane vazdušnom linijom. Tako gledano one su I bliže nego što se mislilo.
I pored ovog “razumnog” iznalaženja rešenja za celu situaciju izvrdavanja zakona , ostaje jedna neverovatna činjenica , a to je da su samo tri čoveka “preveslala” 51 –og odbornika. A “veslanje” nije jeftino pa su odbornici to naplatili. Koštalo je tačno pola miliona iz džepa gradjana Valjeva

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.