Skupa škola za prosečnu valjevsku porodicu

imagePočela nova školska godina i novi izdaci za roditelje. Komplet knjiga za učenike košta i do 17 000 dinara. Niko više ne može ni da izračuna koliko uopšte košta školska godina.

U Valjevu ove godine 100 djaka prvaka manje. Sledeći statistiku koja računa i zarade i uoppt standard stanovništva svi su izgledi da će narednih godina djaka prvaka biti sve manje. Mladi shodno situaciji više razmišljaju o odlasku iz Valjeva nego o proširenju porodice.
Oni koji su pak rizikovali i imaju decu u školi , odlično znaju koliko ih je koštao radosni dan početka školske godine. Osnovno sredstvo za rad jesu knjige , a ove jeseni najjeftiniji komplet knjiga košta oko 6000 dinara. Cena zatim eksponencijalno raste od razreda do razreda i do 17 000 dinara.
Ipak dete u školi mora imati i osnovni pribor, a cena pune pernice kreće se i do 2000 dinara u zavisnosti od vrste, oblika, proizvodjača same pernice. Cifra se uvećava onog trenutka kada se kupuju sveske i blokovi za crtanje. Cena sveske u zavisnosti od formata, tvrdog ii mekog poveza, kreće se od 50 do 350 dinara.Ako sve ovo osnovno saberemo odavno smo premašili cifru od 200 eura. Ukoliko porodica ima dva školarca ovo valja pomnožiti sa dva.
Garderoba za dete već je posebna priča, ali da ne budemo maliciozni, dete bi moralo biti obučeno i da ne ide u školu.
Tokom godine roditelje očekuje još izdataka, ekskurzije, rekreativne nastave, platili su upis i „štetu“ u školi. Dodatak svemu ovom jeste užina za dete. Na mesečnom nivou ona praktiččno iznosi 2200 dinara, ako se dnevno izdvaja po 100 dinara. Za porodice sa više dece, izdvajanja su logično i veća.
Ne treba zaboraviti da su istraživanja pokazala da gotovo nema deteta koje tokom godine ne uzima privatne , dodatne časove iz ekog predmeta. Cena časa startuje od 500 dinara.
A prosečna zarada nije veća, ona je na nivou 40 000 dinara, bar po statistici, i izvesno taj iznos jedva da je mogao da podmiri polazak u školu. Svi ostali troškovi, čekaće oktobar, a za hranu izdvojiće se koliko mora. Provući će se kartica, ostvariti minus, platiti na rate i odloženo.
Da li je onda početak školske godine više radost ili muka?
S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.