Šta sa JP Kolubara i Agrorazvojem?

imageIako niko ne želi da govori na temu promene oblika I naložene drugačije organizacije preduzeća pored gradske Direkcije za urbanizam u problemu sa zaradama ukoliko njihov status ostane nepromenjen biće I JP Kolubara, ali I JP Agrorazvoj.

“Imali smo četiri sastanka I nije doneta odluka još uvek o budućem statusu Direkcije”, rekao je Milan Trifunović član radske komisije za rešavanje pitanja statusa ovog javnog preduzeća. Trifunović se pozvao na primere pojedinih gradova u Srbiji gde je status Direkcije rešen uglavnom tako da je jedan deo zaposlenih pripao Gradskim upravama , a jedan deo ostao u transformisanom preduzećima koja se uglavnom bave upravljanjem putevima I planovima. S druge strane mnogi gradovi u Srbiji već su ugasili svoje Direkcije I zaposlene u potpunosti preveli u Uprave. Neki gradovi biće u problemu po mišljenju ministarstva finansija jer transformacije koje su izabrali takodje nisu odgovrajuće, a takav je slučaj u Nišu.

Ipak koliko god se pričalo o Direkciji niko ne govori o još dva valjevska preduzeća JP Kolubara I JP Agrorazvoj koji nemaju sopstvene prihode I koji u potpunosti zarade primaju iz budžeta grada. Zakon se podjednako odnosi na njih koliko I na Direkciju , ali se po saznanjima Vamedie o njima gotovo I ne govori, pogotovo ne javno.

Preduzeće Agrorazvoj osnovano je sa namerom da se bavi razvojem poljoprivrede I na ranije održanim sednicama Veća moglo se čuti da bi ovom preduzeću trebalo da pripadne stočna pijaca kao komunalna delatnost kako bi uopšte mogli biti javno preduzeće. Medjutim sve I da ovo preduzeće zaista počne da gazduje ovom pijacom, što još uvek nije slučaj , prihodi koje bi na taj način ostvarili ne bi bili dovoljni za zarade zaposlenih.

JP Kolubara je praktično investicija Republike Srbije I nema sopstvenih prihoda , zarade se finansiraju iz lokalnih budžeta opština osnivača, a kao je Valjevo osnivač sa najvećim udelom Valjevo I izdvaja najveća sredstva za funkcionisanje ovog preduzeća. JP Kolubara je u investiciji još naredne dve godine, ali na dosadašnji način neće moći da funkcioniše. Neke od nezvaničnih I za sada nepotvrdjenih informacija vezanih za ovo javno preduzeće su da bi ono moglo eventualno u dogovoru sa JP Vodovod praktično preuzeti fabriku vode pa potom istu fakturisati Vodovodu. Ovakvu odluku morala bi doneti Skupština I svojevremeno, sada vladajući SNS, nije se složio sa takvim predlogom koji se našao u delu akcionog plana o stavljanju u funkciju sistema vodosnabdevanja sa brane Rovni. Poslanik Mihailo Jokić tada je ovakav predlog nazvao besmislenim I praktično kradjom gradske imovine. Velika je verovatnoća dakle da rešenje problema JP Kolubara nije pomenuta informacija kojom se spekuliše.
„ Da ne verujete da neko može to da zamisli. Da mi damo ono što imamo da se formira neko novo preduzeće da se tu smesti deset ljudi koji su i dosada primali plate preko 100 000 i da oni našem Vodovodu prodaju i naplaćuju vodu. To nije normalno“, rekao je narodni poslanik Mihailo Jokić.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.