Lažna garancija trgovaca

imageKada kupite neki trajan proizvod – tehnički uređaj, deo nameštaja, odeću, obuću i slično, prodavac će vam najčešće dati garanciju na period od dve godine. Zakon o zaštiti potrošača je takvu garanciju označio kao zloupotrebu tog izraza, odnosno kao lažnu.

Za ispravnost (saobraznost ugovoru o prodaji) svakog trajnog proizvoda koji je prodao, trgovac je odgovoran dve godine nezavisno od toga da li jeste ili nije dao svoju garanciju. Isto se odnosi na proizvođača, kao i na uvoznika robe. Praktično, to znači da je prodavac obavezan da u tom roku prihvati reklamaciju potrošača, da je zavede u svoju evidenciju i da postupi saglasno svojim zakonskim obavezama. On je dužan da bez odlaganja, a najkasnije u roku od osam dana, pisanim ili elektronskim putem odgovori potrošaču na primljenu reklamaciju pri čemu mora da se izjasni da li je prihvata i da predloži konkretan način i rok za otklanjanje neispravnosti proizvoda o svom trošku.
Vrlo mali broj naših sugrađana zna za to svoje potrošačko pravo što neki trgovci zloupotrebljavaju na razne načine. Kao prvo, njihova garancija je lažna zato što svoju zakonsku obavezu proglašavaju i označavaju kao garanciju. Samo one garancije koje su date za perion duži od dve godine imaju smisla i potrošači treba da ih rado prihvate.
Drugi postupak koji, naročito u poslednje vreme, primenjuju trgovci da bi izbegli obavezu obeštećenja potrošača, jeste taj što preuzmu proizvod i pošalju ga svojoj stručnoj komisiji ili čak nekoj izabranoj laboratoriji, koja redovno konstatuje da taj proizvod nije pravilno korišćen i da je reklamacija potrošača neosnovana.
Iz navedenih razloga, našim sugrađanima kao korisnicima roba i usluga za ličnu i porodičnu potrošnju preporučujemo da prodavcu odnosno vršiocu neke usluge, ulože prigovor na kupljeni proizvod ili izvršenu uslugu (građevinsku, stolarsku, instalatersku i slično) kad otkaže u roku od dve godine, i da sačekaju njegov pisani odgovor. Ukoliko trgovac ili vršilac usluge ne prihvati reklamaciju, najbolje je da se potrošač obrati nekom udruženju potrošača koje će mu, po prirodi svog posla, pružiti besplatnu praktični a po potrebi i pravnu pomoć u rešavanju potrošačkog spora.

Dragan D. Popović
Udruženje VAPOT

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.