Ponovo veliko interesovanje za preventivne preglede

Na besplatne  preventivne preglede organizovane juče od 8 do 17 časova u Domu zdravlja i Bolnici Zdravstvenog centra Valjevo, odazvalo se 433 građana, saopštio je Zdravstveni centar.

Na ovim preventivnim pregledima građani su mogli da urade sledeće preglede: dermatološki pregled mladeža, tumor marker CEA, CA19-9, i Alpha Fetoprotein, merenje krvnog pritiska, UZ abdomena, nivo šećera u krvi, kompletna krvna slika.

U Domu zdravlja Valjevo  omogućeni su preventivni opšti sistematski pregledi za decu, nakon kojih su po potrebi za decu bili omogućeni pregledi specijalista ogtalmologa i otorinolaringologa. Na ovim pedijatrijskim pregledima bilo je 22 dece različitog uzrasta, uglavnom onih mlađih.

Kako se navodi, u dermatološkoj  ambulanti u Bolnici, dermatovenerolozi su radili dermoskopiju kao osnovu pregleda mladeža. Urađeno je 186 dermoskopija i neki pacijenti su upućeni na dalju dijagnostiku, a ovi pregledi su se pokazali kao veoma značajni zbog povećanja broja obolelih od najrazličitijih karcinoma kože, a ujedno i podizanja svesti građana o štetnosti preteranom i nekontrolisanom izlaganju Suncu.

Ultrazvučni pregled abdomena je rađen na 5 punktova zbog velikog interesovanja građana.

Zakazivanje nije bilo potrebno, a od 433 pregledanih na dalje lečenje i dijagnostiku je upućeno 77 pacijenata. Poseban akcenat na prevenciji se odnosi i na građane bez zdravstvenog osiguranja, tj. zdravstvene knjižice, jer je ovo prilika da potpuno besplatno pregledaju svoje zdravlje.

Država ovim pregledima želi da ukaže na značaj prevencije i da preventivne preglede učini pristupačnijim građanima, a iz nedelje u nedelju u zavisnosti koji specijalistički pregledi su u ponudi, varira i interesovanje građana za zdravstvene preglede.

2 comments on “Ponovo veliko interesovanje za preventivne preglede

 1. Dragan

  bravo za dom zdravlja i bolnicu sto su gradjanima obezbedili preglede za dzabe iako bi im kao sto ministar kaze trebalo dati i racun da vide koliko pregled kosta i da onda bolje razumeju koliko drzava brine o njima iako gubi pare na preglede

  Reply
  1. sin anarhije

   NE BI BILO LOSE DA SE I TI PREGLEDAS , ZA TEBE JE GRATIS JER SI CLAN SEKTE … REC GRATIS POTRAZI NA VIKIPEDIJI

   Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.