Ulardžićeva izložba otvorena u Modernoj galeriji

U Modernoj galeriji otvorena je izložba slika akademskog slikara Dejana Ulardžića, člana ULUS-a, koji je do sada imao 32 samostalne izložbe, a za svoje stvaralaštvo dobitnik je deset nagrada.

Na otvaranju izložbe, direktorka Moderne galerije Marija Đurić istakla je da je Ulardžić, svoj umetnički svet počeo da otkriva na minijaturama. Kasnije, likovi koji su prvobitno nastali na kamenčićima, počeli su da se umnožavaju i prenose na platna.

“Ulardžić je povezivan sa pripadnicima slikarske grupe Mediala, iako se rodio kada je ona nastala, ali se njihova fantastika u njegovoj umetnosti ne može poreći. Upravo to dovelo ga je do Moderne galerije Valjevo, koju je Ljuba Popović nazvao Hram fantastike”, rekla je Marija Đurić.

„Svako od nas zagrabio je jutros nešto sa svog ličnog računa koji se ne dopunjava i na kojem ne znamo stanje. To je vreme, vi ste mi poklonili deo vašeg vremena i na tome vam beskrajno hvala. Osluškujte sebe u ovom slikama i igrajte se u njima“, rekao je na otvaranju svoje izložbe Dejan Ulardžić.

On je istakao da je ovu izložbu posvetio svom simu, a pošto je prostor diktirao šta da izloži, nastojao je da ova izložba bude mini-retrospektiva njegovog stvaralaštva.

„Galerija je ostavila izuzetan trag i dok je stara Jugoslavija postojala i jedan je od poslednjih bastiona štafelajnog slikarstva. Što se mene tiče, više sam hroničar, nego fantastičar. Zapisujem trag vremena u kom sam. Pokušavam da ovo vreme ulepšam još više nego što je lepo”, konstatovao je umetnik.

U katalogu koji prati njegovu izložbu, Đorđe Kadijević je, između ostalog, napisao da je Ulardžić “sličan medialcima i po tome što, poput nekih od njih, nije učio likovnu akademiju, već je sam gradio i usavršavao svoju slikarsku veštinu”. “Ulardžić je pronikao u samu suštinu slikarske fantastike, uviđajući bitnu funkciju prizora u tom žanru koji, više od realističkog, počiva na iluzionističkim efektima”, napisao je čuveni srpski reditelj i likovni kritičar o stvaralaštvu ovog šabačkog umetnika.

Na izložbi u Modernoj galeriji, koja je otvorena do 15. avgusta, prikazano je više od 50 slika, crteža i minijatura, nastalih u protekle 43 godine stvaralaštva Dejana Ulardžića.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.