U Mionici procena štete od grada i upozorenje na narandžasti meteo-alarm danas

U Mionici su formirane Komisije za evidentiranje i procenu šteta na individualnim stambenim objektima i putnoj infrastrukturi, kao i Komisija za evidentiranje i procenu šteta na poljoprivrednim gazdinstvima.

Predsednik opštine Mionica Boban Janković sazvao je hitan sastanak i od članova Komisije tražio dodtano angažovanje na terenu kako bi se sve nastale štete evidentirale u što kraćem roku.

“Sada nam je najvažniji posao da se oporavimo i budemo uz naše sugrađane. Komisije su na terenu gde evidentiraju i procenjuju nastale štete. Početne preliminarne procene su da je šteta ogromna. Činimo sve što je u našoj moći, ali verujemo i da će nam država pomoći”, kaže Janković.

U subotu popodne nezapamćeno nevreme pogodilo je mioničku opštinu gde je grad naneo ogromne štete na domaćinstvima, automobilima, usevima, infrastrukturi. Najviše pogođena sela su: Popadić,  Rakari, Berkovac, Komanice,Maljević, Gornji Lajkovac, Gornji Mušić, okolina Banje Vrujci.

Štab za vanredne situacije mioničke Opštine upozorava da je za danas za Kolubarski okrug, izdato narandžasto upozorenje, kada se mogu očekivati grmljavinske nepogode sa pljuskovima i gradom kao i većom količinom padavina za kratko vreme (od ≥ 20 l/m² u periodu do 3h). Radi se o opasnim i veoma opasnim vremenskim pojavama, koje su takvog intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu veoma opasnu po bezbednost ljudi i životinja.

Imajući u vidu najavljenu prognozu, Štab za vanredne situacije opštine Mionica preduzeo je preventivne i operativne mere na sprečavanju i ublažavanju posledica i stavio u pripravnost JKP “Vodovod Mionica“ i druge nadležne službe.

„S obzirom na najavljeno, može se očekivati izazivanje bujičnih poplava, ozbiljnih teškoća u urbanim sredinama (posebno problemi sa kišnom kanalizacijom i kišnim kolektorima), problemi u saobraćaju i transportu, moguća pojava odrona i klizišta, odlaganje već planiranih poljoprivrednih aktivnosti kao i rizik od udara groma, što može dovesti do problema u radu svih uređaja koji koriste električnu energiju, rizika od iniciranja pojave vatre, problema u telekomunikacijama. Moguća je šteta na imovini i povređivanje ljudi. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe“, dodaje se u saopštenju.

1 comment on “U Mionici procena štete od grada i upozorenje na narandžasti meteo-alarm danas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.