GO Novi DSS:Polovična rešenja i neiskorišćeni potencijali Tešnjara

Problemi gradjana koji žive u staroj čaršiji Tešnjar bili su tema konferencije za nivinare Novog DSS-a. „Za razliku od partija vlasti i opozicije mi uvek predlažemo i konkretna rešenja“, rekao je predsednik GO Novog DSS-a Marko Nikolić.

Problemi buke, oronulih objekata i nedovoljno iskorišćeni turistički potencijali Tešnjara bili su konkretne teme kojima se bavio Novi DSS u Valjevu. Predsednik GO Novog DSS-a Marko Nikolić izmedju ostalog je naveo i da polovična rešenja grada i nečinjenje s druge strane ne doprinose kvalitetu života gradjana.

„Uvek razgovaramo sa gradjanima i tu smo da ih uvek saslušamo, njihove probleme. Za razliku od partija vlasti i opozicije mi uvek nudimo neka rešenja. Tako je i sa problemom koji godinama unazad imaju stanovnici Tešnjara. A buka je njihov najveći problem. I tu bismo mogli reći već godinama unazad da je u Trešnjaru jedino buka u modi. A Valjevo je podeljeno na 4 akustične zone i uže gradsko jezgro ne bi trebalo da ima veći nivo buke od 40 decibela, a nivo buke tamo neretko prelazi 89 decibela što život ljudima u Tešnjaru čine nemogućim“, rekao je Nikolić.

On je konstatovao da i ported različitih inicijatiiva se u poslednjih 20 godina po tom pitanju ništa nije desilo. Ipk, kako podseća Nikolić sa usvajanjem Zakona o buci o donošenjem odluke Grada Valjeva o sprovodjenju kontrole buke u ugostiteljskim objektima , a da je radi sprovodjenja merenja kupljen uredjaj čija je cena veća od 300 000 dinara.

„Verovali ili ne do dan danas taj uredjaj nije stavljen u upotrebu. Ne samo da see ne koristi već načelnica komunalne pčolicije navodi kao osnovni razlog za  nekorišćenje to što niko u komunalnoj policiji nema odgovarajuću stručnu spremu da bi mogao da koristi taj uredjaj. Voeleli bi da je to jedini slučaj, ali znamo da nije“, rekao je Nikolić.

Drugi deo problema, po njegovim rečima jeste restauracija postojećih objekata u Tešnjaru. „Ti objekti moraju da sačuvaju po Zakonu istovetnost istorijsko kulturnog nasledja . I tu dolazimo do problema jer novi načini gradnje ne poznaju stare metode kojima su objekti zidani. Razlika u cenama je kako smo već proverili, od 40 do 60% viša u odnosu na novu gradnju. Mi zato predlažemo kao održivo rešenje , a to je da se deo od svih prihoda koji se dobijaju od izhdavanja letnjih bašti u celom gradu i od sredstava koja se dobijaju od izdavanja Tešnjara za snimanje filmova , vrati gradjanima Tešnjara kroz subvencije kako bi bila smanjena ta razlika u ceni restauracije“, naveo je Nikolić.

Marija Andrić, tehnički sekretar Novog DSS-a se osvrnula na turističek potencijale koje ima Tešnjar navodeći da ti potencijali nisu iskorišćeni .

„Beli most i Tešnjar predmet su interesovanja svih koji dolaze u naš grad. Usledn ne brige i nezainteresovanosti grada , djaci na ekskurzijama najviše vremena u Valjevu provode u tržnom centru. Dok drugi gradovi i od kamena prave turističku atrakciju , grad Valjevo nije sposoban da sačuva bogatstvo koje ima. Pored renoviranja objekata trebalo bi obtratiti pažnju i ulođiti u sam turistički potencijal. Zanimljivo je da u celoj Birčaninovoj ulici ne postoji nijedna suvernica, a u celom gradu imamo samo jednu , koja nije dovoljna. Zato je naš predlog da se u jednom od lokala u vlasništvu grada otvori suvenirnica ili ako to nije moguće onda da se gradjanima omogući postavljanje tezgi sa suvenirima i proizvodima valjevskog kraja. Takodje predlažemo da se u Tešnjaru  , s obzirom da je to lokacija za snimanje serija i filmova , postave paneli za slikanje sa likovima iz tih filmova i serija“, predložila je Andrić.

Po mišljenju Novog DSS-a navedeni predlozi značajno bi doprineli da stara čaršija ponovo dobije svoj sjaj i postane destinacija za mnogo više turista nego što je to sada slučaj.

19 comments on “GO Novi DSS:Polovična rešenja i neiskorišćeni potencijali Tešnjara

 1. Dragan

  opet ovi sa tesnjarom. kome se nesvidja buka u centru grada nek ide na povlen il u milicinicu. ima ljudi koji inaju para i rado bi kupili te njihove stracare u centru na dobroj lokaciji

  Reply
  1. Nisu svi izdali

   Znamo da je Savamala vaša loša navika ,ali ispod Belog mosta protiče Kolubara.

   Reply
 2. Konkretno

  Ostacete upamceni kao partija Vojislava Kostunice koja je isporucivala generale u Hag?

  Reply
 3. Branko

  puna podrška ovome rešenju za tesnjar koji je vekovne tekovine.. najpoznatiji kulturni aspekt grada valjeva a ne lokalni delikventski,maliciozni deo grada.
  To sto neki pozivaju.na stranačke podele to je loše.
  Treba rešiti probleme a ne pozivati na partije ko je sta.. vlast ne valja to je jedino tačno.

  Reply
 4. Sava

  Odlični predlozii i rešenja ,da se priča o Tešnjaru konačno pokrene sa mrtve tačke,inače će od Tešnjara ostati samo ruševine!

  Reply
 5. Dunja

  Nase kulturnon-ustorijsko blago Tešnjar po kome je Valjevo poznato treba da se očuva i sačuva,Predlozi NDSS su odlični i izvodljivi .NDSS Valjevo bravo.

  Reply
 6. Komšija

  Pristup nije samo kritički , već se u svim njihovim saopštenjima daju i predlozi kako da se nešto promeni u okviru realnih mogućnosti kojima grad raspolaže.
  Ideje za Tešnjar su sasvim prihvatljive i održive.
  Ako sam dobro informisana tehniĉki sekretar stranke Marija Andrić je politikolog , a predsednik GrO Marko Nikolić je dpl.ing saobraćaja .
  Samo nastavite jer nam je dosta nepismenih i uvezenih kadrova koji su na vlasti.

  Reply
 7. Istina

  Bruka.
  Sve to govori koliko su valjevci glupi. Oni sto su malo vispreniji su otišli i odlaze iz ovog smetlišta od nazovimo grada.
  Sami sebe otrovasmo. Naselja pored Gradca, automobili nemaju vise gde da se parkiraju, plesači nemaju kuda da se kreću, od visespratnica po centru ni vazduh ne može da struji…Zato dragi valjevci grad umire i neće mu pomoći ni brže trake, niti bilo šta da se razvija, da ne spominjemo najniže plate u Srbiji.
  Kakav BRE Tesnjar i čaršija…Imamo Dom vojske sa onolikim dvorištem zarasta u korov, prodali smo zemljište kasarne na Jadru… Zašto, zato sto nema pameti kod valjevaca šta tu može da bude i da koristi svima.
  Idite u Sabac, Cacak, pa i malu Loznica, svugde je bolje. Nama pameti da nešto počnemo da napravimo kao pješačku zonu u Ljubljani.
  Omladino pakuje kofere, a ovi sto imaju solitere i p9la Valjeva, pustite da umiru u sopstvenim fekalijama…

  Reply
 8. Maki

  Uređaj od 300.00 Din koji skuplja prašinu jer niko u komunalnoj policiji nema odgovarajuću stručnu spremu za korišćenje
  Koji je ovo grad…gde mi živimo.

  Reply
 9. Коки

  Да ли постоји нешто у овом граду што СНС власт није девастирала

  Reply
 10. Pera iz gradske toplane

  Mudra vlast bi odnah iskoristila dobre ideje, ali za to je potrebno znanje, čak ni buku sa instrumenta ne umeju da pročitaju…
  Živo me zanima kakav im je izborni rezultat u Tešnjaru….
  Vi iz DSS, nemojte da zaboravite zašto ste se zalagali kada vas izaberemo u vlast…
  Pera iz toplane

  Reply
 11. Kučuk Alija

  Sta se vi trcite tu,zovnite Turke da to urede to je ionako njihov deo grada

  Reply
 12. mali žika

  Konačno da se pojave neka nova lica na opozicionoj sceni u Valjevu.
  Videćemo koliko mogu da urade.

  Reply
  1. Милош Марјановић

   kako opozicija može da uradi bilo šta? pa nisu džabe opozicija

   Reply
 13. Komšija iz Tešnjara

  Sve sa konferencije je tačno. Vidim da su Naprednjaci nakon ranije konferencije NDSS-a počeli da rade saobraćajnice u naselju Zbratimljeni gradovi, ako budu slušali razumnu opoziciju možda će i Tešnjar doći nekada na red.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.