Litijom ispraćene mošti Vladike Nikolaja za Beograd

Na dan kada je pre dvadeset godina u Hramu Svetog Save na Vračaru, Vladika Nikolaj pribrojan svetima u kalendaru Srpske Pravoslavne Crkve, kivot sa moštima Svetog Vladike Nikolaja, ispraćen je litijom za Beograd gde će biti I na čelu litije koja će biti održana povodom slave grada Beograda.

Litijom koju je gradskim ulicama predvodio Preosvećeni Episkop valjevski g. Isihije, kivot je prenet iz Hrama Pokrova Presvete Bogorodice u Hram Vaskrsenja Gospodnjeg, gde je služen akatist Svetom Vladiki Nikolaju.

„Vladika Nikolaj je večni vođa roda srpskog. On je naš zastupnik pred Bogom, naš molitvenik, učitelj našeg roda- učitelj pokajanja, blagočešća i pravoživlja. Nije dovoljno imati sao pravu veru, nego je potrebno i živeti shodno toj veri. Time se najviše isticao Vladika Nikolaj, koji nam je svojim primerom objašnjavao Sveto jevanđelje, a potom i mnogim bogomudrim književnim delima, zlatoustim propovedima, mudrim teološkim spisima, narodnim blagočestivim pesmama i na mnoge druge načine nam je nadahnuto govorio o Spasitelju Hristu, Njegovom ovaploćenju, domostroju našeg spasenja i našem životu u Hristu“ rekao je Vladika Isihije.

Ispraćaju kivota za Beograd I litiji prisutvovali su pored sveštenstva Eparhije valjevske I velikog broja gradjana Valjeva I gradonačelnik grada Valjeva Lazar Gojković sa saradnicima, pripadnici Vojske Srbije, Policijske uprave, članovi folklornih ansambala.

Mošti Svetog Vladike Nikolaja Žičkog, Ohridskog i Lelićkog boraviće u Sabornom hramu srpskog naroda, Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru zaključno sa večernjim bogosluženjem u nedelju, 27. maja 2023. godine

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.