Rodna ravnopravnost I nasilje nad ženama

Radionicu pod nazivom „Nasilje prema ženama – šta možemo da učinimo“,  održali su predstavnici Fondacije BFPE za odgovorno društvo, a uz podršku UNDP – a. Radionice su u najvećoj meri posvećene ženama u politici.

Na tribini koja je tim povodom održana u skupštinskoj Sali prisustvovale su gradske odbornice . Jedna od njih Ivana Petarić kaže da je tema suštisnki rodna ravnopravnost.

„Sama tema govori o rodnoj ravnopravnosti i koliko je zapravo zastupljena u lokalnim samoupravama, kao i nasilje nad ženama koje su u politici, a možemo se svi složiti da je to jako izraženo, da se time veoma malo bavimo, naročito u skladu sa dešavanjima koja su proteklih mesec dana zadesila našu državu. Smatram da o ovoj temi ima dosta da se priča i da se širi dalje. U Kancelariji za mlade imamo decu koja su jako zainteresovana, već imamo kampanju koju vodimo godinu dana o digitalnom nasilju, pod nazivom „Nisi sam“. Danas su učesnice na tribini odbornice Skupštine grada Valjeva, ali smo doveli i mladu decu koja žele da se bave ovim temama“, rekla  je Ivana Petarić.

Šta znamo o rodno zasnovanom nasilju prema ženama i nasilju u porodici; Šta možemo? Zakonodavni i institucionalni okvir za zaštitu i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici; Šta dalje? Lokalne politike u oblasti rodne ravnopravnosti i nasilja prema ženama, bile su teme predavanja Biljane Stepanov ispred Centra za podršku ženama iz Kikinde, koje je usledilo nakon uvodnog obraćanja Ivane Savić Jovanović iz BFPE za odgovorno društvo, Ivane Petarić, odbornice u Skupštini grada Valjeva i Dragana Gračanina ispred UNDP – a.

„Radimo na transparentnosti i podržavamo rodnu ravnopravnost u institucijama. Ovaj projekat se sprovodi i na nacionalnom, ali i na lokalnom nivou i u formi radionica. Radionica „Nasilje prema ženama – šta možemo da učinimo?“ je namenjena odbornicama pre svega, biće im prikazan celokupan postupak šta se dešava u institucijama od trenutka kada žena prijavi nasilje do dešavanja kasnije. Naravno, odbornice već znaju i bave se time, ali je važno da na osnovu svega onoga što znamo vidimo šta možemo da učinimo mi kao građani i građanke, kao odbornice, kako bi se u našem društvu predupredilo nasilje, naročito nasilje prema ženama koje je u poslednje vreme izraženije i imamo sve više žrtava“, naglasila je Ivana Savić Jovanović, koordinatorka programa, Fondacija BFPE za odgovorno društvo.

3 comments on “Rodna ravnopravnost I nasilje nad ženama

  1. Dragan

    bravo za odbornicu peteric koja je veoma aktivna i s kojom su u stranci svi rukovodioci zadovoljni

    Reply
  2. Radnik

    Sve neke fodancije i udruženja da bi se uzele pare na fin način.Što ne radite volonterski,ako stvarno hoćete da pomognete..Sve neki savetnici,niko neće da se motiku i da se znoji.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.