Mesec frankofonije

      Нема коментара на Mesec frankofonije

Mesec mart je bio Mesec frankofonije tokom kojeg se organizuju različite aktivnosti u Francuskom institutu u Beogradu i u školama gde se uči francuski jezik.

Danas, oko 100.000 đaka u Srbiji uči francuski jezik u osnovnim i srednjim školama, a od ukupno sedam dvojezičnih škola, šest imaju prestižno priznanje o kvalitetu Label France Education, koje dodeljuje Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova ustanovama gde postoji izvrsnost u dvojezičnoj frankofonoj nastavi.

Valjevska gimnazija je od prošle godine nosilac ovog prestižnog priznanja za izuzetnost.

Na svečanom otvaranju manifestacije Mesec frankofonije u Palati Srbije, Valjevsku gimnaziju predstavljale su profesorke francuskog jezika Brankica Perić i Biljana Marinković. U prisustvu potpredsednika Vlade Republike Srbije Ivice Dačića, ministra turizma i omladine Huseina Memića i grupe ambasadora frankofonih zemalja u Srbiji, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije organizovalo je prijem u Palati Srbije u Beogradu, 1. marta 2023. godine. Tom prilikom je i pretpremijerno prikazan film o Srbiji „Odredište frankofonije – Srbija”, koji je realizovala francuska televizija TV5 Monde.

Jedanaest učenika Valjevske gimnazije, većinom učenika dvojezičnih odeljenja sva četiri razreda i jedan učenik prirodno-matematičkog smera, 15. marta 2023. učestvovalo je u aktivnosti Francuskog instituta „Frankofoni diktat”. Diktat se organizovao istog dana u isto vreme u svim školama koje su se prijavile za učešće. U našoj školi diktat je čitala lektorka Marina Ora.

Takođe, 17. marta 2023. učenici dvojezičnih odeljenja prvog i četvrtog razreda sa svojim profesorkama francuskog jezika Brankicom Perić i Biljanom Marinković, učestvovali su u Beogradu u projektu „Frankofoni horizonti”, koji tradicionalno organizuje Francuski institut, kao jednu od aktivnosti tokom marta meseca kada se obeležava Mesec frankofonije. Cilj projekta je poseta jednoj frankofonoj ambasadi, tako da su učenici i profesorke imali čast da posete Ambasadu Rumunije i razgovaraju sa Njenom ekselencijom, ambasadorkom Silvijom Davidoju, koja je i predsednica grupe frankofonih ambasadora. Nakon pozdravne reči ambasadorke, pogledali su kratak film o Rumuniji na francuskom jeziku. Učenici su posetili Francuski institut, gde su zajedno sa učenicima još devet škola, koje imaju dvojezična odeljenja, učestvovali u radionicama i igri „Potraga za blagom”, u okviru koje su tražili reči i simbole vezane za francuski jezik i Francusku u širem centru Beograda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.