POKS: „Samo policijske stanice i crkve nisu na prodaju“

Stav o sve učestalijim najavama privatizacije najvažnijih državnih privrednih sistema, počev od Elektroprivrede Srbije, izneli su na konferenciji za novinare predstavnici POKS.

Mirko Jović te najave, kako se izrazio, povezuje sa nedavnim događajima u valjevskom „Krušiku“ jer mu je utisak da radikalni ekonomisti pri Vladi Srbije, koji zauzimaju mesta ministara ekonomije, finansija i privrede, „ne odustaju od ideje da se privatizuju i strateška preduzeća namenske industrije“.

„Ono što sam pratio poslednjih dana oko Krušika, to nagoveštava. Jer je apsurd da se pregovara o povećanju plata od nekoliko hiljada dinara s obzirom na to kolika je inflacija, a s druge strane da se tako malo povećanje plata nudi u preduzeću koje ostvaruje veliki prihod. Sve mi liči na period kada su privatizovane neke manje kompanije, kao što su bile Zmaj i IMT, koje su dovođene u takvu situaciju da radnici navijaju da budu prodati bilo kome i po bilo kojoj ceni“, smatra Jović.

On je rekao da bi Grad Valjevo trebao da preduzme neke mere, „jer ako će doći do privatizacije Krušika Grad bi trebao sa sadašnjim i bivšim radnicima da nađe način da postane većinski vlasnik“. Država, kako smatra, mora da zadrži većinski paket akcija ako dođe do transformacije EPS, ilustrujući to primerom NIS-a, gde je država na nesreću postala manjinski vlasnik.

„Predsednik Srbije šalje patriotske poruke, ali ne može biti onda Vlada u kojoj njegova stranka ima apsolutnu većinu sa toliko ministara koji su zagovornici totalno liberalnog tržišta i pokazali su spremnost da prodaju bukvalno sve. Koliko vidimo, samo još policijske stanice i crkve nisu na prodaju“, konstatovao je Jović.

Dejan Petrović, član IO POKS u Valjevu je na konferenciji za novinare istakao da ovaj pokret dobija sve više pritužbi poljoprivrednika na uslove prolećne setve.

„Svedoci smo da su svi inputi za setvu daleko skuplji u Srbiji od svih država u okruženju. Naši seljaci koji imaju subvenciju za gorivo i tako ga skuplje plaćaju nego poljoprivrednici u Hrvatskoj, a pri tome 9 meseci se čeka na subvenciju za gorivo. Što se tiče subvencija u kukuruzu, one su obezbeđene za poljoprivrednike koji se bave mlečnim govedarstvom i koji predaju mleko, što je dobro. Međutim, oni koji se bave preradom mleka, proizvođači sira i kajmaka, nisu dobili ništa i to bi trebalo ispraviti“, smatra Petrović.

1 comment on “POKS: „Samo policijske stanice i crkve nisu na prodaju“

  1. Valjevac

    Momci iz UDBE,da Vas informisem posto Vas Vasi iz UDBE pogresno informisu-dezinformisu, Crkva je dala (Patrijarh) TOMOS – autokefalnost Makedonskoj crvi, Crkva Kralja Milutina nije u SPC vec u Makedonskoj. Policiju cuva privatno obezbedjenje, aKralj Vam nije jos naucio Srpski jezik. Probudite se.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.