Eter Consulting novi vlasnik „Vegafarme“ i “Vege”

Dejan Čakajac, jedan od od suvlasnika kladionice Mozzart, je preko svoje kompanije Eter Consulting, kupio Apotekarsku ustanovu „Vegafarma“ i kompaniju “Vega” iz Valjeva, navedeno je na portalu Nova ekonomija. Ugovor o kupoprodaji zaključen je 30. decembra 2021. godine, a kompanija Eter je postala vlasnik Vege i Vegafarme u maju 2022. godine, vidi se iz dokumenata objavljenih na sajtu Agencije za privredne registre (APR), a prenosi Nova ekonomija. Eter Consulting je tako postao vlasnik 66 apoteka širom Srbije.

Eter Consulting je osnovan krajem 2017. godine i bavi se konsultanstskim aktivnostima, odnosno kapitalskim ulaganjima u druga privredna društva ili svoja zavisna društva u zemlji i inostranstvu. Čakajac je jedini vlasnik kompanije Eter Consulting. Ovo preduzeće poseduje i nešto više od dva odsto udela kompanije Mozzart, dok je Čakajac vlasnik 38,4 odsto udela.

Kako portal Nova ekonomija podseća, kompanija Vega je osnovana 1994. godine za trgovinu na veliko farmaceutskim proizvodima, piše u rešenju. Kao veledrogerija se bavi nabavkom, uvozom i registracijom novih proizvoda, skladištenjem, prodajom i distribucijom lekova, medicinskih sredstava i dijetetskih suplemenata. Vlasnica je bila Snežana Ješić iz Valjeva. Na tržištu veleprodaje i distribucije farmaceutskih proizvoda i medicinskih sredstava tržišni udeo Vege iznosi 17,4 odsto. Najveći konkurenti su Phoenix Pharma (40 odsto udela), Farmalogist (12 odsto udela), Sopharma Trading (9,6 odsto udela), Velexfarm Beograd (7,6 odsto udela) i ostali sa pojedinačnim udelima manjim od pet odsto.

Vegafarma je apotekarska ustanova osnovana krajem 2005. godine. U okviru ustanove posluje 64 apoteke u Valjevu, Beogradu, Koceljevi, Ljigu, Lajkovcu, Mionici, Aranđelovcu, Novom Sadu i 15 drugih mesta u Srbiji. Vegafarma je vlasnik i drugih apotekarskih ustanova, „Palanka lek“ u Smederevskoj Palanci (šest apoteka), „Nada“ na Novom Beogradu (tri apoteke), „Zdravlje plus“ u Vrbasu (dve apoteke) i „Hygieia“ u Kragujevcu (pet apoteka), piše Nova ekonomija.

Snežana Ješić, prethodna vlasnica, je krajem 2021. i početkom 2022. godine osnovala novo preduzeće “Lyra Vega” i apotekarsku ustanovu “Lirafarma”. Na novoosnovanu “Lirafarmu” preneto je osam apoteka koje su poslovale u okviru “Vegafarme” i šest apoteka u sastavu „Palanke lek“. Ove apoteke nisu predmet transakcije, tj. neće biti prodate kompaniji Eter, navodi se na portalu Nova ekonomija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.