Vuk Jeremić: Neko će morati da odgovara za bušotine „Euro lithiuma“

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić   u pratnji tri narodna poslanika razgovarao je sa meštanima Lukavca o problemima izazvanim istražnim radnjama kompanije Euro lithium. „Neko je uzeo pare za ovo i na republici , ali i ovde u Valjevu. Neko će morati da odgovara za to, ne interesuje me koja je to vlast bila“, poručio je Jeremić.

„Nismo ovde da bismo pričali o politici i glasovima jer izbori su završeni i njih neće biti u skorije vreme. Došao sam na poziv mog druga Bana da saznam šta se ovde dešava. Jer koliko sam čuo ovde uskoro neće moći da se živi. Ja se bavim politikom samo zbog moje ćerke koja mi je ceo život i znam da ako ovde ne bude normalna situacija ja nju moram da pošaljem negde van, a neću da je šaljem nigde jer ja sam mnogo puta bio u inostranstvu i mnogo puta sam se vratio i vratio sam se da ostanem. Pokazali ste veliku hrabrost. Vi ste njih sad doveli do toga da se zaustave. Jedan jedini način da se ovo zlo trajno zaustavi je zakon. Možemo da blokiramo i možda će trebati da se blokira , ali samo zakon može to da zabrani. Zakon u Skupštini  I mi ćemo da vam pomognemo najviše što možemo“, rekao je na početku razgovora sa grdjanima Vuk Jeremić.

On je izneo stav da ukoliko budu uspešni u svom protestu njih će, kako kaže, pozvati na kanabe. „Ima samo jedno kanabe. Pozvaće vas tamo da se dogovorite . Ja vas ko Boga molim da ne idete tamo jer je tamo samo pitanje pošto? Neko se proda za manje , neko za više. A ova stvar ovde ne sme da se proda“, rekao je Jeremić.

Ognjen Marković iz Lukavca je lideru Narodne stranke rekao da je šteta već učinjena. „Kuća mi je ispod pruge i tu ima dvadesetak kuća . Mi vodu ne možemo da koristimo. Ne za piće nego ni za zalivanje, ne možemo ni za kupanje da je koristimo. Dovlačim vodu u buradima i kacama da bi imao za kuću i decu. Šteta je napravljena. I oni neće odgovarati. Oni će otići , a šteta ostaje. Mi smo tražili od grada vodu , ali nas ne čuju. Tražili smo da nam dovedu vodu gradsku , ali kažu to je preskupo, niko nas ne čuje, kažu košta 65 000 evra“, rekao je Marković.

Meštanin Branko Arbajter kaže da je pregovarao sa kompanijom Euro litijum. „Prvo su bile pare , da ih uzmem i onda da ovde razgovaram sa ljudima, to nisam prihvatio. Pa su ponudili ugovor o sanaciji bunara, a kad je došlo do toga to je bio ugovor o donaciji. Jer oni pravno ne mogu da plate sanaciju i onda je došlo da ne mogu da ih tužim , a pre toga je trebalo da napravim ugovor o tajnosti, da ne smem da ih tužim i izmedju ostalog tu je stajalo da ne smem da kupujem zemlju 50km od njihovih bušotina bez njihove dozvole. Ovde trenutno nije Cvetko Jovanović on je u najvećem problemu“, rekao je Arbajter.

Jeremić je u Lukavac došao u pratnji narodnih poslanika Stefana Jovanovića, Vladimira Gajića i Ivane Parlić koji su gradjanima poručili da moraju biti uporni u svojoj borbi. Jeremić je izmedju ostalog posebno istakao da će oni koji su doveli do ovakave situacije morati da odgovaraju.

„Za ovaj litijum u Valjevu neko je uzao velike pare. Pa nisu oni pali s Marsa. Gledali smo u APR, taj Euro litijum to je nikakva firma. Čekaj, neko je uzeo pare, u državi i ovde u Valjevu . Ajd sad da vidimo ko je uzeo pare?“upitao je Jeremić.

Pojedini meštani su naveli da u selu postoji čovek kod koga Euro litijum skladišti uzorke i da je isti već dugo u dogovorima sa njima.

Na pitanje Vamedie kada se već govori o odgovornosti , šta ako se ispostavi da su pre dvanaest godina dozvole za istrživanje dale demokrate za vreme gradonačelnika Jakovljevića, Jeremić kaže: „Svako do jednog mora odgovarati. Ovo je pitanje moje dece i neću da pustim da se to desi. Mene ne zanima šta je bilo 2015, 2016. To me ne zanima . Svi moraju da odgovaraju, svi do jednog. Mene zanima ako se ovde bude kopao litijum nema moje Sofije ovde u Srbiji i tačka“.

Kako sprečiti da se situacija ne ponovi u drugim delovima Srbije i ko nam garantuje da se situacija neće ponoviti?

„Dva zakona su ključna. Jedan je zabrana kopanja litijuma , bora i drugih minerala koji su dokazano štetni. Drugi je promena zakona o rudarstvu iz 2015. godine po kome onaj ko pronadje mineral automatski ima pravo na eksploataciju. To mora da se promeni. I treća stvar je Prostorni plan Srbije“, odgovorio je Jeremić.

Ivana Parlić je pojasnila da su protesti u Srbiji upravo stopirali usvajanje Prostornog plana koji je na uvidu: „Svi mogu da vide tu mapu koja pokazuje da ako se dozvoli rudarenje litijuma i bora ništa od Srbije neće ostati. Zato ovo nije borba za jednog gradjanina ovde ili Jadru, ovo je borba za sve nas u Srbiji“, rekla je Parlić.

 

8 comments on “Vuk Jeremić: Neko će morati da odgovara za bušotine „Euro lithiuma“

 1. Milica Antonic

  Iako su prošli izbori, Vuk je pokazao odgovornost i brigu za narod. Predsednik kakvog zaslužujemo.

  Reply
 2. Vladimir

  Jel dobio koju ćušku za vrat, pošto obično tako prođe kada se pojavi u narodu nenajavljeno, ili je skup montiran!?

  Reply
 3. sin anarhije

  Uprkos svemu sto radi sekta na vlasti predvodjena velikim i nedodirljivim vodjom im , javljaju se i dalje papani koji veze nemaju sa mozgom da komentarisu na ovom portalu propadanje zemlje Srbije ….

  Reply
 4. govorit moskva

  Nesto ih nema da dignu glas protiv rusko-kineskih investicija, i protiv rusko-kineskog kolonijalizma. I nemilosrdnog izrabljivanja sa te strane.
  Rio Tinto, moz’ da bude al ne mora da znaci.
  NIS, Zelezara, Rudnik Bora, ovi auto putevi sto se prave, to je uveliko tu… to nista ne zagadjuje, niti ce zagadjivati Srbiju.
  To valjda zato sto Rusi i Kinezi, ne mogu biti kolonizatori (tu lekciju upravo utvrdjuju Ukrajinci). Kolonijalizam i zagadjenja dolaze samo sa trulog zapada.

  Reply
 5. мр Предраг М.Вулетић

  Pitanja Medijske mreže Antidot na koja Vuk Jeremić nije odgovorio:
  1. Da li vam je kao potpisniku Ugovora o prenosu prava na nepokretnostima (br.. 3043-19) sa „Energoprojektom“, od 30.05.2012, u trenutku potpisivanja bilo poznato da ste tim aktom oštetili državu Srbiju za 5,3 miliona evra?
  2. Po čijem nalogu su angažovane proceniteljske kuće radile samo procenu zemljišta bez objekata u Limi i ko je kasnije odlučio da tu procenu u ugovoru lažno prikaže kao objedinjenu procenu zemljišta i objekata na tom zemljištu?
  3. Kako je moguće da se Zaključak vlade br. 464-3469/2012 koji se pominje kao osnov ugovora, nije nalazio na dnevnom redu sednice od 24. maja 2012. niti se pominje u izveštaju na vladinom sajtu o odlukama donetim na sednici održanoj tog dana?
  4. U kakvim ste ličnim i poslovnim vezama sa direktorom „Energoprojekta“ Vladimirom Milovanovićem? Od kada datira vaše poznanstvo?
  5. Par dana nakon potpisivanja pomenutog ugovora u okviru južnoameričke turneje (1-6.06.2012) boravili ste u poseti Peruu. S kim ste se sve sastali u okviru posete toj zemlji? Da li se na nekom od vaših susreta u Peruu razgovaralo o zemljišnim parcelama koje su predmet pomenutog ugovora, pitanju njihovog prenosa novom vlasniku i izdavanju potrebnih dozvola „Energoprojektu“ za predviđene radove na njima?
  6. Vi ste takođe potpisali i ugovor sa američkom firmom „Podesta Group“ 2011. godine. Po tom ugovoru Podesti je isplaćeno 900.000 dolara. Koje poslove lobiranja je ta firma zauzvrat izvršila u korist države Srbije?
  7. Da li je Podesta na bilo koji način bila uključena u lobiranje u korist vašeg izbora za mesto predsedavajućeg Generalnoj skupštini UN 2013?
  8. Prema jednom od Podestinih meilova koje je objavio sajt Vikiliks, vi ste 2015. nastojali da se sretnete sa Džonom Podestom. Da li je do tog susreta ikada došlo i šta je bio vaš motiv za njega?
  9. Da li ste kasnije imali saradnju sa Podestom i da li vam je ta firma pružala lobističke usluge prilikom vaše kandidature za GS UN 2016?
  10. U pregledu troškova vaših putovanja u periodu od 2007-2012. avionske karte za komercijalne letove gotovo isključivo su kupovane preko firme „Aeroklub“. Po kom kriterijumu i u kojoj proceduri ste izabrali baš tu firmu za ekskluzivnu saradnju sa institucijom koju ste vodili?
  11. Ista firma, u istoj ulozi, pojavljuje se i u slučaju Teniskog saveza Srbije u vreme dok ste bili predsednik tog saveza. Možete li da objasnite prirodu vašeg odnosa sa vlasnikom firme i koincidenciju da je pretežan deo njenih poslova bio vezan za institucije kojima ste vi rukovodili?
  12. Tokom obavljanja funkcije ministra spoljnih poslova 12.07.2011. posetili ste Trinidad i Tobago. Prevoz iznajmljenim avionom “Prince aviation” koštao je 1.629.450 dinara ili oko 16.000 evra. Kojim političkim ili ekonomskim razlozima i rezultatima posete je bio opravdan taj trošak?
  13. Takođe, o državnom trošku boravili ste u privatnoj poseti Londonu od 02-04.07. 2011. kada ste prisustvovali finalnom meču teniskog turnira Vimbldon i kasnije privatnoj proslavi Novaka Đokovića. Put za London je plaćen 537.400 dinara, boravak u hotelu Hayat Regency London 613 GBP dok ste na ime dnevnica podigli 126 GBP. Da li ste tim postupkom u privatne svrhe zloupotrebili funkciju i državne resurse koji su vam bili stavljeni na raspolaganje?
  14. Kakva je priroda vaših odnosa sa Damirom Fazlićem? Od kada datira vaše poznanstvo, da li ste imali zajedničke poslove i da li ih imate sada? O kojim tačno poslovima je reč?
  15. Da li ste vi obezbedili Fazliću i Milanu Hasečiću da prisustvuju inauguraciji Borisa Tadića 2004. godine?
  16. Kakva je priroda vaših odnosa sa Hasečićem i od kada datira vaše poznanstvo sa njim? U kakvim ste poslovnim odnosima bili ili ste sada sa njim?
  17. Da li ste upoznati sa Hasečićevom ulogom tokom preuzimanja akcija kompanije “Knjaz Miloš” i privatizacije nekih drugih firmi u Srbiji? Da li ste na bilo koji način i vi učestvovali u tim poslovima?
  18. Da li su vam poznati razlozi zbog kojih je Hasečić iznenada napustio Srbiju u jeku nekih svojih bitnih poslova?
  19. Tokom gostovanja u emisiji Pravi ugao, autorke Ljubice Gojgić, emitovane na RTV 1, 29. 12. 2016, izjavili ste da su CIRSD finansijski donirale isključivo kompanije koje nisu, niti imaju bilo kakvih poslovnih interesa u Srbiji. Prema podacima do kojih smo došli, u najmanje dva slučaja u pitanju su privatne kineske kompanije koje su javno saopštavale nameru i zainteresovanost za učesšć u privatizaciji preostalih profitabilnih državnih firmi u Srbiji. Zbog čega ste tom prilikom obmanuli javnost Srbije o izvorima finansiranja vaše organizacije i vas lično?
  20. Šta je bio motiv tih kompanija da finansijski pomažu vaše udruženje i vas privatno? Da li ste na bilo koji način lobirali u korist poslovnih interesa tih kompanija?
  21. U istoj emisiji rekli ste da su svi finansijeri CIRSD-a ugledne međunarodne kompanije. U većini slučajeva, osim šturih podataka o registrciji, pretragom zvaničnih podataka nije moguće pronaći čime se te kompanije bave što ukazuje na to da je reč o fiktivnim poslovnim društvima. Da li možete da nam otkrijete čime se bave i na kojim tržištima posluju sledeće kompanije- donatori CIRSD-a: “Horizon Companies Est Admin”, “Brownstones Investment”, “Estix Technology Corporation” i “Smart Engineering Ltd”?
  22. Kakva je priroda vaših odnosa sa Milošem Relićem, donatorom CIRSD-a i članom UO Teniskog saveza Srbije u vreme vašeg rukovođenja tim savezom?
  23. Da li možete da nam otkrijete detalje saobraćajne nesreće u kojoj je učestvovao vaš otac Mihajlo koja se dogodila pre vašeg porodičnog preseljenja u London? Da li je on ikada sudski odgovarao za posledice te nesreće i kakva je bila presuda?

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.