Možda nove cene usluga Vodovoda i Vidraka

U Srbiji cene hrane i goriva višestruko su porasle od Nove godine na ovamo. Komunalna preduzeća širom Srbije traže ili su već uvela nove cene svojih usluga. U Valjevu nove cene posle 6 godina zatražili JKP Vidrak i JKP Vodovod.

Gotovo da u Srbiji nema više proizvoda koji nije poskupeo u odnosu na prethodnu godinu. Država pokušava da različitim merama ograniči njihov rast.  Nacionalni mediji prenose i informaciju da bi struja takodje mogla da poskupi , ali se ne precizira kada bi to moglo biti. Na redu je , kako prenose nacionalni mediji i gradski prevoz, ali i druge usluge. Veliki broj komunalnih preduzeća u Srbiji zatražio je od osnivača dozvolu za podizanje cena .

Gradu Valjevu zahtev za povećanje cena dostavili su JKP Vidrak i JKP Vodovod koji svoje cene nisu menjali godinama unazad. Ukoliko grad prihvati tražene cene usluge Vodovoda biće više za 30 odsto dok će usluge VIdraka za parkiranje , odnošenje vozila biti veće za 20%.

JKP Vodovod je poslednje povećanje cena imao 2016. godine , a zahtev za povećanje cene odnosi se na uslugu prečišćavanja otpadnih voda. Ovo preduzeće do sada je naplaćivalo uslugu prikupljanja i odvodjenja otpadnih voda dok će novina biti i prerada istih. Kako se navodi u zahtevu podnetom gradu nove cene biće u rasponu od 10 do 32 odsto u zavisnosti od lokacije Valjevo, Divčibare, Kamenica.

JKP Vidrak svoje cene nije menjao od 2018. godine dok kada je u pitanju parkiranje cena nije menjana od 2016, a usluga odnošenja nepropisno parkiranog vozila važi od 2014. godine.

Kako navode u ovim preduzećima, nove cene trebalo bi da omoguće i normalno poslovanje s obzirom da su sve cene porasle što se neminovno odražava i na njihov rad.

U razgovoru za Vamediu navode da mera povećanja cena nikada nije popularna pa i da je uvek bilo  prisutno negodovanje gradjana kada se neke cene menjaju ipak ukoliko ne dodje do povećanja cena s obzirom da je sve poskupelo funkcionisanje ovih preduzeća biće pod znakom pitanja.

Gradjani naravno gledaju svoje računice i prihode svog domačinstva , na bilo kakva poskupljenja gleda se sa negodovanjem,  ali kako sada stvari stoje sa cenama pitanje koje se postavlja jeste – Da li treba očekivati i njihov dalji rast?

 

5 comments on “Možda nove cene usluga Vodovoda i Vidraka

 1. Анонимни

  Monopolista kad podiže cenu, znači samo jedno legalizovati kriminal. Vodovodovi gubici na mreži iznose preko 50%, znači još jedan Grad veličine Valjeva može da se snadbeva iz postojećeg sistem vodosnadbevanja, ili kompletan jedan postojeći prihod Vodovoda rasipa se u mreži. KRIMINAL.

  Reply
 2. Spasoje

  Vodovod koji godinama unazad ispostavlja racune tako sto ne meri stanje vode nego naplacuje prosek uz obrazlozenje da inkasantu nije bio dostupan vodomer!?I Vidrak koji osim sto ima 5 duvaca koji dizu prasinu duvajuci po centru grada tri lista na trotoaru, a ne videci prepune kante, razbacano smece, korov i travu pored reka i u parkovima!? Sram vas bilo, nikad prljavije Valjevo, ulice nisu oprane dve godine, osim kad padne kisa i malo pokupi prasinu.

  Reply
 3. сељак са планине

  Видрак пребацује своја потраживања на приватне фирме – адвокате ван зaконских норми јер услов је сагласност дужника, што је доказ неспосбности правне службе, незнање, застарелост потраживања, неблаговренменост уплате предујма.
  Ко толерише питање велих дужника, политка и правда за мале и велике ?

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.