Više cene naknade za gradjevinsko zemljište na Divčibarama

Gradsko veće donelo je odluku o povećanju naknade za uredjenje gradjevinskog zemljišta u centralnoj zoni Divčibara . Sredstva prikupljena na ovaj način biće iskorišćena za dalje infrastrukturno opremanje Divčibara.

Naknada koja se obračunava shodno odluci o doprinosu za uredjenje gradjevinskog zemljišta i koja je osnov za dobijanje gradjevinske dozvole značajan je izvor prihoda skoro svih budžeta gradova i Opština. Ova naknada posebno je bitna u zonama intenzivne gradnje kao što je to slučaj sa centralnom odnosno 7 zonom, na Divčibarama.

U većini gradova u takvim slučajevima za gradnju u turističkim mestima , naknada iznosi od 10 do 15% cene gradnje objekta, što nije slučaj u Valjevu.

Kako je navedeno ovom odlukom biće stvorena i razlika izmedju cena u samim zonama odnosno lokacijama na kojima se gradi. Naknada koju je Veće usvojilo viša je za 2,44%. Realno povećanje, kako se moglo čuti na samoj sednici je sa 4 na 7000 dinara.

Naime, investitori u slučaju Divčibara uglavnom imaju za sada dve realne olakšice , jedna je uplata odmah što snižava cenu, a potom i infrastrukturna opremljenost lokacije što takodje umnogome smanjuje cenu jer Divčibare još uvek nisu u potpunosti opremljena turistička zona.

Kako Vamedia saznaje sami investitori nisu protivni ovoj odluci jer ona i dalje nije negativan uticaj na njihovu gradnju, a sa druge strane i njima je u interesu da lokacije budu u potpunosti infrastrukturno opremljene.

Na Divčibarama cena kvadrata novoizgradjenih apartmana kreće se od 1900 do 1950 evra , a sve su prilike s obzirom na poskupljenje gradjevinskog materijala , od čega je cena  samo gvoždja zabeležila do sada dvostruko povećanje, da bi cene kvadrata mogle realno da nastave da rastu.

Što se više ulaže u infrastrukturnu opremljenost postiže se i veća atraktivnost same lokacije , a samim tim i veće interesovanje investitora za gradnju . Grad Vajevo zajedno sa Republikom za sada je najavio vodovodnu i kanlaizacionu mrežu, trafo stanicu i postrojenje za preradu otpadnih voda.

 

1 comment on “Više cene naknade za gradjevinsko zemljište na Divčibarama

  1. Sve dok je ovaca nece falit vune

    Samo udrite. Narod vas je glasao, narod vas voli i za vama ce i u ponor.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.