Dan Evrope: Valjevo za zdravu životnu sredinu

Evropski pokret u Valjevu se ovo godine pridružio obeležavanju Dana Evrope partnerskim organizacijama u Beogradu i još nekoliko gradova u Srbiji, tako što je organizovao razgovor sa aktivistima i stručnjacima o tome kako doprineti zaštiti životne sredine kao jednoj od veoma bitnih evropskih vrednosti. Razgovaralo se o tome kako poboljšati obaveštenost javnosti o stanju životne sredine i kako, pre svega, podržati građane da se uključe u odlučivanje i zaštite svoja prava kada je reč o pravu na zdravu životnu sredinu.

O primeni Arhuske konvencije i iskustvima u toj oblasti govorio je Srđan Matović, osnivač Arhus centra iz Kragujevca. On je u Valjevu kazao da je proces pridruživanja Evropskoj Uniji predstavlja kreiranje ambijenta u kome naši građani normalno žive. „Da imamo čist vazduh, da nam ne zagađuju vodu, da nam se ne dovode prljave tehnologije, da se svi u Srbiji borimo protiv eksploatacije litijuma i bora. Ja se kao lekar i javno zdravstveni radnik zalažem da zaštita životne sredine ima veći značaj nego što je to do sada bio slučaj“-smatra Matović.

„Valjevo se brani u Lukavcu“-rekao je advokat Sreten Đorđević koji pruža pravnu pomoć neformalnoj grupi „Marš sa Kolubare“ u borbi za zaštitu životne sredine koja je ugrožena istraživanjem rezervi bora i litujuma u pomenutom valjevskom selu. On je naglasio da su merenja kvaliteta podzemnih voda u selu Lukavac kod Valjeva pokazala prisustvo elementa bora u vodi u količinama koje predstavljaju nekoliko hiljada puta veće koncentracija od dozvoljenih. Takođe je naglasio da mu poznavanje Arhuske konvencije predstavlja dobar alat u pravnim sporovima koje vodi u oblasti zaštite životne sredine.

Dušan Perić, aktivista neformalne grupe „Komšiluk“ koja se bori protiv izgradnje benzinske pumpe u centru grada u stambenoj zoni rekao je da su se žitelji dve stambene zgrade u centru Valjeva okupili da zaštite svoje stanove i kuće jer veruju da bi bezinska pumpa pogoršala kvalitet vazduha u neposrednom okruženju.

„Demokratija se iz institucija premestila na ulice“-rekao je Vladimir Pantić, aktivista Evropskog pokreta. On je istakao da građani imaju pravo i treba da učestvuju u odlučivanju koje se tiče životne sredine.

Učesnici razgovora su se saglasili da je potrebna međusobna podrška i saradnja da bi se odbranilo pravo na zdravu životnu sredinu koja je ugrožena kako od velikih korporacija tako i od manjih ali vrlo štetnih projekata koji se realizuju u naseljenim mestima ili zaštićenoj priorodi. Zaključeno je da je Arhuska konvencija dobar alat koji može pomoći da se zaštiti pravo građana na informacije o životnoj sredini, ali i sredstvo čijim korišćenjem je moguće učestvovati u odlučivanju o zaštiti svoja prava kada je reč o životnoj sredini.

Razgovor koji je  organizovao Evropski pokret u Srbiji-Valjevo deo je nacionalnog programa obeležavanja 9. maja Dana Evrope i Dana pobede. Takođe, u maju ove godine se navršava 13 godina otkako je Republika Srbija ratifikovala Arhusku konvenciju. Narodni poslanici u Beogradu su u maju 2009. godine usvojili Zakon o potvrđivanju Konvencije o dostupnosti informacija, učešću javnosti u donošenju odluka i pravu na pravnu zaštitu u pitanjima životne sredine. Razgovor koji je danas održan u Valjevu imao je za cilj da promoviše evopske ideje i evropske vrednosti, pre svega mir među narodima i pravo na zdravu životnu sredinu.

Evropski pokret u Srbiji-Valjevo

3 comments on “Dan Evrope: Valjevo za zdravu životnu sredinu

 1. ekolosko zaglupljivanje

  90% ovih likova, koji vam pricaju o Evropi, lozi se na Rusiju i Putina. 20 godina slusamo price, kako mi hitamo ka Evropi, a Srbija sve veca i veca, rusko kineska gubernija. Svaka druga vest u srpskim medijima, propade zapad, procveta istok. Danas citamo kako se gradjani Nemacke otimaju za flasu zejtina po marketima. Vidim ovi evropejci, digli glas protiv takvog zaglupljivanja (koje traje bar deceniju i po)?
  A i ekologije se sete, samo kada procene da bi mogli da na neki nacin okrnje vlast.
  Nego da se Vlasi ne dosete…
  Neka dignu glas protiv bespravne sece suma u okolini Valjeva. Sume koje nam ne seku, neki tamo, stranci, vec ovi nasi domacini, i sa tim drvima se greju gradjani Valjeva. Isti oni gradjani, koji ce sutra da kmece, kako im je vazduh zagadjen. Samo eto, ne vide vezu izmedju pustosenja suma, lozenja tog drveta i zagadjenog vazduha. Ove divlje deponije u okolini Valjeva, to vam doterao neko iz inostranstva? Ovaj pomor riba, sto se povremeno dogadja u Kolubari, to vam stranci ispustaju otrove?
  Nego, ekologija ipak zahteva odredjeni civiliacijski nivo i neko posetenje. A nase elite, nas vode kontra civilizacije (o postenju ga ne govorimo). Dobicete ekologije taman onoliko, koliko je i zasluzujete, a to je upravo ovo sto imate (ja bi rekao da je i to mnogo).

  Reply
 2. Dragan

  Hoce da oteraju rudarske kompanije pa da seljak mora da rmbaci na njivi umesto da sve lepo proda i zivi kao gospodin. Al nece vam proci

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.