Manifestacija povodom Međunarodnog dana fizičke aktivnosti

Programom koji počinje  u 11 sati na Gradskom trgu biće obeležen 10. maj – Međunarodni dan fizičke aktivnosti.

Pod sloganom „Kretanjem do zdravlja“ manifestaciju zajednički organizuju Zavod za javno zdravlje, Dom zdravlja, Crveni krst, Medicinska škola i Sportski savez Valjeva. Zdravstvene ustanove će postaviti svoj edukativni materijal, dok će mlađe kategorije klubova pod okriljem Saveza demonstrirati nekoliko sportova. Mladim sportistima će biti izmeren pritisak pre i posle fizičke aktivnosti.

Od 13 časova u OŠ „Andra Savčić“ biće održana tribina „Značaj fizičke aktivnosti“ za predstavnike odeljenja od petog do osmog razreda, na kojoj će učestvovati i pedijatar Doma zdravlja Valjevo.

Međunarodni dan fizičke aktivnosti je i ove godine prilika da podsetimo na značaj redovne fizičke aktivnosti i prevenciju faktora rizika za nastanak najčešćih poremećaja zdravlja. Redovna umerena fizička aktivnost pomaže u kontroli telesne mase, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i doprinosi dobrom mentalnom stanju. Pomaže rast i razvoj kod dece i mladih.

Prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije, odrasli bi trebalo da upražnjavaju najmanje 150 minuta umerene ili najmanje 75 minuta intenzivne fizičke aktivnosti nedeljno. Deci je potrebno najmanje 60 minuta umerene do intenzivne fizičke aktivnosti dnevno.

Prema podacima iz Istraživanja zdravlja stanovništva Srbije iz 2019. godine, koje su sproveli Institut za javno zdravlje Srbije i Republički zavod za statistiku, stanovnici Srbije sede u proseku 4,7 sati tokom tipičnog dana. Sedenju od 7 i više sati tokom uobičajenog dana bilo je izloženo 23% stanovništva Srbije. U populaciji od 7 do 14 godina zabeleženo je smanjenje procenta dece koja se makar jednom nedeljno bave sportom i rekreativnim aktivnostima van škole u odnosu na 2013. godinu (sa 82,3% na 71,5%).

Izvor: https://www.batut.org.rs/index.php?content=2364

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.