Slobodno parking mesto – loto dobitak

Činjenica da je proradilo vozilo pauk trebalo bi da , ako ništa drugo ono sačuva zelene površine, mermerne i behaton ploče koje postoje u gradu. Ipak, uvodjenje ovog vozila neće rešiti problem parkiranja u Valjevu.

Nova Ulica Vuka Karadžića ima 40 parking mesta manje nego pre rekonstrukcije što je dodatno stvorilo problem parkiranja u samom centru grada. Vožnja u krug ne bi li se pronašlo parking mesto postala je tako gotovo obaveza i nešto što se mora uračunati u satnicu kad se nešto planira.

U Valjevu postoje 1904 parking mesta koja su podeljena u crvenu, plavu i zelenu zonu. Vremenski na tri sata ograničeno je parkiranje u crvenoj zoni dok je u plavoj neograničeno , ali se takodje plaća. Zelena zona je prostor u kom postoji parking mesto , ali se ono ne naplaćuje.

Situacija sa brojem vozila u gradu postala je u toj eri alarmantna da cena parkiranja više nije problem , problem je kako doći do parking mesta?

Gotovo da ne postoji parking koji nije opterećen. U vreme pojačane zaraze korona virusom , pronaći mesto na prkingu kod Doma zdravlja bila je misaona imenica. Svaka sreda , petak i nedelja nemogući su za parkiranje kod Nisove pupe i stare zelene pijace. Parking iza socijalnog tek je posebna priča. Na njega je moguće parkirati se samo u ranim jutarnjim časovima , najbolje u periodu izmedju pola sedam i pola osam .

Stanje sa parking mestima postalo je toliko loše da se onima koji uspeju da ga pronadju „iz prve“, što bi narod rekao, savetuje da odmah odigraju i neki loto listić.

Uporedo sa rastom broja vozila u gradu i potražnjom za parkingom počela je i priča o spratnoj garaži. Njena izgradnja bila je prvobitno predvidjena iza zgrade socijalnog . Naručena su i rešenja koja su potom bila izložena u holu Gradske uuprave. Sa dosta zelenila kako bi se izašlo u susret stanarima zgrada u koje okružuju garažu rasla je i cena izgradnje. Kako Vamedia saznaje u Gradskoj upravi svi su izgledi da izgradnju te garaže upravo opstruira cena.

Ako se uzme u obzir da je sve poskupelo pa i cena čelika neophodnog za izgradnju, a dalji rast cena neprestano se najavljuje ,  jasno je da u ovom trenutku niko ne može tačno reći koliko bi ta spratna garaža koštala grad.

Dok se jedni protive garaži u centru drugi misle da je bolje rešenje garaža na parkingu kod Doma zdravlja. Ali i za njenu izgradnju neophodan je materijal. U Gradskoj upravi kažu da će vrlo brzo biti raspisan tender za njeno projektovanje . Kada će biti izgradjena , niko nema odgovor.

Grad svake godine izdvaja milione za sanaciju behaton ploča, mermernih ploča, ozelenjavanje, za popravku svega onog što se uništi jer se vozila nalaze praktično svuda. Da li bi onda ti milionski iznosi kroz godine, a od prvog pominjanja spratne garaže u Valjevu prošlo je verovali ili ne čak 12 godina,  praktično isplatili spratnu garažu, pitanje je za ekonomiste? Pomenute godine praktično zanče da su tri vlasti u Valjevu  obećavale garažu , ali se nikada ništa nije realizovalo. Uvek je postojao neki problem, neki projekat, neki tender, neka cena.

Da li sada možemo da zaključimo da sve navedeno praktično znači da se situacija sa parkiranjem neće menjati u skorije vreme? Ako je tako, onda jedino što preostaje jeste  da se „naoružamo“ vremenom, strpljenjem i gorivom dok pravimo krugove u potrazi za parking mestom.

8 comments on “Slobodno parking mesto – loto dobitak

 1. Obavesteni

  Pauk, kao i sve samo namet na sirotinju. Nikada pre i sada nece odneti skupocene aute nepropisno parkirane.

  Reply
 2. Dzontra

  Nepodnošljivo je postalo parkiranje u ovom gradu. O vožnji po ulicama sa rupama da i ne govorim. Ovoliki grad a nemamo uređen parking/garažu. Ne znam za šta tačno plaćamo parking u crvenoj i plavoj zoni kad apsolutno ništa ne dobijamo, niti je očišćen niti pokriven kamerama, apsolutno ništa, još parkiram po rupama. Sramota! Da li je aktuelna vlast BILO ŠTA uradila u ovom gradu, osim krađe?

  Reply
 3. Ljuba

  Dokaz kakav se krs od behatona stavlja za ogromne pare. Sve pumpe imaju behaton, na njih staju kamioni, ali nijedna nije pukla. Firma Kompresor je najveći kriminal ovog grada.

  Reply
 4. мр Предраг М.Вулетић

  Наш човек хоће колима и у општину и у пошту и у суд -хоће и на зелену површину и у зграду да мпже а кад би се неко паркирао под његовим прозором нило би занимљивоа реакција.
  Од момента када је направљен паркинг између обданишта и стамбених зграда у Вука Караџића и Карађорђевој,нама станарима нема мира ни здравља од издувних гасова,од буке, бацања смећа до свакодневних свађа возаћа којје смо осуђени да слушамо.На задњем улазу у подрум зграде ,обележено је паркинг место и недај боже пожара-пожарни пут није ни обележен а мора по закону.У уређеним градовима Европе школовани а не корумпирани урбанисти не планирају јавне паркинге у центру града.Зеленила, паркова и спортских терена Градоначекниче а не уточишта за кршеве које Европа неће.Питајте прво људе који ту живе да ли желе јавни паркинг под прозором и још вишеспратницу.За те паре Ваљево може да се озелени и продише пуним плућима и нико неће бити на штети.

  Reply
 5. Gagi

  Dajte nam kružne tokove .pametni bili ! Rasteretiti raskrsnice kod Eurocentra .starog Supa.kod Hrama prema Gradcu ..imate li smisla za nešto …rešenje je kružni tok ..a tek softveri stari na semaforima …Strasno!

  Reply
 6. sin anarhije

  Guzvu na valjevskim parking prostorima mogu samo da poredim sa garazom na aerodromu , razlika je sto je ono medjunarodni aerodrom a ovo jedan od bednijih srpskih gradova , u kome se gle cuda svi voze sami do posla, niko ne moze da proseta , svi imaju , ali je zato uvece posle 9 pusto kao u pustoj gori , cuti , gledaj zadruge i stedi za sutra , sendvici su sve skuplji iz nedelje u nedelju ….

  Reply
 7. PERIFERIJA

  Valjevu nedostaje bolje organizovan gradski prevoz. Neki ljudi su prosto uslovljeni na svakodnevnu upotrebu automobila.

  Reply
 8. dusan

  Šta je sa zakupljenim parking mestima koja su promenila namenu? Kako neko može da zakupi parking mesto i tu postavi baštu za kafić? Parkig mesto treba da ostane parking mesto, ne razumem nadležne za ovu situaciju, kako niko ne reaguje.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.