Izbori i valjevski poslanički mandati 1deo

Počev od 1990 godine I uvodjenja višestranačja u Srbiji , parlamentarni izbori su bili česti. Najveća izlaznost na izbore bila je upravo te 1990. godine kada je na birališta izašlo preko 70% birača. Valjevo je uvek imalo svoje poslanike u Skupštini Srbije . Oni su bivali iz različitih stranaka. Činjenice pokazuju da je za sve vreme od tada do danas, valjevski SPS, samo tri godine u srpskom parlamentu nije imao svog poslanika. Najviše poslanika iz Valjeva u Skupštini je bilo nakon izbora 1997.godine.

1990.god Održani su prvi višestranački izbori u Srbiji, a koliko su gradjani bili zainteresovani za njih svedoči I podatak da je na birališta izašlo 71.48% birača. Svaka partija tada je dobila odredjeni termin na RTS-u I vremesnki ograničen nastup kako bi se predstavili. Izbori su održani po većinskom sistemu tako što je Srbija bila podeljena na 250 izbornih jedinica, koliko je I bilo poslanika. Najviše mandata dobila je Socijalistička partija Srbije – 194 mandata. Medju poslanicima bila su tri iz Valjeva:

dr Dušan Nikolić SPS

dr Dušan Mirković, SPS

Jovan Tomić, lekar, SPO

1992.god. U atmosferi rata koji je buktao na prostorima Hrvatske , a potom I BiH ttadašnja Jugoslavija, odnosno Srbija, suočila se sa sankcijama medjunarodne zajednice. Režim Slobodana MIloševića je odlučio da skrati mandat prethodne Skupštine, a atmosferu rata I izolacije najbolje su iskoristili radikali. Na birališta izašlo 69,72% birača. Većinu mandata osvojio je SPS 101. Sledi SRS sa 73 mandata, a opozicioni DEPOS je imao 50 mandata.SPS je uz podršku SRS koja nije ušla u Vladu formirala vlast. Ovaj saziv trajao je samo godinu dana , a poslanik iz Valjeva bio je :

Dr Dule Vasić SPO

Dr Dušan Nikolić SPS

Dr Dušan Mirković SPS

1993.god. Vanredni izbori obeležavaju ponovni izalazak najvećeg dela opozicije u koaliciji koju je podržao I veliki broj javnih ličnosti. Zanimljivo je da je socijalistima  falila većina da formiraju Vladu, a onda je kao pomoć “uskočila” nekadašnja Nova demokratija koja je napustila DEPOS I svojim glasovima pomogla SPS da formira Vladu. Na birališta izašlo 61,34% birača. Najviše mandata dobio je ponovo SPS 123. Na ovim izborima deo  opozicije izašao je u koaliciji pod nazivom DEPOS. Depos je tada u Skupštini imao 45 mandata. Poslanici iz Valjeva tada su bili u odnosu 2:1 za opoziciju.

Slobodan Bata Đoković, SPS

Dr Vojislav Andrić, DEPOS

Nikola Koldžić, DEPOS

1997.god Ove izbore odlikuje po prvi put bojkot dela stranaka, I to stranaka koje su činile godinu dana pre toga pobedničku koaliciju ZAJEDNO na lokalnim izborima-DS, GSS I DSS. Na izbore je izašlo 57,4% birača. Najviše mandata osvojila je koalicija SPS-JUL-ND 110, a vrlo blizu bili su I radikali sa 82 osvojena mandata.  Treći je bio SPO koji je u Skupštinu ušao sa 45 poslanika. Bila je to godina kada je Valjevo u Skupštini imalo čak 6 poslanika. Odnos snaga bio je na strani opozicionih poslanika jer su iz Valjeva, a iz redova SPO čak bila tri.

Predrag Savić JUL

Dr Miroslav Srećković SPS

Dragoljub Pantić SRS

Slobodan Nenadović SPO

Dr Milan Popović SPO

Dr Jordan Lazarević SPO

2000.god. Nakon petooktobarskih promena raspušten je tadašnji saziv Skupštine Srbije, a na vanredne izbore koji će biti održani do kraja godine, nakon prelaznog perioda koministara iz redova DOS-a I SPS-a, DOS je odneo odneo ubedljivu pobedu, a Srbija je kao premijera dobila Zorana Djindjića. Na izbore je izašlo 57,72% birača. Najviše mandata uzeo je DOS 176. Do tada vladajuća SPS imala je 37 poslanika. Iz Valjeva su u skupštinske klupe sela dvojica poslanika:

Dragoš Babić DOS DS

Ljubomir Mucić SPS

2004.god. Iako su mnoge stranke tadašnjeg DOS-a bez DSS tražile od Vlade Zorana Živkovića da vanredne izbore raspiše odmah nakon atentata na premijera Djindjića, izbori su održani u redovvnom terminu. To je rezultovalo padom DS-a, a vodeća stranka postaje stranka predsednika Jugoslavije Vojislava Koštunice koji seda u premijersku fotelju Na izbore izašlo 58,75% birača. Najviše mandata uzela je Srpska radikalna stranka. 82. Ipak Vladu nisu formirali radikali već DSS, SPO-NS i G17+ uz podršku SPS. Posle radikala najviše mandata dobila je DSS 53. SPS je imao koliko I SPO 22. Valjevo je delegiralo 4 poslanika  bili su to:

Belić Milorad Nova Srbija

Vojić – Marković Milica DSS

Marković Milovan DS

Ninić Milan SPO

2007.god. Praktično manjinska Vlada na čeku sa DSS nije dugo imala podršku socijalista pa su gradjani ponovo na biralištima glasali za novu vlast, a stranke koje su je formirale često I danas taj period nazivaju kohabitacijom zbog svih animoziteta koji su vladali izmedju tada DS-a I DSS-a.Na birališta izašlo 60,62% birača. Najviše mandata ponovo osvaja SRS 81, sledi DS sa 64 poslanička mandata. DS, DSS-NS, G 17+ formiraju Vladu . Iz Valjeva su u Skupštini 3 poslanika.

Belić Milorad NS

Vojić – Marković Milica DSS

Marković Milovan DS

2008. god.  I period kohabitacije nije dugo trajao pa su novi izbori održani već naredne godine. S obzirom na tesan rezultat, a kako bi se izbeglo da SRS bude pobednička stranka koalicija proevropskih stranaka koju je predvodio DS odlučila je da Vladu napravi sa socijalistima, a tome je prethodila čuvena Deklaracija o pomirenju koju su potpisali Boris Tadić I Ivica Dačić. Na birališta je izašlo 61,35% birača. Najviše mandata osvojila je lista DS-a Zajedno za evropsku Srbiju (ZES) 102.Radikali imaju 78 poslanika, a SPS 20 poslanika. Valjevo u Skupštini ima dva poslanika:

Milićević Đorđe SPS

Vojić Marković Milica DSS

2012.god Ovi izbori održani su uporedo sa predsedničkim izborima , a ko će biti njihov pobednik bilo je jasno tek posle drugog kruga u kome je Boris Tadić  izgubio od Tomislava Nikolića, a SPS odlučuje da se od DS okrene u medjuvremenu formiranoj novoj stranci SNS. Ivica Dačić postaje premijer. Na birališta je izašlo 57,79% birača. Najviše mandata osvaja SNS sa svojom kolicijom 72 mandata.  DS osvaja 67 mandata,a SPS 44. Vladu formira SNS sa SPS-om I par manjih stranka. Iz Valjeva su u Skupštini tri poslanika:

Milićević Đorđe SPS

Vojić Marković Milica DSS

Marković Milovan DS

2014.god Još jednom preveremeni izbori u Srbiji I to pre svega kako bi sve jača SNS učvrstila svoju vlast , ali I imala premijersko mesto. Na birališta je izašlo 53,08% birača. Pobedu na izborima odnosi SNS I u Skupštini sa svojom koalicijom (SDPS, NS, SPO, PS) ima 158 mandata. SPS je na drugom mestu sa 44 mandata. U Skupštini su dva  poslanika iz Valjeva:

Gvozdenović dr Slobodan SNS

Milićević Đorđe SPS

2016.god. Prevremeni izbori bili su praktično očekivani, ali se vlast nije promenila. Na birališta je izašlo 56,07% birača. Najveći broj mandata pripao je SNS-u 131. Sps sa kojim SNS formira Vladu imao je 29 poslanika. Valjevo u Skupštini ima dva poslanika:

Jokić doc. dr Mihailo SNS

Milićević Đordje SPS

2020.god. Na birališta je izašlo 48,8% birača  . Najviše mandata osvojila je SNS 188 dok je SPS imao 32 poslanika. Ove izbore opozicija je bojkotovala. Poslanici u Skupštini iz Valjeva su isti:

Mihailo Jokić SNS

Djordje MIlićević SPS

 

10 comments on “Izbori i valjevski poslanički mandati 1deo

 1. Miki

  Sta je uradio Djordje Milicevic kao poslanik za tolike godine za Valjevo? Pa da je po kesicu karamele donosio svaki put kad je dosao u Valjevo, do sad bi bar karamele imali, posto nikakve druge koristi od njega nije bilo niti ce biti.

  Reply
  1. Tuckoooo

   Reci nešto o Bobiši Gvozdenović i Jokiću Miki.Oni su bili zadnji poslanici..Štoste se uplašili Naprednjaci,dolazi kraj 🤣🤣🤣🤣

   Reply
 2. Dragica

  Ko ce nama da uradi ovaj put u selu sto je obecao Djordje Milanovic jer sad kazu da nije prosao zasta sam ja glasala?

  Reply
 3. Sonja

  Mica Markovic vedrio i oblacio dok je bio bitan i nista nam nije vredeo u Valjevu. Sve promasaj do promasaja.

  Reply
 4. Janko

  Medju ovim imenima ima i dobrih ljudi, ali je pitanje da li su oni nešto uradili za Valjevo. Partije biraju svoje . I dok je tako neće biti pomaka.

  Reply
 5. Baxuz

  Bio je Dr Aca Gajic poslanik G17+ mislim od 2004 do 2007 a izpred SRS je u jednom sazivu bio poslanik pokojni Dzele.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.