Preventivni stomatološki pregledi trudnica

Dom zdravlja Valjevo je započeo realizaciju nove preventivne akciju: u okviru redovnih patronažnih poseta trudnicama sprovode se i preventivni stomatološki pregledi, kao i individualni zdravstveno-vaspitni rad, na gradskom i seoskom području. Osim toga, stomatolog će ubuduće redovno biti deo tima Škole za trudnice i roditeljstvo.

Prve posete su realizovane na seoskom brdskom području (Sušica, Strmna Gora i Lelić). Patronažna služba najavljuje posete, ali se trudnice mogu i same prijaviti na telefon Patronaže 064 8321 9992 ili u prizemlju zgrade Stomatološke službe. Kućnim posetama ostvaruje se  prvi kontakt sa stomatologom i dobiju saveti, a za ostale usluge potrebno je dogovoriti se sa lekarom.

Cilj preventivne akcije je zdravstveno-vaspitni rad sa sadašnjim i budućim mamama i davanje saveta za blagovremeno očuvanje zdravlja usta i zuba, imajući u vidu njihovo specifično stanje i činjenicu da je oralno zdravlje deo opšteg zdravlja.

Osim toga, Stomatološka služba poziva majke koje imaju dete do godinu dana da dođu na pregled u zgradu Stomatologije. Stomatološke preventivne i kurativne usluge za trudnice i porodilje (do godinu dana deteta) predstavljaju zakonsku obavezu za ustanovu, propisanu od strane Ministarstva zdravlja. Sve usluge kao što su popravke, skidanje kamenca, vađenje zuba i slično besplatne su za ovu kategoriju pacijenata, osim protetike.

Inače, u poslednje dve-tri godine zdravstveno stanje zuba svih pacijenata lošije je nego u prethodnom periodu.

 

2 comments on “Preventivni stomatološki pregledi trudnica

 1. Boba

  Koliko je meni poznato ovo su obavezne usluge I ne vidim razlog,,izmisljanja rupe na saksiji,,.Svaka trudnica I porodilja se o tome obavestava.Ono sto se obavezno radi,sada se promovise kao neka novost.Predizborna kampanja Ili projekat poput Nevidljive dece.

  Reply
 2. Nebitan lik

  Na zalost,u ovoj drzavi mnoge stvari su redone usluge,, ali je malo onih koji ih I sprovode, pa zato ovu informaciju treba shvatiti kao obavestenje potencijalnim korisnicima kako bi ih jedna ( mala ali vredna ) sluzba podsetila na ove mogucnosti.
  Bogu hvala ,lekari su pre svega lekari , pa sa politikantskim pricama o izborima nemaju nikakve dodirne tacke .
  Pitanje o ,, nevidljivoj deci” uputili ste pogresnoj sluzbi. Za to je zaduzena policija I sudstvo, sa svojim izuzetno lepim platama, ali , avaj , oni spavaju dubokim snom I cekaju da vide ko ce pobediti na izborima pa da onda ,, zauzmu stav “- ( stara izreka jos iz komunistickih vremena.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.