Ove godine besplatno letovanje, školica plivanja i udžbenici za djake prvake

Lokalni plan akcije za decu ove godine podržan je sa 11 miliona dinara što je 7 miliona više u odnosu na prošlu godinu. Posle dve godine pauze zbog epidemije 50-oro mališana sa sela ove godine dobiće mogućnost odlaska na besplatno letovanje . Grad organizuje besplatnu školicu plivanja i nabavlja besplatne udžbenike za djake prvake.

„Ova sredstva su uvećana jer su Grad Valjevo, gradonačelnik i Komisija za implementaciju LAPD jer je doneta odluka da se ove godine za svu decu prvog razreda obezbede besplatni udžbenici. Kad kažem besplatni to znači da će ih platiti grad, a biće besplatni za decu i roditelje. Na sednici Komisije smo pozvali sve direktore škola , bio je prisutan i gradonačelnik .Projekcija je da ćemo ove godine imati 800 mališana koji polaze u prvi razred.  Škole će gradu dostaviti spisak udžbenika  od kog izadavača žele i potom će u skaldu sa tim grad raspisati javnu nabavku. Dakle, nabavku raspisuje grad , a ne škole“, rekao je Radojica Rstić predsednik pomenute Komisije .

Pored izdvajanja u visini od 6,9 miliona dinara za udžbenike prvaka , grad će realizovati i odlazak dece sa sela na more .  „Predvidjeno je besplatno letovnje za 50-oro dece koji potiču sa seoskog područja i koji prvi put odlaze na more . Ovu aktivnost smo već imali ranije i dva puta je sprovedena i do sada je 100 mališana sa seoskog područja bilo na letovanju.Zbog epidemije poslednje 2 godine nismo ovu aktivnost realizovali. Nadamo se da ćemo ove godine to moći da realizujemo . Obavestili smo i direktore škola kako bi mogli da se pripreme . Kada je u pitanju odabir bitno je da to budu deca sa seoskog područja jer njima nisu lako dostupne neke aktivnosi koje u gradu sprovodimo, recimo školicu plivanja . Oni su udaljeni i nije moguće da pohadjaju ovu školicu. Na direktorima škola je da naprave spisak , odabir dece jer oni dobro poznaju situaciju u kojoj se deca nalaze , oni znaju njihov materijalni položaj. Ključno je pri odabiru da dete ranije nije išlo na more, da nikada pre nije išlo na more. Nijedna škola neće biti zapostavljena, svaka škola će dobiti odredjeni broj mesta“, navodi Rastić.

Kako se moglo čuti, dete ne mora biti primalac socijalne pomoći , a na odlučivanje kao kriterijum mora uticati činjenica o broju članova porodice.

Treća programska aktivnost predvidja 1,7 miliona iz budžeta za programske aktivnosti koje će biti izabrane na konkursu za NVO . „Svake godine takodje izdvajamo 1,2 miliona za školicu plivanja u SRC Petnica. Do sada je tu aktivnost realizovao PK Valis i nadam se da će epidemiološka situacija biti dobra da se i ove godine to može realizovati. Škole su obaveštene o aktivnostima da se svi pripreme jer ne sme biti kašnjenja. Siguran sam da će ovo biti godina kada ćemo deci obezbediti jedan bolji kvalitet života. Već smo počeli rad na novom LAPD i uradjena je prva verzija , očekujemo sugestije škola ,a očekivanja su da će vrlo brzo novi plan biti pred odbornicima i Skupštinom“, rekao je Rstić.

Prošle godine aktivnost odlaska dece na letovanje nije bilo moguće realizovati zbog epidemije , ali ej , kako je naveo Rstić novac koji je bio predvidjen za ovu aktivnost preuseren na kupovinu rekvizita za fiskulturne sale škola. „Pozvali smo škole da nam dostave šta im je potrebno i tih 2 miliona mi smi smo ponovo utrošili za decu . Sve je isporučeno već gradu i nalazi se u Hali Partizan pa očekujemo da sledeće nedelje tu opremu i podelimo školama. Nabavljeno je po 75 lopti za odbojku , košarku , fudbal, rukomet, ukupno 300 lopti , dva kozlića, 52 strujače, tri stola za stoni tenis, 4 table za košarku, mrežice , mreže, vijače, prepone i sl. Sve je nabavljeno onako kako su to škole želele“, rekao je Rstić.

21 comments on “Ove godine besplatno letovanje, školica plivanja i udžbenici za djake prvake

 1. Dragan

  Bravo. Podrska ovom coveku koji razume potrebe najmladjih i nevidljivih grupa a narocito dece.

  Reply
 2. Gagi

  Ne razumem naprednjake zasto drze Rstica uz sebe? Jelena Lekic je pametna zena, treba da ga se otarasi, kao sto je pocistila one stare

  Reply
  1. Cakana

   Radoica je dobar covek, izgradio se i jako je pametan, ima dobre namere i samo ga dzaba provlace kroz negative, a covek je na mestu.

   Reply
   1. Gospodjetina

    Radoica je divan jedan covek i veliki dzentlmen, vaspitan i ugladjen i ima smisla za oblacenje, za razliku od ostalih. Steta sto se nije rodio u Beogradu, do sad bi bio ministar ili u Americi, bio bi predsednik do sad verovatno i resio bi krizu u Ukrajini, jer je covek diplomata i zna sa ljudima, Bajden je za Radoicu mala beba.

    Reply
   2. Анонимни

    Nema boljeg od njega. Pomogao je mnoge ljude, ali se time ne hvali, jer ne zeli jeftine politicke poene, to pokazuje samo koliko je on divan covek i kako sve to radi, jer voli, a ne da bi se pricalo kako pomaze i slicno, bas je veliki car i ima punu moju podrsku da istraje i nekad postane bar ministar

    Reply
 3. Milutin

  A zasto niko nije pre ove vlasti doneo slicnu odluku? Mozda zato sto ih je bilo briga za decu sve, a ovde jedino sto mentalno zdrav covek moze je da se pohvali.

  Reply
 4. Dragica Markovic

  Raodica je mudar covek i lepo se nosi, ja cu da uvek podrzim takvog jednog gospodina.

  Reply
 5. M. G.

  Ovo je samo za pohvalu. Ne moze zaista nista lose da se napise, uvek cu podrzati ovakve stvari.

  Reply
 6. Bobili

  Ova vlast najvise podrzava mladje i decu i ako vidimo odluke za pomoc bracnim parovima za novorodjenu decu i odluku da ce se davati do 20000 evra ucesca za nekretninu, to je zaista velika stvar.

  Reply
 7. Valjevac

  Kako Vas nije sramota što ste doveli ovakvok čoveka dokazanog falsifikatora da zastup Grad.

  Reply
 8. Radoica rules

  Da je srece da je vise takvih ljudi kao sto je Radoica, gde bi nam kraj bio. Ne znam da li smo nekada svesni koliko smo blagosloveni sto imamo takve ljude kao sto je on?

  Reply
 9. Aman bre

  I ne razumem hejtere. Zasto morate i na ovakve vesti da sirite u svojim komentarima mrznju, sta ovde moze da se zameri?

  Reply
 10. GudiVudi

  Radoica, pomićni trener, Jelena Lekić, Klomber, Tucko…
  Ko vam je najomraženiji od ovih veleposednika Valjeva?

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.