Novogodišnja bajka i 872 paketića za decu Valjeva

Udruženje Andjeli čuvari i za novogodišnje praznike ove godine organizuje Novogodišnju bajku . Ove godine Udruženje će podeliti čak 872 novogodišnja paketića.

 

Premijerna predstava „Pipi Duga Čarapa“ biće održana 29.12.20121 u 18 časova. „Predstava je uradjena  u adaptaciji, izvođenju i režiji kreativnog tima ,,Pinokio“, naravno, zajedno sa našom decom. Raspodela paketa je prošle nedelje počela po kategorijama i ove godine uspeli smo da napravimo 872 novogodišnja paketa. Nastavljamo raspodelu i u ovoj nedelji. Na više naših domaćih adresa u Valjevu smo poslali zahteve, slab je odziv a posebno moram da izrazim zahvalnost našem starom dobrom, humanom Austotermu, Europromu i Dunav osiguranju. Velika i neizmerna zahvalnost donatorima sa strane  Globos osiguranju ado, DDOR osiguranju Novi Sad i Sion Gard doo Beograd.“, kaže Vesna Lazić predsednica Udruženja.

Na konferenciji za novinare Lazićeva se osvrnula na sveukupan rad Udruženja u godini na izmaku navodeći učešće na brojnim takmičenjima i manifestacijama gde je Kreativna radionica Pinokio zabeležila zavidne uspehe . „Na konkursu ove godine za udruženja građana udruženje „ Anđeli čuvari „ dobilo je projekat „ Bezbedno dete u porodici i vrtiću u vreme pandemije Kovid 19“. Aplicirali smo za 530000,oo dinara ali odobrena su nam sredstva u visini od 200000,oo dinara i morali smo revidirati budžet. Novitet u ovoj radnoj godini je i likovna radionica koju je vodila pripravnica IJ ,,Anđeli Čuvari“ ,,Milica Nožica“ koja je naišla na veliko pozitivno iznenađenje i odaziv od strane dece i roditelja. Takođe, organizovano je i ,,Pinokijevo kreativno popodne“ koje su sačinjavale kvalitetne, organizovane, usmerene i slobodne aktivnosti dece i nepravedno bivšeg a diplomiranog vaspitača IJ ,,Anđeli čuvari“, ,,Milica Nožica“.

Andrićeva navodi da godina korone svakako ostavlja traga na rad samog Udruženja , ali i kako su neki od problema upravo uspešno i prevazilaženi.

„Organizovana je humanitarna akcija za pomoć seoskim školama u okolini Valjeva. Ako ne žele da pomognu oni koji mogu i koji bi trebalo najviše da se staraju Za našu decu, onda se za to pobrinu oni čija su krila možda manja, ali delotvornija. Deca su dobila neophodna sredstva za očuvanje zdravlja u ovim teškim finansijskim i zdravstvenim okolnostima. U saradnji sa organizacijom ,,Operimo ruke, otvorimo srce“ sproveli smo tu akciju kao i mnoge druge,“rekla je Lazić.

Ona kaže da su mnoge aktivnosti organizovane uz pomoć roditelja . „Igračke su našle novo zgodno mesto među našom decom gde će sigurno biti upotrebljene na pravi način. Kreativna radionica Pinokio poseduje sveobuhvatan fond najrazličitijih igračaka. No, u vrtićima su, u određenom pogledu, igračke potrošna dobra. Zbog toga ih je neophodno povremeno menjati i obnavljati novim. Raznovrsne igračke podstiču ideje, dok novi sadržaji na decu deluju stimulativno. Baš to su uvideli roditelji čija su deca u Pinokiju, te su pokrenuli i realizovali akciju i mališanima darovali vredne i kvalitetne igračke za razvijanje motorikek od mlađih i edukaciju starijih. Osnovna odlika dečijeg uzrasta je intenzivan rast i razvoj, kao i stvaranje pozitivnih preduslova koji će uticati na zdravlje deteta u čemu važnu ulogu igra faktor fizičke aktivnosti. Naše dvorište je bogatije za tri tobogana koji će pospešiti motoričke aktivnosti, doprineti sveukupnom razvoju kroz igru na čemu smo zahvalni roditeljima”, kaže Lazić.

Iako je mnogo toga lepog obeležilo ovo godinu za Udruženje, neke druge pak pretile su da ometu uspešan rad. “Ove godine, ono što je najružnija stvar i sramota je da je udruženje Anđeli čuvari ostalo bez projektnog finansiranja za ishranu dece. Od lokalne samouprave nismo dobili novac za finansiranje projekta ishrane 35 mališana koji besplatno pohađaju njaše programe. Za 2021.godinu konkurs za projekte je objavljen u aprilu. Ukupna naša vrednost projektaje 6.831.167,94 dinara, a iznos koji bi trebalo izdvojiti iz budžeta je 1.044.983,94 dinara, odnosno 15 odsto od ukupne sume projekta. Nismo imali podršku Grada, ali srećom, pojavili su se ljudi dobre volje i plemenitog srca koji su razumeli izazove sa kojima se naše Udruženje susreće. Cenivši naš rad, humanu viziju i misiju koju sprovodimo ali i rezultate koje imamo u radu sa decom svih društvenih kategorija, donirali su nam neophodna sredstva za ishranu mališana. Zahvaljujemo se ovim putem prijateljima i ljudima velikog srca iz Globos osiguranja, Beograd. Kao što svi znamo na nivou grada, gorući problem je broj neupisane dece u vrtić. Napravila bih osvrt na projekat za koji smo konkurisali krajem 2019. godine a ticao se proširenja kapaciteta za prijem u vrtić dece čiji roditelji su u potrazi za zaposlenjem i ne mogu da ga ne pomenem. Na konkursu za dodelu sredstava za otvaranje „Dežurne igraonice“, sredstva je dobila igraonica koja više ne radi, dok je projekat udruženja „Anđeli čuvari“ odbijen. Mi smo institucija koja u poslednjih 21 godinu radi samo u pravcu dobrobiti ovog grada i naše dece. Projekat koji smo konkurisali  sastojao od se od proširenja prostora za upis nove dece, do natkrivanja dvorišta u svrhu održavanja niza novih kreativnih radionica i realizaciju dečijih programa i manifestacija od javnog značaja ( Tešnjarskih večeri, Dečije nedelje…). Na žalost, komisija nije imala sluha za projekat koji bi doprineo rešavanju pitanja neupisane dece”.

Sama Lazićeva zahvaljujući dugogodišnjem nesebičnom humanitarnom radu I više nego uspešnom radu sa decom ove godine postala je dobitnica priznanja CVET USPEHA ZA ŽENU ZMAJA. Vesna Lazić nagradu je primila iz oblasti humanitarnog rada i psihosocijalne podrške samohranim majkama i deci iz ugroženih društvenih grupa04.12.2021 u Zemunu, u Operi i Teatru Madlenianum, gde je komisija posle 15,godina napravila presedan za nagradu iz te oblasti.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.