Novogodišnji bazar

Na Gradskom trgu i ove godine organizovan je Novogodišnji bazar. Na petnaestak tezgi izloženi su novogodišnji ukrasi, ikebane, ali i slatkiši.

Nekada se ispred tadašnje Robne kuće , a sada Nju jorkera , nije se moglo proći od brojnih prodavaca . Medju mogobrojnim potrepštinama za novogodišje praznike dominirale su čestitke. Čestitke se sada mogu pronaći samo u knjižarama, a najveći izbor novogodišnjih ukrasa u kineskim radnjama .

Ipak na ovogodišnjem bazaru na Gradskom trgu još se mogu pronaći zanimljivi ukrasi ručne izrade . Ukoliko zatreba ikebana ili pak novogodišnji aranžman za sto, medenjaci , ukrasne sveće, maleni slatki paketići mogu se pronaći upravo na ovom mestu. Cene su kažu prodavci pristupačne, a koliko smo se mogli uveriti pojedini proizvodi koštaju i više od 2000 dinara dok su nek tek stotinak dinara.

Na pitanje da li Valjevci kupuju izložene proizvode većina prodavaca kaže da kupuju, ali ne mnogo. „Pa kupuje se , zavisi šta ko hoće. Ali nije to kao nekad verujte. Nekad se sve moglo prodati, sada to baš i nije tako. Ne znam da li bi verovali , ali ja sam prošle godine u Mionici na njihovom bazaru prodao mnogo više nego u Valjevu. U Osečini isto“, kaže jedan od prodavaca.

Na pitanje da li gradjani traže čestitke uglavnom odgovaraju da je to deo prošlosti. „Ima tako naidje neka starija gospodja pa pita da li ima, ali uglavnom se više prisećaju kako je to nekad bilo. Sad više niko ne šalje čestitke, nego mejlom ili na viber . Uglavnom telefonom“, objašnjavaju.

Dolazak novogodišnjih praznika u Valjevu uglavnom se najpre video baš na pomenutom mestu. Nekada na kartonskim kutijama izloženi proizvodi sada su jednobrazne tezge čiji su zakup kažu prodavci, plaćali 2000 dinara.  Da li se isplati znaće kad se bazar završi.

„Ovo je sve ručno pravljeno. I one sveće kod one žene i one kućice od medenjaka , sve ručno. I ima ljudi koji znaju to da cene, a neko opet nema para pa i ako ceni i hvali robu ne može da kupi. Ali ima ovih jeftinijih stvari. Pogledajte na primer čokoladne ukrase za jelku. Kad prodju praznici oni su i dalje jestivi“, hvale izloženu robu prodavci.

Gradjani pak prolaze prilično žurno , poneko zastane kod tezge , upita za cenu i produži. Neko pak pokušava i da se cenka. Gužve nema.

Navike su promenjene u to nema sumnje , ali Nova godina i dalje dolazi u isto vreme. Pa sad neko će je i primetiti, a neko opet i neće.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.