70 godina Narodnog muzeja u Valjevu

Valjevski muzej obeležava 70 godina rada. Od osnivanja davne 1951.godine, radom više od stotinu stručnjaka, Narodni muzej Valjevo je danas jedan od najboljih i najnagrađivanijih muzejskih institucija u Srbiji.

Povodom obeleđavanja 70 godina postojanja i rada Narodni muzej Valjevo prirediće danas u 12:00 h u Galerija muzeja otvaranje izložbe: Plakati izložbi i događaja u Narodnom muzeju Valjevo tokom prvih decenija xxi veka  autora Jelene Ivić, kustosa dokumentariste.

„Naš Muzej spada u red muzeja sa  najbrojnijom posetom u kategoriji regionalnih i lokalnih muzeja. I pored brojnih  prekretnica, značajnih za razvoj naše institucije, posebno bih istakla 2007. godinu i otvaranje naše stalne postavke Treća dimenzija prošlosti, pogled iz budućnosti koja je na jedan nov, moderan način, prezentujući kulturno blago koje negujemo, posebnu pažlju usmerila  na posetioce i njihov doživljaj“, kaže direktor Muzeja Jelena Lekić Nikolić.

Prošlost muzeja sagledana je i u monografiji koja je posebno priredjena za ovu priliku , a čija će prezentacija biti održana sutra u 11h u Muzeju.

“Monografija nosi naziv  “Tragom prošlosti: Narodni muzej Valjevo 1951-2021”, a autor je  kolektiv muzeja. U njoj se nalazi sve ono što je obeležilo rad naše ustanove I po čemu je postala poznata. Tu su osvrti na bojne godine . Poslednje su bile jako teške I zbog epidemije , ali se nadam da smo uspeli da ovo teško I po svemu specifično vreme uspeli uspešno da preprodimo. 2019. godine, nakon 20 godina  propadanja objekta, otvorili smo novu stalnu postavku u Kući Nenadovića u Brankovini, 2020. godine Novu stalnu postavku u Staroj protinoj skoli u Brankovini, nakon 3 decenije, a ove godine  Salu Drugog svetskog rata, projekat na koji se čekalo godinama“, navodi Lekić.

Svojom delatnošću  Muzej pokriva teritoriju Kolubarskog okruga – grad Valjevo i opštine: Osečina, Mionica, Lajkovac, Ub i Ljig. Istovremeno, pored aktivnosti zaštite kulturne baštine, opšte kulturološih i vaspitno-obrazovnih zadataka, valjevski muzej otvara i četvrti put svoga delovanja – razvoj kulturnog turizma. U okviru izdavačke delatnosti, od 1959. godine Muzej je objavio brojne publikacije posvećene istoriji i kulturi valjevskog kraja – monografije, studije, istraživanja, vodiče muzejskih postavki i drugo. Stalna izložba valjevskog muzeja predstavlja nesvakidašnji vremeplov nastao kombinacijom klasičnih načina muzejske prezentacije i modernih metoda ambijentalne i događajne rekonstrukcije, obogaćenih upotrebom savremene scenografske multimedijalne tehnologije.

Muzejsko društvo Srbije je Narodnom muzeju u Valjevu dodelilo plaketu „Mihailo Valtrović“ za najbolju muzejsku ustanovu u Srbiji u 2005. i 2008. godini. Narodni muzej Valjevo je 2012. godine nagrađen „Turističkim cvetom“, najvišim nacionalnim priznanjem koje za doprinos razvoju turizma daje Turistička organizacija Srbije.

 

2 comments on “70 godina Narodnog muzeja u Valjevu

 1. Ivan Valjevski

  Ova Jelena PN je običan politikant i ništa više. Svi građani Valjeva, a i ljudi sa strane, znaju da je preporod Muzeja koji je bio zatvoren krenuo dolaskom dr. Vlade Krivošejeva za direktora. Njegovom smenom ponovo je počelo propadanje Muzeja. Ovo što ona pominje (otvaranje postavki u Brankovini) je obična “kozmetika” jer je to i ranije postojalo. Gospođa koristi isti rečnik kao i svi naprednjaci, a naročito polaznici njihove akademije (možda je i ona nju završila) “pre nas je bila propast, a našim dolaskom nastupio je procvat”!!!!

  Reply
 2. Светислав Бркић

  Сажаљевам музеј и институције друге,
  на чијем су челу напредњачке слуге.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.