Produžen rok do 2023 za obeštećenje putnika

Vlada Srbije je produžila rok za ponudu zamenskog putovanja ili novčane isplate za putovanje koje je otkazano ili nije realizovano zbog epidemije korona virusa. Prvobitni rok za isplatu bio je 15. januar, a novom odlukom rok je produžen na 2023. godinu.

Novom odlukom Vlade putovanje koje je otkazano ili nije realizovano usled bolesti COVID-19, sada može da se iskoristi najkasnije do 31. decembra 2022. godine.

Ukoliko se putnik odluči za povraćaj iznosa koji je uplatio za nerealizovano putovanje ili je zamensko putovanje otkazano, organizator putovanja je dužan da vrati uplaćena sredstva najkasnije 1. februara 2023. godine. Ova ponuda važi i za zamensko putovanje za izlete pod uslovima koje Uredba predviđa.

Prvobitni rok koji je bio dat da se gradjanima vrati novac ili da pak putovanje realizuju na nekoj drugoj destinaciji bio je 15. Januar, a kako je pre samo par meseci direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić, rekao nerealizovanih putovanja je ostalo dosta, oko 50 odsto. Po njegovim rečima agencije nisu bile u prilici da u proteklom periodu zarade novac, a imaju probleme i sa stranim partnerima koji bi trebalo njima da vrate pare kojima bi agencije obeštetile putnike. Obaveza aencija  se procenjuje na oko 25 miliona evra, gde su osim komercijalnih putovanja uračunate i đačke ekskurzije i rekreativna nastava.

Već u tadašnjim izjavama Seničić je naveo da je neophodno da se država uključi u rešavanje ovog problema jer kako je objasnio mnoge agencije bi u suprotnom bile ugašene.

 

1 comment on “Produžen rok do 2023 za obeštećenje putnika

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.