U Mionici održana svečana akademija u znak sećanja na Žarka Milanovića, učenici nagrađeni violinama

Najtalentovanijim učenicima Osnovne muzičke škole u Mionici na poklon su dobili nove violine koje su im uručene na svečanoj akademiji posvećenoj jednom od najpoznatijih srpskih violinista Žarku Milanoviću, rođenom Mioničaninu, dugogodišnjem šefu Narodnog orkestra Radio Beograda. Violine su poklon opštine Mionica a dobili su ih Neda Marković, učenica drugog razreda i Luka Pavlović, učenik četvrtog razreda Osnovne muzičke škole „Živorad Grbić“, izdvojeno odeljenje u Mionici.

-Opština Mionica čuva sećanje na svoje sugrađane. Prošle godine smo prvi put organizovali svečanu akademiju u čast Žarka Milanovića, a ove godine smo to i nastavili. U obavezi smo da negujemo prave vrednosti. Opština brine o mladim i talentovanim naraštajima. Želim da čestitam polaznicima muzičke škole izdvojenog odeljenja u Mionici na nagradama i uloženom trudu. Verujem da će Neda i Luka biti uspešni i da će na novim violinama stvarati muziku u kojoj ćemo svi uživati, a možda i jednog dana postati rukovodioci orkestra po uzoru na Milanovića-rekao je predsednik opštine Mionica Boban Janković.

Na svečajnoj akademiji nastupila su etno grupa „Miona“ iz Mionice i gudački orkestar muzičke škole „Živorad Grbić“ iz Valjeva. Prisutnima su se obratili i Jovan Vukotić, predsednik glavnog odbora Udruženja za negovanje stvaralaštva Žarka Milanovića iz Beograda, Asen Todorov, terc-majstor u Narodnom orkestru Žarka Milanovića iz Beograda i Suzana Radovanović Perić, direktorka muzičke škole „Živorad Grbić“ iz Valjeva.

– U želji da u svim oblastima afirmiše znametnite sugrađane i pretke, opština Mionica i Kulturni centar  su u znak poštovanja, prošle godine ustanovilisvečanu akademiju posvećenu Žarku Milanoviću – rekao je Janković.

Žarko Milanović rođen je 1920. godine u Mionici u učiteljskoj porodici. Zbog potrebe službe, sele se u Skoplje, gde ostaju do 1929. godine, a potom trajno prelaze u Beograd. Na njegovu inicijativu, osnovan je Omladinski narodni orkestar u produkciju Radio Televizije Srbije. Žarko je iz anonimnosti izveo mnoge pevače i instrumentaliste, a sa svojim Orkestrom sudelovao je u velikom broju pozorišnih predstva sa scenskom muzikom u Narodnom pozorištu u Beogradu. Neki od njih su i Glišićeva „Podvala“, „Koštana“, „Ivkova Slava“ i mnogi drugi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.