Tešnjarske večeri od 2. do 8. avgusta

Tešnjarske večeri u Valjevu trajaće od 2. do 8 avgusta. Nenad Patjarević, član Veća zadužen za kulturu kaže da će u zavisnosti od finansija biti doneta odluka o tome da li ćemo za vreme ove manifestacije imati dva ili tri velika koncerta. „Za sada je sigurno da će jedno veče biti posvećeno valjevskim muzičarima. Gradjani su to uvek isticali i tražili i zato ćemo i to organizovati pored svega ostalog“, kaže za Vamediu Patijarević.

U budžetu grada ove godine za Tešnjarske večeri opredeljeno je 2 miliona dinara. Član Veća Nenad Patijarević kaže da se i o toj sumi za sada razgovara kao i o donatorima. „Dosta toga biće definisano narednih dana . Najpre moraćemo dobiti uputstva vezana i za epidemiološke mere . Mnogo toga za sada je nepoznanica , ali ono što je sigurno jeste da ako sve bude u redu imaćemo Tešnjarske večeri. Prošle godine ih nije bilo, razlozi su poznati već, a nadam se da ćemo ove godine uspeti da to realizujemo“, objašnjava Patijarević. 

On objašnjava da je postojala dilema oko broja dana koliko će trajati ova manifestacija , ali da je na kraju ipak odlučeno da to bude kao i ranijih godina, sedam dana. „To nam je otvorilo mogućnost da akcenat stavimo i na Valjevce. Jedno veče posebno ćemo posvetiti valjevskim bendovima . Evo u Valjevu imamo mlad jako mlad, ali vrlo perspektivan rok bend Underforce, zaista su sjajni, talentovani, imaju i album. To je prilika i da ih predstavimo , ali tu su i bend Lazara Avramovića, Pedja Pilot bend , zavisi ko od njih sve bude imao spremnu postavu za svirku. Želja mi je takodje , nadam se da ćemo to uspeti da realizujemo da dovedemo Aleksu Mirkovića , Vlajka Jovanovića , pobednici 2019 na Svetskom trofeju harmonike u Portugalu. Razgovaramo i o horu , moguće Gimnazija , videćemo ko je od njih radio uopšte. To je veče za Valjevce i one koji se tako osećaju“, objašnjava Patijarević.

U okviru Tešnjarskih večeri, svoje programe imaće i ustanove kulture, ali bez neuspelog ranijeg koncepta „100 programa za sedam dana“. U narednim danima ustanove kulture bi upravo trebalo da dostave šta je to što su predvideli za ovu manifestaciju. 

„Sasvim izvesno imaćemo dva dana posvećena deci , najmladjim sugradjanima, predstave, maskembal i drugi programi, sve što je prilagodjeno za najmladju populaciju. Naravno tu je i folklor u planu je da i to imamao jer se radi praktično o tradiciji tih nastupa“, navodi Patijarević.

Ove Tešnjarske večeri vratiće neke programe u staru čaršiju. „Neki programi će sigurno biti tamo organizovani. Da li će to biti predstava ili nešto za mlade videćemo. Imamo potom koncerte gde govorimo o dve lokacije o kojima razmišljamo, plato Centra za kulturu i Letnju pozornicu. Letnja pozornica je vrlo problematična jer nema dobru akustiku i takodje jako važno nemoguće je da se ostvari interakcija sa publikom. Razmišljamo da eventualno kao što je to jednom već bilo uradjeno, čini mi se početkom 2000-tih,  postavimo binu preko reke. Ali moramo da vidimo koliko bi to koštalo pre svega i šta nam je za to sve potrebno. Zatim tu je i prostor dvorišta Doma vojske gde ćemo imati takodje programe“, objašnjava član Veća.

Ipak, hteli da priznamo ili ne pažnju Valjevaca uvek najviše privlače veliki koncerti , kako Patijerević objanjava još uvek nije precizirano da li će to biti dva ili tri koncerta: „Prvobitna ideja je da to budu tri koncerta pogotovo ako se uzme u obzir da Tešnjarske večeri treba da traju sedam dana. Ali to ćemo sada staviti sve na papir i da vidimo koliko realno možemo sa novcem koji imamo da realizujemo. Videćemo i kako stoje stvari sa sponzorima koliko tu možemo da dobijemo, ali ono što verujem Valjevce zanima jeste da li će biti koncerata? Biće , a nadamo se da ćemo sve to moći da realizujemo jer na žalost i ovo je godina korona virusa“.

8 comments on “Tešnjarske večeri od 2. do 8. avgusta

  1. Nikola

    Za promenu nas iznenadite nekim kulturnim koncertom, nemojte više dovoditi Maje i njoj slične. Bašta doma vojske je pun pogodak uvek bio, a nadam se da će biti i nekih lepih predstava! 🙂

    Reply
  2. Hirošima u Tešnjaru

    Tešnjarske večeri? Pa Tešnjar samo što se nije srušio sam od sebe. Smislite nešto drugo, u skladu sa izgledom Grada. Gradski većnik zadužen za kulturu priča nešto, zapušten i neobrijan…

    Reply
  3. Valjevo IN

    Tužno je sve što se u našem gradu dešava. Na sajtu TOS-a stoji link ka zvaničnoj prezentaciji tešnjarskih večeri na kom ne postoji čak ni najava manifestacije, a o programu i da ne pričamo. Sramno je ovo što rade. Nije mi jasno samo šta ovaj dotični mladić priča i kakvu kulturu u gradu on predstavlja!

    Reply
  4. Radovan četvrti

    Slažem se bolje bi bilo da je taj novac uložen u rekonstrukciju Tešnjara pa kad turisti dođu da imaju šta i da vide. Mislim da su „Tešnjarske“ uludo bacanje para na vašarski ambijent i dr…

    Reply
  5. milica

    Nisam od onih koji se zale ali Tesnjar nije ni opran ni dezinfikovan, nego su brze bolje postavili tezge i burad sa pivom i tostilje sa pljeskavicama!

    Reply
  6. Miroljub

    Jedino mi stanari smo nadrljali! 10 dana ne mozes ni da udjes ni da izadjes iz kuce, a o buci i da ne pricam, niko nas Tesnjarce ne zarezuje ni 2% umesto da nam Opstina uplati neku banju za zivce koje su nam pokidali dok se ovaj cirkus ne zavrsi!!!!!

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.