Slučaj IS Petnica: Saslušana jedna od žrtava

Nakon što je VJT pozvalo maloletnice koje su doživele nasilje u Petnici nakon 2013. godine da se jave , u toku jučerašnjg dana u policiji je izjavu već dala jedna maloletna osoba.

Kako je medijima objasnio tužilac Vladimir Davidović, poziv je upućen samo maloletnicama koje su seksualno nasilje doživeli u “Petnici” nakon 2013. jer je tada donet “Marijin zakon”. Ovim zakonom propisano je da krivična dela polnih radnji nad maloletnicima ne zastarevaju.

Detalji izjave nisu I neće biti poznati javnosti , a Tužilaštvo, je u tom cilju, opomenulo  medije na nepreciznost i naglasilo da je „predmet Petnica u predistražnom postupku“, što znači da se i dalje prikupljaju dokazi potrebni za pokretanje istrage.

“Bez svedočenja oštećenih i materijalnih dokaza otežano je dalje postupanje u ovom predmetu u smislu neophodnosti identifikacije oštećenih i dobijanja izjava od njih o onome što su doživele, kako bi se moglo pravilno oceniti postojanje krivičnog dela, njegova pravna kvalifikacija i izvršilac “, naglasilo je nadležno Osnovno valjevsko tužilaštvo, koje je ponovilo poziv žrtvama zlostavljanim i posle 2013. da se jave tužilaštvu ili policiji i svedoče.

Po okončanju predistražnog postupka, kada se utvrde činjenice i prikupe dokazi, tužilaštvo će odlučiti ima li mesta pokretanju krivičnog postupka, protiv koga i za koje krivično delo.

Trenutno je u toku I veštačenje fotografija pronadjenih u stanu Branislava Savića koji je označen kao izvršilac od strane pet devojčica koje su svoju priču ispričale za nedeljnik Vreme.

Kako prenose Večernje novosti u Beogradu je zasedao i Savet Istraživačke stanice Petnica. U SANU je članove okupio predsednik Saveta, akademik Zoran Knežević. Od njih osamnaestoro, okupilo se jedanaestoro. I pre početka rada opredelili su se da „prostom većinom“ glasaju o, za javnost, zatvaranju sednice. Troje je bilo protiv, ostali su glasali da se novinari udalje.

Ostavku na mesto direktora Ustanove u medjuvremenu je podneo Nikola Božić dok je povodom inicijative Zaštitnika građana, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti saopštio da  će pokrenuti postupak utvrđivanja činjenica u vezi sa obradom podataka o ličnosti dece – polaznika Istraživačke stanice Petnica, a u svrhu eventualnog pokretanja inspekcijskog nadzora, u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

2 comments on “Slučaj IS Petnica: Saslušana jedna od žrtava

  1. Zivojin

    Ako je ovako u petnici koja vazi za svetli primer, kako je u ostalim institucijama? Tesko nama s nama

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.