Počeo sa radom SOS telefon za žrtve nasilja

Posle dužeg niza godina u Valjevu ponovo počinje sa radom SOS telefon za žrtve nasilja. Već sada žrtve nasilja mogu pozvati broj 014 221 904, a vrlo brzo počeće sa radom i besplatan broj 0800 073 777. U prošloj godini 116 žena bile su žrtve nasilja , a u ovoj godini u jednom slučaju žrtva je izgubila život.

U izveštajnom periodu za 2020. godinu Centra za socijalni rad u Valjevu se navodi da su u 2020 godini  evidentirana 194 predmeta u kojima postoje pojave porodičnog nasilja . Od navedenih 194 predmeta, 155 je prvi put bilo na evidenciji kao žrtva nasilja , a 39 je već ranije evidentirano kao žrtva nasilja. Od pomenutog broja 78 je muškaraca, a 116 žena.

„Vrednost javne nabavke za ovu slugu iznosila je 1,5 miliona dinara, a realizator je Udruženje Alternativa plus. Grad je obezbedio i prostorije gde će se usluga uspostaviti, a takodje, grad je platio i obuku za one koji će raditi  na SOS telefonu, odnosno njihovo licenciranje. Jako je važno da istaknemo da ova usluga neće pokrivati samo grad Valjevo već ceo Kolubarski okrug. Žrtava nasilja itekako ima i siguran sam da će ova usluga pomoći da ih osnažimo“, rekao je član Veća za socijalnu politiku Marko Jevtić.

Mila Grujičić, članica Saveta za rodnu ravnopravnost koji je stalno telo formirano 2011. godine , a koje je ujedno bilo i donosilac Lokalnog akcionog plana za rodnu ravnopravnost , kaže da je jedan od ciljeva bio i smanjivanje nasilja nad ženama . „Ovim Planom predvidjeno je formiranje SOS telefona i ovo je dobar primer prakse gde vidimo funkcionisanje lokalne samouprave i civilnog sektora. Ranije smo imali taj SOS telefon i posle duže vremena smo ga uspostavli kada je počela i obuka za rad na tom telefonom. Pravilnik države je da svi moraju da prodju tu obuku što smo i učinili. Usluga je predvidjena i za KO i to je takodje jako važno. Grad je finansirao obuku i predvidjeno je bilo da usluga bude finansirana sa 500 000 dinara , obuka za saradnice 360 000 , a ostatak je upotrebljen za neophodnu opremu i pre nekolio dana smo počeli sa pružanjem ove usluge“, rekla je Grujičić koja je podsetila da Lokalni plan ističe naredne godine , a u novom planu biće predvidjeno i otvaranje Sigurne kuće.

Uslugu SOS telefona još 2003. godine uspostavila je ženska organizacija Hora  i jedno vreme su vrlo uspešno radile,a bile su finansirane od strane IRD I EU, čak dve godine devojke koje su radile na ovoj usluzi radile su besplatno,  ali je na žalost zbog nedostatka finansija na kraju ova  usluga prekinuta.

Vesna Marković psihoteraput i osnivač Udruženja Alternativa plus koje će realizovati ovu uslugu u prvi plan ističe osnaživanje žrtvi nasilja.  

„Počeli smo u ponedeljak na Vidovdan i sve žene i devojke koje imaju šta s tim u vezi da nam saopšte bilo iz prolosti bilo sada ili da postave neko pitanje mogu nas pozvati na broj telefona 014 221904. Pored ovog broja telefona mi smo dobili donaciju Telekoma u trajanju od godinu dana pa će nam se kada to bude instalirano, o čemu ćemo javnost blagovremeno obavestiti, i svi moći i besplatno javiti na broj 0800 073 777. Telefon će raditi od 16h do 19h i naše obučene saradnice će se javiti. Uslugu realizuje osam devojaka . Cilj je da žene koje trpe nasilje prepoznaju to kao nasilje jer nekada žene nisu ni sigurne da li je to nasilje jer postoji mnogo oblika nasilja i ekonomsko i psihološko. Cilj razgovora niej da neko umesto njih rešava probleme . Devojke koje rade na telefonu će im pokazati da ih razumeju , saslušaće ih i osnažiti kako bi žene koje su žrtve nasilja donele odluku koja je neophodna“, kaže Marković.

Ona ističe da za razgovor i pozivanje broja nije neophodno da se žene predstave što uslugu čini bezbednom. Žene koje trpe nasilje osećaju se izolovano , a nasilja ima svuda iako se o tome poslednjih godina govori više. „Ženama je jako teško da govore o tome i zato je potrebno da im pokažemo da smo mi sigurni sagovornici. Imaćemo i pravnicu i psihosocijalnog saradnika tako da pored toga što će moći da budu osnažene moći će da dobiju i pravnu pomoć. Biće im omogućeno ako žele i da dodju kako bi im podrška bila pružena , naravno ako one to žele. Ovu uslugu pratiće i Savet za rodnu ravnopravnost. Zaista ovo nije lako , radila sam i u KPZ i znam da smo više okrenuti ka počiniocu da on bude kažnjen, a pritom se žrtva nekako stavlja u drugi plan. Važnije je posvetiti se žrtvi i nju pratiti da ona dobije ličnu satisfakciju, da se osnaži da može da se suprotstavi, da donese odluku i o tome govori“, navela je Marković.

 U Valjevu trenutno ne postoji ni Sigurna kuća , a u valjevskom Centru za socijalni rad kažu da postoji više razloga za to. Najpre, nedovoljan broj zaposlenih i nedostatak adekvatnog prostora s obzirom da stan koji je nekada korišćen za ovu uslugu nema veliki kapacitet i više ne odgovara propisanim standardima. Mila Grujićić kaže da će upravo narednom Strategijom ovaj problem biti rešavan.

„Lokalni akcioni plan od 2022 do 2026 godine predvideće pored SOS telefona i uslugu Sigurne kuće . Predvidja se tim planom da bude uradjeno licenciranje osoba koje će tamo raditi, biće obezbedjen adekvatan prostor i postoji potreba i plan da se to realizuje . Istina je da Centar nije imao dovoljan vbroj zaposlenih i bićemo u toj realizaciji povezani i sa Republikom i državnim institucijama. SOS telefon je samo prvi korak kako bismo mogli da udejmo u realizaciju te priče oko Sigurne kuće“, rekla je Grujičić.

1 comment on “Počeo sa radom SOS telefon za žrtve nasilja

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.