Počeli 25. “Mišićevi dani”

U Mionici su  intoniranjem himne i podizanjem zastave  počeli jubilarni 25. „Mišićevi dani“  koji će trajati do 20. jula. 

Vence na spomenik slavnom vojvodi na Mišićevom trgu su položili predsednik opštine Mionica Boban Janković, predstavnici Vojske Srbije pukovnik Saša Stoiljković, potpukovnik Milinko Nenadović i major Zoran Drakulić. U delegaciji su bili i zamenik predsednika i predsednik skupštine opštine, načelnik policijske uprave Mionica Milan Popović kao i predstavnici udruženja penzionera i drugi zvaničnici. 

U sklopu Mišićevih dana, ove godine se obeležava i 100. godina od smrti Živojina Mišića, koji je rođen u mioničkom selu Struganik.

Nakon polaganja venaca delegacija je posetila rodnu kuću vojvode Živojina Mišića u Struganiku. 

– Mišićevi dani su najznačajnija manifestacija za našu opštinu, i jedna od najznačajnijih manifestacija u Srbiji. Mišićevi dani su posvećeni očuvanju istorijskih i kulturnih vrednosti i tradicije srpskog naroda. Veličanstveno junaštvo Mišića i srpskih vojnika nas obavezuju da budemo dostojni čuvari herojskog nasleđa! U čast vojvode Živojina Mišića ove godine uz podršku Vlade Srbije i Ministarstva kulture počinjemo gradnju Kuće Kolubarske bitke, kojom ćemo junačko delo Mišića i srpskih vojnika, sačuvati od zaborava i učiniti dostupnim novim generacijama. Poštujući tradiciju Mionica ove godine ulaže značajna sredstva u svoju budućnost. U saradnji sa Vladom, ministarstvima i Kancelarijom za javna ulaganja planiramo da realizujemo veliki broj projekata u oblasti školstva, zdravstva, putne i komunalne infrastrukture, a unapredićemo i našu turističku ponudu – kaže Boban Janković predsednik opštine Mionica.

U okviru manifestacije nastupiće kulturno-umetnička društva, organizovaće se književne večeri, izložbe dečijih radova i sportski susreti. Povodom jubileja biće organizovani  koncerti Saše Matića 18. jula i Milice Pavlović 20. jula. Koncerti počinju u 21 sat na Trgu Živojina Mišića.

Vojvoda Živojin Mišić jedan je od najslavnijih vojskovođa u našoj istoriji.  Rođen je u selu Struganik, opština Mionica, gde se i danas nalazi njegova kuća kao kulturno dobro od velikog značaja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.