Novi projekat Udruženja slabovidih i slepih Grada Valjeva

Okupljanjem u svom prostoru posle dužeg vremena, Udruženje slabovidih i slepih Grada Valjeva obeležilo je početak realizacije ovogodišnjeg projekta. Na prvi sastanak i dogovor o realizaciji projektnih aktivnosti došli su članovi iz Valjeva i okoline, Krupnja i Loznice, kao i stručni saradnici. Sreda u 9 časova biće stalni termin za okupljanja i radionice, kada se mogu prijaviti i novi članovi zainteresovani za aktivnosti udruženja (Vladike Nikolaja 31, u blizini prodavnica ABC test i Fiskal).

Projekat pod nazivom „Sveobuhvatna psihosocijalna podrška osobama sa invaliditetom u redovnim kao i u vanrednim okolnostima usled pandemije KOVID-19“, podržan je od Grada Valjeva preko konkursa iz oblasti zaštite lica sa invaliditetom. Iz naziva proizlazi konkretan cilj projekta, a kao i prethodnih godina ciljevi su i razbijanje stereotipa i predrasuda prema osobama sa invaliditetom, proces inkluzije i uključenje u društvene tokove.

„Cilj našeg projekta je da se posledice KOVIDA-19 što kvalitetnije prevaziđu. Slabovidi i slepi su značajno ugrožena kategorija zbog prirode funkcionisanja jer se mnogo više oslanjaju na dodir, na fizički konktakt, što je veći rizik za kontaminaciju virusom. Svaki oblik podrške članovima je bio značajan i to je udruženju davalo snagu da opstane. Mi smo sve ovo vreme preko sredstava moderne komunikacije pružali psihosiocijalnu podršku članovima, a jednim delom smo obezbedili i kreativno-okupacioni rad jer su kod svoje kuće mogli rade neke predmete. Na taj način mogli su da ispune vreme, da se osećaju korisno i, koliko je to moguće, ne misle na probleme koji ih okružuju.“, kaže Milan Đurić, predsednik udruženja.

S obzirom da raspolaže skromnim prostorom udruženje će raditi u malim grupama, uz preduzete mere prevencije, a trudiće se da deo aktivnosti sprovede u prirodi. Imajući u vidu da je članstvo duže vreme bilo uskraćeno za neposredno druženje, akcenat je na psihosocijalnoj podršci. Osim toga, biće organizovane i kreativne i radno-okupacione radionice (u prostorijama udruženja i individualno – u domovima članova, ako se pogorša epidemiološka situacija), izleti u prirodu i na interesantne destinacije u okolini Valjeva.

Sa članovima Udruženja slabovidih i slepih Grada Valjeva na prvom ovogodišnjem okupljanju  družio se i sjajni pesnik Dragan Marković iz Krupnja i predstavio im svoje „Izabrane pesme“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.