Valjevo nema dežurnu apoteku u vreme korona virusa

Grad Valjevo u vreme pandemije korona virusa nema dežurnu apoteku. Iako je ova konstatacija više puta izrečena na sednici Skupštine , niko nije ponudio rešenje. To praktično znači da i dalje ostajemo bez Apoteke u noćnim satima?

Broj obolelih od korona virusa svakoga dana u Valjevu je u porastu, a nadležni apeluju na gradjane da se moraju pridržavati mera koje su preporučene. Iz Kriznog štaba Srbije za sada nema najave o pooštravanju mera , ali se i dalje insistira na kontroli sprovodjenja postojećih.

Istovremeno kako se i ranije moglo čuti od medicinske struke ulazimo u sezonu gripa pa i prehlada što dodatno otežava situaciju sa korona virusom i doprinosi njenom većem i bržem širenju.

Zbog smanjenja broja zaposlenih na svega 30 u Apotekarskoj ustanovi, neisplaćivanja zarade istima i velikih dugova koji su sada na teretu gradu, Apoteka je obustavila dežurstva koja su ranije postojala. Ova ustanova imala je čak i raspored tih dežurstava u kojima su se na nedeljnom nivou smenjivale apoteke: „Zdravlje“, „7 jul“ i „Apoteka 101“. Valjevski mediji u okviru svojih servisnih informacija svake nedleje su pružali informaciju koja je apoteka dežurna.

Potreba za dežurnom apotekom u noćnim satima postojala je dakle i pre korona virusa , a tek u novonastaloj situaciji potreba za dežurstvom je više nego izražena. Odbornici Zoran Živković i Dušan Mirković po profesiji lekari upravo su za skupštinskom govornicom istakli da je dežurstvo apoteke ključno u aktuelnom periodu. Ipak ova informacija kao da nije bila dovoljno interesantna odbornicima pa se o njoj nije posebno ni diskutovalo.

Ne treba zaboraviti da je dužnost , ali i obaveza svake lokalne samouprave pa i Valjeva da svojim gradjanima omogući što bolje uslove života. Obezbedjenje tih uslova ne bi trebalo da počiva na koristi lokalne samouprave odnosno isplativosti već isključivo na koristi gradjana koji svojim novcem finansiraju funkcionisanje samog sistema koji u njihovo ime odlučuje.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković najavio je skoro iznalaženje rešenja za poslovanje Apoteke , ali čak i da to rešenje bude usvojeno sutra ne može biti realizovano istom hitnošću jer postoje administrativne obaveze i procedure koje moraju biti sprovedene. Da li to znači da će ukoliko se bude čekalo rešenje za poslovanje celokupne ustanove bez rešenja biti i postojanje dežurne apoteke u Valjevu?

Privatni sektor nema noćna dežurstva trenutno, a na gradu Valjevu je i pravnicima da pronadju model i za njihovo uključivanje ukoliko Apotekarska ustanova ne može biti rešenje za dežurnu apoteku. Gomilanje lekova i pravljenje zaliha nikada nije rešenje zbog rokova trajanja  lekova , pa šta je onda rešenje za gradjanina koji u toku noći dobije temperaturu, ima zubobolju, ne može da zaustavi kašalj? Nije valjda kupus i krompir na tabanima, mast preprana u devet voda?  

3 comments on “Valjevo nema dežurnu apoteku u vreme korona virusa

 1. Istina

  Пишете само чињенице које су вам познате са лица места. Не бавите се ни мало истраживањем…
  Хтели су да приватизују и то мало апотека и да наш град остане без услуга које су нам пружане деценијама. Који је разлог био да мора да се приватизују и три грађанске апотеке? Само лични интереси појединаца. Наведене апотеке које хоће да угасе су рађене по највишим стандардима и када уђете да купите лек имате простора и осећате се колико толико пријатно. Лако их је поново активирати и организовати да послују успешно и без губитака.
  Сведоци смо да је све већи број приватника отворио апотеке, по мени, са сумњивим стандардима. Када уђете у њих простори су мали, да не кажем ћумези. Запослених има толико да једва стоје иза рецептуре. Поједине приватне апотеке више личе на парфимерије, јер имају више козметике и обуће него лекова…
  Дил је можда пропао? А, зашто би приватници организовали ноћна дежурства и плаћали запосленима ноћни рад и рад у дане државног празника, као и рад недељом, када им то ниј интерес, јер може се десити да продају један или ниједан андол у току ноћи…?
  Аутор текста је сам написао да је то у интересу грађана и да не мора бити исплативо, као и што није, али се мора организовати на уштрб свих нас пореских обвезника…

  Reply
 2. Milos

  Bruka i sramota, grad sa toliko stanovnika da nema dežurnu apoteku… Treba svi da se obese!

  Reply
 3. Goran Markovic

  Apotekarska Ustanova ili tacnije prva apoteka u Valjevu je pocela sa radom 5 septembra 1870 i uspesno je radila za dobrobit svih stanovnika Valjeva a i sire, medjutim dolaskom na celo grada gvozdenovica , Mihaila Milutinovic Klonfera i nekih drugih saralatana sve je unisteno gde ih bas zdravlje i brigu za gradjanstvo nije interesovalo sto pokazuje i dovodjenja u pitanje opstanka Apotekarske Ustanove i samoh zaposlenih .Setimo se koji su to likovi koje je gvozdenovic odredio za neki oporavak i konsolidaciju Apotekarske Ustanove a to je uvek neizbezni Milutinovic Mihailo Klonfer poznat po mnogim firmama gde je imao udela koje su kasnije otisle u stecaj ili Srpski receno PROPAST i naravno neizbezne osobe koje su tu dosle da rade u Opstini na volseban nacin a jedna od njih je i Violeta inace ,,poznate,, gorice Bozic BEMAKO braticina sa ,,velikim radnim iskustvom,, .Ovde je ocito da je neko namerno zeleo da se Apotekarska Ustanova ugasi , a najodgovorniji je gvozdenovic bivsi gradonacelnbik koji je u svakom momentu morao da regauje i donese odluke oko veoma bitne price i gd e je MORAO da izdvaja iz budzeta grada novac koji je kao po zkaonu pripadaju . Opet ponavljam zasto TUZILASTVO nije tada reagovalo a i sada da jednom u Valjevu neko odgovara za ne propuste slucajne vec KRIMINALNE sirokih razmera i sto je veoma opasno po zdravlje gradjanstva a pre svega dece gde ni jedna apoteka ne radi u toku noci i gde i ovde ima osnova za krivicu .Nije mi jasan direktor Apotekarsek Ustanove zasto ne iznese javno dokument da li je i kada se obracao { ne za pomoc} vec za one prinadleznosti i obaveze koju je grad morao da ispostuje prema Apotekarskoj Ustanovi i zasto nije podneo ostavku ?Slazem se zasto bi privatne apoteke sada dezurale i izlagale finansijskom minusu? Samo da podsetim da je gvozdenovic hteo da dovede u istu tu Apoteku u Dom zdravlja drugu farmaceutsku kucu i po mojim sumnjama i saznanjima uzeo ,nadoknadu ,, ali nioje mu s eostvarila zelja i ne lezi li upravo ovde problem jer novac je cudo ?P.S Ostavleno je jako puno problema sadasnjem gradonacelniku koji mora da se snalazi na nacine koji su opet stetni za grad jer taj novac koji ce se upumpati u Apotekarsku Ustanovu placanjme dugova mogao je da se opredeli na neku drugu poziciju.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.