Mionica: Sve su žene heroine

Opština Mionica je povodom Dana žena u velikoj sali Kulturnog centra organizovala kulturno-književni događaj „Sve su žene heroine“. Prisutnima se na na početku večeri obratio predsednik Opštine Boban Janković.

– Žena ima najznačajniju ulogu u društvu. Žena je majka, žena je kćerka, žena je supruga, žena je baka-a sve one čine naš život sigurnim, potpunim i srećnim. Žena treba ravnopravno da učestvuje u svim društvenim, ekonomskim i političkim tokovima. Mi u Mionici to poštujemo i sa ponosom ističemo. Ona je oslonac, rame za plakanje i pokretač muškarca, koji kad voli stvara čuda. Žena i muškarac su tim. Tim je snaga porodice, koja je temelj društva-naglasio je Janković.

Program je nastavljen predstavljanjem knjige „Heroine Srbije – Vekovnik“ o kojoj su govorili autor knjige Dragan Milošević i njen recenzent Tomislav Kresović, novinar i publicista.

-Večeras je prilika da uoči 8.marta podelimo saznanje i potvrdimo da su naše žene kroz vekove zaista bile prave heroine i upravo zbog toga je autor hrabro, smelo i stručno napisao vrlo zanimljivu knjigu koja je već doživela preko stotinu promocija. U njoj je sakupljeno hiljadu godina istorije srpske kulture i državnosti. Srpska zajednica je uvek zajednica sećanja, a mi predstavljajući ovu knjigu putujemo kao hodočasnici, kao misionari, da pokrenemo, posebno među mlađim ljudima, ideju da pamte ko su im bili preci i odakle potiču. Bez predaka nema potomaka. Ako počupamo to korenje, mi nećemo znati kuda idemo, jer bez duha, bez jezika, bez vere, nema jednog naroda-rekao je novinar i publicista Tomislav Kresović.

Miloševićeva knjiga „Heroine Srbije – Vekovnik“ govori o sto slavnih, znamenitih žena, koje su svojim životnim delima ispisivale zlatne stranice u istorijatu Srba i Srbije. One su bile majke, supruge, vladarke, ratnice, naučnice, sportistkinje, umetnice, i javne ličnosti koje su obeležile karakter i duh vremena i ostavile pečat srpskom rodu i državi, ali i evropskkoj i svetskoj kulturi i istoriji.  Autor knjige „Heroine Srbije – Vekovnik“ Dragan Milošević je istakao da je obilazeći Srbiju i Republiku Srpsku došao do zaključka da naš narod veoma malo poznaje sopstvenu istoriju i da je čak i ono što zna zamagljeno poluistinama i neistina. Prema njegovim rečima, to je najmanje zavisilo od većine nas, naših očeva, dedova i baka, ali to je stvar koja nije dobra ni za jedan narod i mora se što pre promeniti.

Nakon predstavljanja knjige usledila je diskusija u kojoj je učetvovala i publika o ulozi žene u društvu kroz vreme, učešću i značaju žena u javnom životu, o ženama koje su obeležile istoriju…

 A.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.