Lokalni front: Lokalni antikorupcijski plan jeza za sivu zgradu

Aktivisti Lokalnog fronta konferencijom za novinare skrennuli su pažnju javnosti da je u Skupštini usvojen Lokalni antikorupcijski plan. Usvajanje , ali i samo kreiranje LAP-a po mišljenju Lokalnog fronta, posao je za one koji tom poslu nisu dorasli.

Ljubomir Radović

„Samo pominjanje  antikorupcijskih planova izaziva jezu na većini spratova valjevske sive zgrade.  Borba protiv korupcije je poslednje što bi poželeli u blizini svojih fotelja. Kakav crni LAP? Čemu taj LAP kada mi imamo naše vredne institucije, policiju, tužilaštva, specijalna tužilaštva, sudove i specijalne sudove, Agenciju za borbu protiv korupcije, Savet za borbu protiv korupcije i ko zna šta još? Neka hapšenja su ovde izvršena 2017.godine. Još niko nije ni osuđen niti oslobođen. A nabrojane  institucije i dalje vredno rade svoj posao i zaposleni uredno primaju svoje plate iz budžeta koji građani disciplinovano pune. Moglo bi to tako da traje decenijama, da nema Poglavlja 23, koje je otvoreno i još uvek zjapi otvoreno“, rekao je Ljubomir Radović aktivista Lokalnog fronta.

Radović je podsetio da je Nacionalna strategija za borbu protiv korupcije u Srbiji usvojena 1.  jula 2013. Na dan 27. aprila 2016. usvojen je Akcioni plan za sprovođenje mera iz Poglavlja 23 koje se bavi i korupcijom u državi Srbiji. Model LAP-a vrla Agencija za borbu protiv korupcije ponudila je u aprilu 2017, a rok za usvajanje u lokalnim zajednicama bio je drugi kvartal te godine. U ovom poslu Valjevo kasni .

Lokalni front Va,  kako se moglo čuti, uredno se prijavio na javni poziv za učešće u izradi valjevskog LAP-a. Komisija je odbila njihovu  prijavu pod izgovorom da je Lokalni front politička organizacija. Kako kaže Lokalni front ipaka smatra da je LAP  i stvarna borba protiv korupcije mnogo potrebniji od novih vozila, bajadera i viskija. „Ali, vratimo se oblasti broj 17: za poslove i zadatke nabrojane u njoj određeno je da budu dovršeni do 28. februara ove godine. U narednih sedam dana, dakle,  gradonačelnik će imenovati komisiju za izbor članova tela za praćenje primene LAP-a Ta komisija će usvojiti svoj poslovnik, definisati kriterijume za izbor budućih članova, objaviti javni poziv i sprovesti konkurs za izbor članova tela. Posle toga komisija će razmatrati pristigle prijave i testirati kandidate koji još moraju da daju izjave o nepostojanju privatnih interesa u vezi sa ovim poslovima. Kada to bude završeno, komisija će Skupštini grada dostaviti rang listu kandidata, sa obrazloženjem. Skupština grada potom donosi odluku o izboru članova tela, što će, naravno, zahtevati novu sednicu Skupštine. Pre 28. februara. Bojimo se da ovakav tempo nije moguće ostvariti ni u Japanu“, tvrdi Radović i dodaje da sam način sporvodjenja zakonske procedure zapravo otkriva nameru gradske vlasti da postupak „zbrza“.

„Nije teško pretpostaviti da će jednog dana, biti izabrani samo podobni i poslušni partijski kadrovi. Biće to nalik, recimo, čuvenoj komisiji koja je sprovodila izbore po mesnim zajednicama“, kaže Radović.

Vera Marković

Vera Marković iz Lokalnog fronta ukazala je novinarima i na činjenicu da su neki predlozi ove organizacije na kraju ipak uvršeti u ovaj antikorupcijski plan , ali mnogi i nisu :“U tom planu nema naših predloga vezanih za javnu raspravu pre utvrdjivanja statusa objekata od javnog značaja. Odbijeno. O tome šta je važno za razvoj grada i ubuduće će se odlučivati u četiri oka po gradskim budžacima.

U oblasti 5 tretira se veoma zanimljiva tema, slična prethodnoj: javno-privatna partnerstva i koncesije. I ovde nije baš poželjno, sa naše strane  predloženo prisustvo javnosti. Dogovori ove vrste takođe se mnogo brže i lakše realizuju u malim grupama zainteresovanih. Takođe je odbijen je predlog da svaki posao ove vrste prati privremeno radno telo Skupštine i o tome obaveštava građane.Očevidno, gde god su neke pare građana u pitanju, javnost je suvišna. U oblasti 6 LAP-a odbijen je predlog Lokalnog fronta da se konačno uredi postupak pretvaranja potraživanja grada u kapital dužnika. Izgovor je bio da je to već regulisano drugim merama i propisima. Kako to u praksi izgleda pokazuje priloženi odgovor dobijen kao informacija od javnog značaja: Gradska uprava ne poseduje dokumente o tome kako Grad koristi svoja upravljačka prava u HK „Krušik“. Podsećamo, građani Valjeva vlasnici su akcija „Krušika“ u vrednosti od oko 880 miliona dinara.  A za to vreme, u samo dve godine, firma koju zastupa otac ministra unutrašnjih poslova, protivpravno iz našeg „Krušika“ je ispumpala preko 16 miliona dolara. Sitnice koje gradsku upravu i gradske funkcionere nimalo ne zanimaju“, rekla je Marković.

Još jedna ilustracija nebrige za sredstva građana Valjeva jeste da  nije usvojen predlog Lokalnog fronta Va da gradska služba interne revizije objavljuje svoje godišnje izveštaje. „Dakle, i dalje će se novac iz budžeta isplaćivati, a da o tome u gradskoj upravi nema nikakvog traga. Citiramo odgovor na naše pitanje kome je isplaćen iznos od 400 hiljada dinara: „Gradska uprava grada Valjeva ne poseduje, odnosno, ne poseduje tačan podatak kojim komisijama i kojim članovima je navedeni iznos uplaćen“.Ovo ne zaslužuje nikakav komentar“, kaže Vera Marković.

Željko Trifunović

Aktivisti Lokalnogg fronta navode da nije poznato i da li će ovaj saziv gradske Skupštine dovršiti posao oko Lokalnog antikorupcijskog plana i imenovati telo koje će pratiti njegovu primenu, kako je to navedeno kao mera 17.1.6. „Ne verujemo da će se u ovom telu naći ličnosti koje bi bile spremne da hrabro ukazuju na gotovo svakodnevne primere korupcije i zloupotreba sredstava građana .Sa svoje strane, Lokalni front Va radiće ono što je radio i do sada: otkrivaćemo konkretne primere zloupotreba i kršenja propisa, pisati prijave na koje niko neće odgovarati i, dan po dan, pratiti sprovođenje LAP-a po datumima koji su u ovom aktu navedeni kao datumi izvršavanja mera iz pojedinih oblasti. Najzad, o svemu tome ćemo obaveštavati građane Valjeva. Mora neko i to  da radi, jer u ovom trenutku, prema istraživanju CESID-a, 76% građana Srbije ne zna šta su to lokalni antikorupcijski planovi. Skoro svaki peti, njih 19%, čulo je za LAP, ali ne znaju baš tačno o čemu se tu radi. Preostalih 5% zna šta je LAP i zašto je potreban. Naša želja je da se ovaj procenat u Valjevu poveća“, istako je Željko Trifunović iz Lokalnog fronta.

5 comments on “Lokalni front: Lokalni antikorupcijski plan jeza za sivu zgradu

  1. Vlajko

   Tata pa ti si me naučio da ulažem u pobedničke snage!
   Šta će nam više Bob kupio je naše zaparložene parcele po neverovatno visokim cenama, zgradu stare železničke i još mnogo toga…nema od njega više vajde neće ga narod, a frontovci su sledeća vlast u gradu!
   Dodvoriti im se moram inače ode mast u propast vidiš da su oko bacili na Petnjičku pećinu, tu možemo valjati, a kazu nam ovi iz naši iz Petnice da na našem imanju imaju nameru da prave i fudbalski stadion…

   Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.