Da sačuvamo Gradac i Jablanicu od MHE

Odbornici SMS Snežana Spajić i Rafailo Mitrović podneli su Skupštii predlog oo zabrani gradnje mini hidroelektrana na valjevskim rekama. Po podacima koje su ovi odbornicic izneli na konferenciji za novinare čak 12 lokacija za  MHE je predvidjeno na teritoriji grada Valjeva.

Rafailo Mitrović ,Snežana Spajić

Snežana Spajić odbornica Stranke moderne Srbije potisnik je zahteva Skupštini grada da se zabrani gradnja MHE na teritoriji grada Valjeva. Ona navodi da je od 12 obeleženih lokacija čak šest predvidjeno na reci Gradac.

„Predvidjeno je da šest lokacija bude na reci Gradac, a šest na reci Jablanici. Poznato je da zbog potpunog dislociranja reke iz vodotoka u cevovod rečno korito nizvodno od vodozahvata potom ostaje suvo. Time se trajno prekida proces prihranjivanja podzemnih pukotinskih izdana pitke vode. Kaptiranjem svih značajnih manjih i većih voda neminovno će na područjima gde se grade MHE u bliskoj budućnosti doći do naglog i potpunog presušivanja izvora pitke vode”, rekla je Spajić.

Spajićeva navodi da je doprinos MHE mali , alii je zato šteta koja se nanosi njihovom gradnjom I radom nemerljivo veća.

 Odbornici SMS Spajić I MItrović podsećaju da su upravo ti argumenti bili razlozi što su sa svojih teritorija MHE uklonile Francuska, SAD, Nemačka , Španija.

Stručna javnost je kako kažu, već iznela svoj stav od štetnosti MHE po vodotokove u Srbiji , ali s druge strane političari tvrde da je to jedna od obaveza vezanih za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Iznoseći podatke da su mnogo bogatije zemlje od Srbije naložile uklanjanje MHE uverivši se da su štetnije nego korisnije Rafailo Mitrović kaže  da je u Evropi do sada srušeno preko 400, a u SAD do 2017. godine oko hiljadu ovakvih MHE.

“Ne smemo zaboraviti da se  prilikom njihove izgradnje raskopa rečno korito i voda „ugura” u cevi u dužini od tri do pet kilometara, pa reke ostanu i do 70 odsto bez vode, što je u skladu sa propisima, ali u praksi, u letnjim i jesenjim mesecima  to se svodi na smanjenje vode u rečnom koritu od 90 do 100 odsto, što znači da reke ostaju suve u dužini pomenutih cevovoda i tu više nema ni biljnog ni životinjskog sveta,  dolazi do gubitka podzemnih voda, presušuju bunari”, rekao je MItrović.

On je istovremeno posebno naglasio opasnost po riblji svet rekavši da su stručne studije pokazale da je tamo gde su izgradjene ovakve MHE količina pastrmke smanjena za 50 do 80 odsto.

“Zamislite sad našu reku Gradac, jednu od najčistijih u Srbiji sa bogatim ribljim svetom, pastramkama naročito . Da li treba dozvoliti da se ovakav biser prirode uništi radi nečijeg profita,” upitao je Mitrović.

Predlog odluke o zabrani izgradnje MHE naći će se pred valjevskim odbornicima već na narednoj sednici, a ne treba zaboraviti da su odluke o zabrani gradnje MHE već doneli Užice, Kraljevo, Bor, Pirot.

S.V.

7 comments on “Da sačuvamo Gradac i Jablanicu od MHE

 1. Emilija

  Kakav Gradac i MHE,kakva Spajicka koja radi u dogovoru sa Bobom,Klomberom i Kaplarom,skupljajuci jeftine poene kao i za biblioteku ,dom za stare itd,a pribtom,predstavlja neku stranku sa pet claniva,SMS koja niikada nije id nije dobila mandat. Jel ovo uvertira za smenu opstinskog pravobranioca. E Spajicka,jos samo par meseci mozes da se,,razbacujes”svoijim nekim mandatom,koji ti i ne pripada.

  Reply
 2. Creator

  U Valjevu ce predlog proci jer moraju u skladu sa idejama velikog vodje ,, da uposlimo sve aktivne zidare i gradimo bilo sta samo da se kaze da se nesto desava …

  Reply
  1. Emilija

   Gradjani ce Gradac odbraniti po cenu svojih zivota,bilo kakvu odluku ovi da donesu Na Gradcu je nece praviti,garant. To je reka koju vole svi,od beba do deda i baba. Tako.Spajicka, nije ti ovo bas pogodak . Nego,na vreme se opredeli, gde posle aprila.A
   izlazis na izbore???? Dobro ti u opstini,nista BOJKOT????

   Reply
 3. Patuljak

  Jasno se vidi da u Valjevu jedina opozicija je SMS.Da je Snezana u dilu sa Bobom,Klomberom…radila bi u Opstini i cutala kao i ostala opozicja.Ona nije za prodaju vec za postovanje.Jedina zena na koju se mozemo osloniti u svakom trenutku gde mozemo saznati njene aktivnosti.

  Reply
 4. NAŠ GRADAC-pluća sivog Grada !!!

  Gradac pipinuti necete.Mozete samo da sanjate o njemu i nista vise.Vec smo se organizovali da ga branimo.Branicemo ga svim dozvoljenim sredstvima non stop,dezurstva su vec spremna,sastanak zakazan opet radi daljih upustava…GRAČANI SVI KAO JEDAN !!!

  Reply
 5. Милош

  Шта је Митровић урадио док је управљао водама? Петничко и Каменичко језеро су уништени. Користио је добру вољу волонтера и пецароша да се воде колико толико одрже, а новац и донације сливао себи у џеп.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.