Lokalni front: Šta smo sve udisali u 2018?

Trebalo je  punih osam meseci da bi se na stranici Agencije za zaštitu životne sredine pojavio godišnji izveštaj o stanju kvaliteta vazduha za 2018. Pojavio se, nestao na neko vreme, pa ponovo vaskrsnuo tamo gde mu je mesto po konvenciji iz Arhusa i zakonima ove države.

Vera Marković, aktivista Lokalnog fronta podsetila je na dešavanja u Valjevu povodom aerozagadjenja :“Neko je ironično primetio da Valjevcima ovaj izveštaj nije ni bio potreban. Građani su se dovijali da na vreme doznaju koliko je vazduh nad gradom prošle jeseni i zime bio zagađeniji nego na ostatku planete. Šareni tim koji glumi rukovodstvo grada podatke o zagađenosti vazduha tretirao je kao subverzivni materijal, jer, zaboga, „nije Valjevo ni Hirošima, ni Nagasaki!“. Na zahtev da podnesu izveštaj šta pune tri godine nisu radili na sprovođenju „Plana kvaliteta vazduha“ koji su sami usvojili u novembru 2016. ostali su nemi. A lako su mogli odgovoriti. Dovoljna je bila jedna jedina reč. Ništa.“

Ona je na konferenciji za novinare navela da Valjevo,  sedmu godinu uzastopno udiše prekomerno zagađeni vazduh što je stručni termin za mešavinu azota, kiseonika i raznovrsnih otrovnih supstanci u kojoj živimo.“I umiremo. I u 2018. najveća srednja godišnja vrednost čestica PM10 u Srbiji zabeležena je u Valjevu: 71 mikrogram po kubnom metru vazduha. Podsećamo, godišnja granična vrednost je 40 mikrograma po kubnom metru vazduha.Valjevo je rekorder u Srbiji: najveća dnevna koncentracija PM10 u prošloj godini iznosila je 552 mikrograma po kubnom metru. Samo malo više od 11 puta iznad dopuštene dnevne granične vrednosti od 50 mkgr/m3. Još jedan veliki uspeh Valjevaca: neki od nas preživeli su rekordan broj dana u kojima je koncentracija PM10 bila iznad dnevne granične vrednosti. Takvih dana bilo je  u prošloj godini „samo“ 170“, rekla je Marković.

Na nesreću, čestice PM10 nisu ni jedine, a ni najopasnije po naša pluća. Tu su i čestice PM2,5 o kojima, začudo, manje znamo i o kojima se manje govori. Slučajno ili ne, automatski monitoring ovih čestica obavlja se na samo tri mesta u Srbiji, na još dva mesta koncentracija PM2,5 određuje se referentnom metodom, uzimanjem dnevnih uzoraka. Valjevo nije među gradovima u kojim se zvanično mere PM2,5.

„Automatsko merno mesto u Valjevu, međutim, prikazuje u realnom vremenu i sadržaj PM2,5 u vazduhu, ali taj podatak morate posebno da potražite. Primera radi, u ponedeljak, 14. oktobra u 7 sati uveče, nivo PM2,5 u valjevskom vazduhu bio je 70,11 mikrograma po m3. Podsećamo,  tolerantna godišnja vrednost stadijuma 1 iznosi 25,7 mkgr/m3. Kada znamo da 75% ukupne emisije čestica PM2,5 nastaje kao posledica rada malih toplana i individualnih ložišta nije teško zaključiti kolika će biti stvarna opasnost od ove pojave kada u Valjevu započne puna grejna sezona“, kaže Marković.

Krajem maja odbornik Ljubomir Radović zatražio je, pismeno, da se na dnevni red prve naredne sednice skupštine grada postavi predlog zaključka o pristupanju izmenama i dopunama Programa korišćenja Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine. Razlog: omogućiti  uvođenje merenja koncentracije čestica PM2,5 u program kontrole kvaliteta vazduha u lokalnoj mreži.Kao i obično, skupštinska većina odbila je ovaj predlog.

Ipak čestice za koje su gradjani do sada čuli nisu jedine . „ Taj novi bauk zove se benzo(a)piren, hemija ga svrstava u policiklične aromatične ugljovodonike, a nalazi se u katranu, u izduvnim gasovima posebno dizel-motora, u dimu cigareta  i u hrani koja nam stiže sa roštilja. Ono što nije dobro kod benzo(a)pirena jesu njegovi metaboliti koji su mutageni i visoko kancerogeni, prema nalazima Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC). Ova agencija Svetske zdravstvene organizacije benzo(a)piren svrstava u prvu grupu kancerogena.Srednja godišnja ciljna vrednost za benzo(a)piren iznosi 1 nanogram po kubnom metru vazduha. Naš grad je i ovde neslavni rekorder u Srbiji-izmerena srednja godišnja vrednost iznosi 5,1 ng/m3! Nije reč o slučajnim  ekstremima: analize ukazuju na visoke vrednosti benzo(a)pirena u našem gradu tokom čitave godine. Ova ocena važi već drugu godinu uzastopno, pre toga izveštaji o kvalitetu vazduha ne pominju benzo(a)piren. Ne zato što ga nije bilo u Valjevu, već zato što ga niko nije merio, kao i čestice PM2,5.“, ispričala je Vra Marković.

Katarina Protić , aktivista Lokalnog fronta navela je da osim pokušaja da se problem minimizira Gradska uprava nije uradila ništa više po ovom pitanju. „Ali je zato zagađenje vazduha iznenada  iskrslo kao tema na skorašnjoj tribini SPS-a, što je moglo biti znak da je  jednom delu skupštinske većine dosadila uloga ćutljive ikebane na sednicama. Izrazi koje su mediji preneli sa pomenute tribine ipak ne ohrabruju previše: „U planu je ovo…u planu je ono…čeka se odgovor…veliki izgledi da se projekt realizuje do iduće godine…postoji načelno obećanje…u planu je promena odluke…radićemo na izmeni metodologije…očekujemo napredak…mora se pooštriti inspekcijska kontrola…navedene su kratkoročne i dugoročne mere…“Stvarna spremnost odbornika SPS da nešto odista preduzmu kako bi se, za početak, umanjili bar očekivani efekti zagađenja na zdravlje naših sugrađana, pokazala se na poslednjoj sednici Skupštine. Nijedno od  obećanja pomenutih na tribini nije se pojavilo u obliku predloga dnevnog reda. Nijednim dinarom u usvojenom drugom rebalansu budžeta nisu podržani napori da se zagađenje smanji“, konstatovala je Protić.

Odbornik Ljubomir Radović podsetio je da je u toku prošle zime sam Lokalni front angažovao da obaveštava gradjane o očitanim rezultatia na postavljenim mernim stanicama u gradu. „U međuvremenu, iz zapisnika sa trećeg sastanka stručnog tima za smanjenje aerozagađenja, održanog 17.aprila, doznali smo za ideju o nabavci mernih stanica sa displejom. One bi bile postavljene na kritična mesta po gradu kako bi stanovništvo u realnom vremenu bilo obavešteno o kvalitetu vazduha. S obzirom da novih detalja o ovoj zamisli nije bilo, Lokalni front Va pripremio je za  sednicu Skupštine grada predlog čiji je cilj uvođenje sistema upozoravanja građana na opasnosti od povišene koncentracije čestica PM10 i PM2,5, eventualno i drugih polutanata koje sada meri Zavod za javno zdravlje“, kaže Radović.

Ovaj posao zahteva dva koraka:

 1. Aktiviranje opreme za merenje koncentracije čestica PM kojom raspolaže gradski Zavod za javno zdravlje, kako bi se, pored postojećeg, dobilo još jedno merno mesto u gradu, aktiviranje mobilne stanice dobijene u junu od Agencije za zaštitu životne sredine.
 2. Utvrđivanje obaveze Gradske uprave da u grejnoj sezoni neprekidno prati podatke o koncentraciji čestica PM na svim raspoloživim mernim mestima i da upozorenja na opasne koncentracije dostavlja odabranim medijima.

Oslonac za ovakav predlog Lokalni front našao je u konvenciji iz Arhusa koja je još od 2009. godine postala deo pravnog sistema Republike Srbije. Član 5, tačka 1c, ove konvencije nalaže sledeće:„U slučaju neposredne opasnosti po zdravlje ljudi ili životnu sredinu, bilo da je ta opasnost izazvana ljudskim aktivnostima ili prirodnim uzrocima, sve informacije koje bi mogle da pomognu javnosti ucilju predupređivanja ili ublažavanja šteta, a koje poseduja javna uprava, odmah se i bez odlaganja objavljuju u onom delu javnosti koja bi mogla da bude pogođena“.

„Predlog za dopunu dnevnog reda, podnet 1.oktobra, nekim čudom je prošao na  36.sednici Skupštine grada. Ostaje još samo da vidimo kako će ovaj zaključak biti realizovan“, zaključio je Radović.

4 comments on “Lokalni front: Šta smo sve udisali u 2018?

 1. Obavestena

  Gde vam je predsednik? – Zavukao se u mišiju rupu i ćuti, jer kako neki kažu dobio je opomenu u vidu polomljenih prstiju!
  Toliko o vašem #bez straha

  Reply
 2. Pako

  Sjasi Kurta da uzjase Murta, sve ista….., sve se radi da se dokopaju lencarenja i fotelje. NE KAZE SE DZABE “VLAST JE SLAST” Sta ces lepse da ne radis nista a da primas pare za to, a tamo neki nepismeni narode nek samo jasu…

  Reply
 3. Istina

  Добро и шта дасе ради?
  Ми смо друштво и имамо тобоже неку локалну заједницу која није у стању да реши горући проблем по здравље и живот својих грађана.
  Хајде бар да почнемо носити неке заштитне маскице, да се спашавамо колико можемо. Ко може нека напушта проклету авлију Ваљева и Србије, то је најбоље када нисмо у стању да решимо проблем за годину дана.
  Неко сад мисли, овај је луд… Нисам ја луд, ево решења: Пошто у нашој локалној самоуправи нема потребних капацитета, ангажовати фирме које се баве истраживањима, писањем пројеката за решавање еко проблема, одредити шта је најефикасније… Значи успут градска уредба и обавезно прикључење на гас, пелет…, субвенција на 30 година… Питате се одакле гас, па из Шапца и то за годину дана. Питате се скупо ће бити грејање и ако се добију субвенције за све прикључке и инсталације, па грејаћемо онолико просторија колико имамо новца, а успут повећати порез богаташима и помоћи оне који немају… Здравље је најскупље! То је одлика свих савремених друштава, а не само по 10-20 фирми, породица у сваком граду да се богати и присваја 90% капитала. Може ли друштво да опстане са таквом политиком, па не може и зато смо ушли у незауставни процес гашења и изумирања државе и друштва.
  Значи све се може!

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.