Obeležavanje godišnjice od pogibije vojnika Stojadina Mirkovića

U ponedeljak 30. septembra 2019. godine u Donjim Leskovicama biće obeleženo 28 godina od pogibije vojnika JNA, Stojadina Mirkovića u bjelovarskoj kasarni.

Tim povodom u 10.00 časova na seoskom groblju u G. Leskovicama biće održan parastos,  a u 11 časova u dvorištu matične škole „Miloš Marković“ u D. Leskovicama biće položeno cveće na spomen bistu. Vence i cveće će položiti predstavnici Grada Valjeva, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i predstavnici boračkih organizacija i udruženja.

U julu ove godine Skupština grada prihvatila je predlog SPS-a da se u parku Vide Jocić postavi spomenik Stojadinu Mirkoviću.

Devetnaestogodišnji Stojadin Mirković je, uz majora Milana Tepića, herojski izgubio život na bjelovarskom ratištu 1991. godine.Stojadin Cole Mirković je poginuo u oklopnom transporteru, koji je odbio da napusti, nakon što mu je major Milan Tepić izdao komandu da to učini. Vojnik Mirković je iz transportera pucao na napadače na kasarnu JNA u Bjelovaru, čije je glavno skladište major Tepić digao u vazduh sa 170 tona eksplozivnih sredstava.
Vojnika Stojadina Mirkovića, koji je poginuo zajedno sa majorom Tepićem, 31. decembra 1999. godine predsednik SRJ odlikovao je posthumno Ordenom za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti prvog stepena.
U rodnom selu Donje Leskovice 2013.godine otkrivena mu je spomen – bista.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.