Mionički đaci četvrti na republičkom takmičenju, Janković najavio školu programiranja

Mionički osnovci Veljko Dikić, Nikola Jovanović, Matea Čitaković i Ognjen Popović osvojili su visoko četvrto mesto na republičkom takmičenju u kategoriji programiranja drona na školskoj smotri „Znanjem za budućnost“ koja je održana u Beogradu, a na kojoj je učestvovalo 30 ekipa. Mladim programerima tokom priprema i takmičenja velika podrška bili su njihovi mentori nastavnici informatike Aleksandar Marković i Milorad Jovanović.

-Čestitam našoj deci i njihovim nastavnicima na izuzetnim rezultatima, učinili su nas ponosnim. Mi smo tu da budemo podrška i upravo zbog ovako sjajnih rezultata naših učenika preko Centra za obrazovanje i razvoj uskoro ćemo pokrenuti školu programiranja i robotike gde će svi polaznici imati priliku da se još više obrazuju u ovoj oblasti koja je budućnost – kaže predsednik opštine Mionica Boban Janković i naglašava da će u narednom periodu opština nastaviti da ulaže u obrazovanje.

Mlade mioničke programere nedavno je posetio i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

-Učestvovanje na takmičenjima poput „Znanjem za budućnost“ kod dece budi interesovanje za programiranjem. Najvažniji aspekt programiranja iz perspektive učenja za decu jeste učenje logike i rasuđivanja. Suština jeste rešavanje problema za šta je potreban

disciplinovan pristup radu. Programiranje podrazumeva da znate da objasnite kompjuteru šta treba da uradi, a takav način mišljenja vas podstiče da na kraju naučite da razmišljate kao računar-kaže mentor Milorad Jovanović.

Ognjen Popović, učesnik na takmičenju i učenik šestog razreda kaže da mu se želja za programiranjem javila na času informatike tokom programiranja u Skreču.

-Na takmičenju je bilo mnogo izazova, nekih težih, nekih lakših, ali uz pomoć drugara smo sve zadatake rešili. Nastaviću da se bavim programiranjem zato što verujem da će mi biti potrebno u budućnosti i da je to profesija kojom ću se baviti-kaže Ognjen Popović.

-Već od malena sam primetio da imam posebnu želju za proučavanjem sveta informatike iračunarstva. Čak i pre nego što sam krenuo u peti razred, bio sam spreman za izazove koji će me čekati na časovima u budućnosti. Učio sam da programiram u Skreču i kasnije u Pajtonu i to mi je jako pomoglo na ovom takmičenju jer sam svoje znanje primenio i za programiranje drona i robota. Verujem da će programiranje imati veliki uticaj na sve nas koji smo učestvovali u ovom takmičenju i da će mnogim učenicima probuditi želju za učenjem programiranja-kaže Nikola Jovanović, učenik sedmog razreda.

U Mioniici su u toku pripreme za početak škole programiranja i robotike koja će biti organizovana preko Centra za obrazovanje i razvoj, a gde će mladi Mioničani imati priliku da steknu najviša obrazovanja i da se dalje razvijaju u ovoj oblasti. Preko Centra mioničkoj deci trenutno su na raspolaganju besplatni časovi folklora, plesa, jezika, glume, gimnastike i dr.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.