Izložba ovaca u Pričeviću

U organizaciji Agrorazvoja u Pričeviću je održana još jedna izložba ovaca I takmičenje u pripremi jagnjećeg pečenja. Shodno broju ispečenih jaganjaca I ovaca u Pričeviću je na meniju bilo više od pola tone mesa.

Već tradicionalno, treći put za redom u Pričeviću je održana izložba ovaca koja je ove godine po ranije napravljenom izboru Agrorazvoja I Poljoprivredne stručne službe imala oko 30 izlagača. Medju već prepoznatim uzgajivačima kvalitetnih ovaca u valjevskom kraju pobedu je sa svojim stadom odneo  Kosta Andrić iz Dragodola, dok je  Ljubica Stojković iz Stanine Reke  osvojila nagradu za najbolje uslove za gajenje grla. Oko 30 odgajivača ovaca se takmičilo sa 300 grla u kategorijama: starije ovce-šampion: Slobodan Gavrilović iz Degurića, mlađe ovce, šampion Života Popović, Carina, dviske, šampion Aleksandar Stanarević, Kamenica, stariji ovnovi, šampion Aleksandar Stanarević, Kamenica, mlađi ovnovi, šampion Zoran Petrović iz Zlatarića.

„Ja sam ove godine prezadovoljan, tako da smo svi članovi komisije imali težak zadatak da procenimo, razvrstamo po kategorijama i da podelimo nagrade koje je domaćin ove godine odredio. Zadovoljan sam ovogodišnjom izložbom  i nadam se da kritika uvek dobro dođe kad je dobronamerna, sa ciljem da oni shvate šta treba da poprave u tehnologiji odgajivanja kada dođu na ovakve manifestacije da imaju da pokažu ono što je najbolje u njihovim stadima. Ova izložba je mnogo bolja u odnosu na prošlogodišnju izložbu”, rekao je  profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu dr Cvijan Mekić, ekspert za stočarstvo.

Ipak najviše pažnje medju posetiocima ove manifestacije tradicionalno je privuklo jagnjeće pečenje , a ove godine čak 120 takmičara prijavilo se upravo u ovom delu manifestacije, pa se na meniju našlo više od pola tone jagnjećeg mesa.

Meso je moglo ne samo da se degustira, već I kupi, a zadovoljni su mogli da budu I vlasnici šatri koje su bile postavljene, s obzirom da su bile ispunjene do poslednjeg mesta.

Za sada nije poznato koliko je sveukupno koštala ova manifestacija, ali je grad za nju iz budžeta opredelio 200 000 dinara. Sama manifestacija ima za cilj promociju stočarstva I nastavak je praktično odluke nekadašnje Direkcije za poljoprivredu o subvencionisanju I dodeli umatičenih jedinki ovaca koje su po ugovorima dodeljivane odgajivačima, pa od samog početka postoji inicijativa da izložba postane brend u Srbiji, a Valjevo prepoznato kao mesto u kome se ona održava. Ipak, u Srbiji ova manifestacija nije još uvek pretekla postojeće , a daleko je po interesovanju od izložbe u Novom Sadu.

2 comments on “Izložba ovaca u Pričeviću

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.