“Finansijski moment” često žene sprečava da prijave nasilje

Iznos od oko 16.000 dinara, koliko žene žrtve nasilnika moraju da plate što za lekarski pregled što za zastupanje advokata, kako bi uopšte mogle da pokrenu proces protiv nasilnika, često je ključni, otežavajući faktor zbog kojeg žene često ranije ne prijavljuju nasilje. Na sreću, besplatnu pravnu pomoć žrtvama nasilja od 1. oktobra obezbediće novi zakonski propis.

Prvi korak u prijavljivanju nasilnika nadležnom tužilaštvu, koji podrazumeva i dostavljanje liste fizičkih povreda, košta između 5.000 i 7.000 dinara, koliko je potrebno da žrtva plati za pregled lekara sudske medicine. Usluga zastupanja advokata, što je sledeći korak koji je potreban žrtvi nasilja, košta 9.000 dinara, tako da je žena, koja je pretrpela nasilja, prinuđena da “u startu” ima nemali iznos novca, ukupno 16.000 dinara, kako bi uopšte ušla u proces protiv nasilnika.

Taj “finansijski moment”, kako se slaže naš sagovornik, često utiče na to da žene, ukoliko nisu materijalno nezavisne, ne prijavljuju nasilnike ranije.

“S druge strane, pregledi lekara sudske medicine dragoceni su za dokazivanje nasilja na sudu. Lekari koji pregledaju žrtvu nasilja, po protokolu koji je usvojilo Ministarstvo zdravlja, imaju poseban obrazac koji treba da popune, kao dokaz o povredama, od lokalizacije, preko oblika do karakteristika povreda. Sve to predstavlja materijalne dokaze koje tužilac ili mi koristimo u sudskom postupku, da se ne bi bazirali samo na izjavama žrtve. Međutim, ti pregledi lekara sudske medicine koštaju od 5.000 do 7.000 dinara i često je to ženama žrtvama nasilja, nezaposlenima ili onima koje trenutno nemaju toliki iznos, nepremostiv problem zbog kojeg nasilje i ne prijavljuju”, priča za Vamediju jedan od valjevskih advokata, koji je zastupao žene žrtve nasilja.

Uz to, kako dodaje, jedan od problema jeste i protok vremena potreban za veštačenje od trenutka kada žena prijavi nasilje, za šta je potrebno najčešće više od mesec dana. U međuvremenu, najčešće, fizičke povrede sa tela prođu, čime se gubi najvažniji materijalni dokaz.

Sledeći problem jeste to što tužilaštvo, iako ima mogućnost da žrtvi nasilja dodeli status osetljivog svedoka i odredi besplatnog branioca, to najčešće ne čini, zbog čega žrtvi sledi dodatni nemali trošak – angažovanje advokata za zastupanje koje staje oko 9.000 dinara.

“Situacija bi trebala da bude znatno povoljnija od 1. oktobra, jer tada počinje primena novih zakonskih propisa koji omogućuju besplatnu pravnu pomoć žrtvama nasilja. Nadležne advokatske komore imaće listu advokata koji će se baviti pružanjem besplatne pravne pomoći i koji će biti na raspolaganju svima”, kaže sagovornik Vamedije.

Niz institucija u Srbiji bavi se sprečavanjem nasilja u porodici. Žene koje se osećaju nebezbedno, koje partner ili bilo ko drugi izložava nasilju, mogu kontaktirati sledeće stručnjake koji im mogu pomoći da prevaziđu problem:

192 Policija

0800-100-007 SOS linija Autonomnog ženskog centra

0800-100-600 Prijava nasilja u porodici

0800-350-036 SOS telefon Udruženja „Fenomena“

011-2656-178 Besplatna pravna pomoć ženama koje prolaze kroz sudski postupak

P. V.

1 comment on ““Finansijski moment” često žene sprečava da prijave nasilje

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.