Arsić: Biblioteka nije mogla da obezbedi primerak knjige od 697 dinara, promocija je otkazana

Književno veće i promocija dve knjige književnika Vlade Arsića koja je bila najavljena za 9. avgust u okviru Tešnjarskih večeri, po rečima Arsića neće biti održana. Razlog za otkazivanje je kako Arsić navodi , ucene i uslovljavanje biblioteke u Valjevu da svoju knjigu sam kupi i pokloni Biblioteci.

Vlada Arsić

Pod nazivom „Saopštenje kulturnoj javnosti Valjeva“ pisac Vlada Arsić na društvenoj mreži objavio je svoj stav i obaveštenje o razlozima zbog kojih promocija njegove dve knjige predvidjene u okviru manifestacije Tešnjarske večeri neće biti održana.

Arsić u saopštenju navodi: „Nisam u prilici da izađem u susret i udovoljim molbi valjevskih bibliotekara da lično kupim i pošaljem im u Valjevo taj jedan primerak iz mnoštvo razloga, a navešću samo dva:

Prvi je što sam od oktobra prošle godine do danas održao 63 promocije svog književnog stvaralaštva, od Blaca preko Budimpešte i Beča, i od Kladova preko Banjaluke do Budve, i uvek na poziv organizatora. I nikada, niko, nije tražio niti uslovljavao da im bilo šta poklonim, naročito kada se zna da svaki autor do primerka svojih knjiga dolazi na isti način kao i svaki drugi čitalac, kupovinom u najbližoj knjižari.

Drugi razlog je princip, ali i brojna neprijatna iskustva koje sam doživeo sarađujući sa valjevskim institucijama. Naime, moji verni čitaoci znaju da u svim delima pominjem Valjevo iako u njemu nisam rođen, niti sam u njemu ikada živeo. I u poslednjoj zbirci, koja je i povod mog obraćanja, od 13 priča čak četiri se odvijaju upravo u Valjevu i njegovoj okolini.

Roman „Kad zvona zaneme“ o epidemiji pegavog tifusa u Valjevu, 1915. godine, prema zvaničnim podacima Narodne biblioteke Srbije za 2017. godinu, bila je šesta najčitanija knjiga u mreži svih biblioteka u Srbiji, čime je, verujem, više doprinela promociji grada na Kolubari nego sve knjige zajedno objavljene tokom poslednjih godina. Prepoznajući vrednost ovog štiva mnoge opštine u Srbiji otkupile su izvestan broj primeraka kako bi njima darivali svoje goste (samo je opština Lajkovac otkupila 100 knjiga), dok grad Valjevo nije našao za shodno da na svojim policama ima barem jedan primerak. Štaviše, lično sam poklonio primerke knjiga Valjevskoj biblioteci, valjevskom Muzeju, Valjevskoj gimnaziji i drugim ustanovama“.

Da slučaj sa Bibliotekom nije jedino neprijatno iskustvo Arsića kada je Valjevo u pitanju potvrdjuje njegov sledeći navod u Saopštenju:“Svoju privrženost gradu na Kolubari (koju baš i nije lako objasniti) pokazao sam i proletos kada sam kao edukator Fondacije „Tijana Jurić“ ponudio da održim seriju tribina u valjevskim osnovnim školama na temu opasnosti na Internetu i načinu manipulacija internet-predatora, potpuno besplatno i bez ikakvih uslovljavanja. Jedina molba upućena lokalnoj samoupravi, konkretno gradonačelniku Slobodanu Gvozdenoviću, bila je da Grad pokrije samo troškove prevoza ili smeštaja tokom boravka u Valjevu. Iako je prvobitno obećao, (informacija dobijena posredstvom pomoćnika gradonačelnika, gospodina Nikole Radojičića), gospodin Gvozdenović se u međuvremenu predomislio, pretpostavljam da se nije našao u celoj priči, i jednostavno prestao da se javlja. Uprkos svemu, od polovine marta do kraja aprila, održao sam 24 predavanja uz učešće 1.023 učenika i njihovih roditelja o jednoj od najvećih pošasti današnjice. Sve troškove, uključujući i troškove goriva za šest dolazaka u Valjevo (a koji ukupno nisu bili veći od 10.000 dinara), snosila je Fondacija“.

Aarsić kaže i da mu je žao  što će izneveriti brojne čitaoce u Valjevu jer je do sada dobio na desetine poruka sa pitanjem kada ću gostovati. „ Istovremeno,meni je  i drago što neću biti učesnik estradno-ugradne vašarske manifestacije pod nazivom „Tešnjarskih večeri“, koja je, ne tako davno, bila i ugledna i kultna, bila na čast i organizatorima, i učesnicima i publici. Šta je danas, procenite sami. Uzgred, Valjevska biblioteka se pravda da nijednu knjigu ne može da nabavi bez javne nabavke, pa makar ona koštala i 627 dinara, koliko staje u Delfi knjižarama. Poštujem takvu privrženost propisima. Oni ne mogu, ali ja mogu. Prvom čitaocu koji se javno oglasi po ovom pitanju, pokloniću jedan primerak knjige sa sve posvetom i potpisom. Rečju, nije sve u parama. Ima nečeg i u ljudskom dostojanstvu, “naveo je Arsić u objavljenom Saopštenju.

Vamedia je pozvala telefonom direktorku Biblioteke Violetu Milošević kako bi čuli kako se dogodilo da Biblioteka nije mogla čak ni da pozajmi knjigu za promociju, ako je već novac za kupovinu sporan, ali se Miloševićeva na telefon nije javljala.

S.V.

3 comments on “Arsić: Biblioteka nije mogla da obezbedi primerak knjige od 697 dinara, promocija je otkazana

  1. Gavrilo

    Tipicno za Valjevo, i ne treba da drzite promociju jer to nije sfera interesovanja nacelnika Gvozdenovica. Vrovatno je za sire narodne mase i za razvoj opste kulture vaznija Maya Berovic.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.