Intervenisala saobraćajna policija na reci Gradac

Saobraćajna policija morala je da interveniše na reci Gradac i reguliše saobraćaj. Zbog enormno velikog broja automobila dovedena je u pitanje bezbednost pešaka.

Prvi topli dani tradicionalno su Valjevce izveli napolje dok se očito najveći broj odlučio upravo za reku Gradac. Broj automobila koji su se kretali pored reke u jednom tenutku bio je toliko veliki da je intervenisala saobraćajna policija. Oni su postavili vozilo kod Berkove brane i zabranili prolazak automobilom uz obalu reke dok je prolazak bio dozvoljen samo onima koji su se vraćali iz gornjih delova priobalja reke.

Problem koji postoji dugi niz godina tako je praktično kulminirao, dok see rešenje ni nenaslućuje.    Grad Valjevo je svake ranije godine uzimao pod zakup plac pored asfaltnog puta na levoj obali i omogućavao na taj način prostor za parkiranje vozila kako se automobilima ne bi narušavala najpre zaštićena zona reke, a potom gradjanima koji odlaze u šetnje omogućilo nesmetano kretanje.

Iako je parking besplatan, iskustvo ranijih godina je pokazalo da se tu ipak parkira jako mali broj naših sugradjana dok najveći broj vozača nastavlja automobilom do željene destinacije.

Željene destinacije su najčešće kafići koji se nalaze u priobalju dok se njihove brojne bašte nalaze i u samom forlandu reke. Iako su valjevski mediji kao i valjevska javnost u više navrata ukazivali na ovaj problem činjenica je da je sada već bez sumnje, neko zakočio ceo proces kojim bi se njihovo postojanje uopšte rešilo.

Naime, svi vlasnici su kako je tokom prošle godine saopšteno, pre izvesnog broja godina podneli zahtev za legalizaciju, ali im bez obzira što zakon ne dozvoljava legalizaciju objekata u forlandu reke , odeljjenje urbanizma u Valjevu nikada nije odgovorilo na dostavljeni zahtev. Kako im urbanisti nisu odgovorili, smatra se da su u postupku legalizacije bez obzira kakav bi odgovor mogao biti.

Ova pravna začkoljica koju su urbanisti iskoristili , a u korist vlasnika objekata zakočila je dalji rad gradskih inspekcija koje bi mogle naložiti prestanak rada.

Kako neki zahtevi za legalizaciju u fiokama „leže“ i više od deset godina, a grad je uposlio dodatno lica koja se bave legalizacijom, više nema sumnje da se radi o koruptivnom delu pojedinaca ili pojedinca koji smatra da je njegova lična korist važnija od koristi grada.

Prolazak automobila pored reke Gradac odavno nije tema vlasti u Valjevu dok nijedna ranija nije uspela da ovaj problem reši. Zakup parcele za parking je kompromisno rešenje koje je trebalo da bude trenutno, ali kako problem nije rešen ostalo je po svemu sudeći trajno.

Ranijih godina kada se grad bavio rešavanjem ovog problema postojalo je nekoliko ideja kako bi se problemm rešio počev od postavljanja rampe koja bi radila odredjenim danima i u odredjenim vrmenskim periodima do predloga da se vlasnicima stambenih objekata u tom delu grada dodeli posebna markica kako bi im se omogućio nesmetan prolaz.

Najveći broj Valjevaca želeo je kolima do kafića ovog vikenda pa su oni koji su zaista poželeli da odu u prirodu i prošetaju obalom naše reke morali da „nose glavu u torbi“ kako bi to i realizovali.

Primenjena rešenja koja postoje u Evropi i svetu u ovakvim situacijama uglavnom su bazirana na naplati prolaska automobilom kroz odredjenu deonicu, zonu, pri čemu cena karte za prolazak nije mala. Na ovaj nači prikupljena sredstva koriste se za očuvanje  prirodne celine.

U ovom trenutku kako sada stvari stoje , a sobzirom i na činjenicu da je i policija morala da interveniše, svako rešenje je bolje od nikakvog rešenja.

S.V.

11 comments on “Intervenisala saobraćajna policija na reci Gradac

 1. Ivan

  Jel imaju saobracajni znakovi na toj deonici?Jel postoji pauk u gradu. Sta radi policija? Zaustavljaju saobraćaj? To je ulica Prve brazde, i nalazi se u gradskoj zoni (raskrsnica za Savinu vodenicu), i tu ima preko 40 domacinstava, koji su tu starosedeoci i poseduju legalne objekte sa gradjevinskim dozvolama. Dokle vise ista prica
  Ima pesacka staza na desnoj obali reke, pa nek setaju tuda. Sto ne setaju sredinom Karadjordjeve ulice, koja je razlika

  Reply
 2. Ja

  Koga kontrolise inspekcija?! Pa u centru grada, iz Socijalnog, u zgradi Sindikata imate nelegalan objekat podignut pre par godina…svi prolaze tim parkingom svaki dan ceo grad gleda i niko ga ne dira!

  Reply
 3. Vlada

  Odakle pravo policiji da zabrani saobraćaj? Postoji li znak zabrane? Ovo samo u Srbiji propaloj ima.

  Reply
  1. Bojan

   Poštovani Vlado, policija može da na određenom delu ulice privremeno zabrani kretanje vozilima ako proceni da je to potrebno sa stanovišta bezbednosti učesnika u saobraćaju (vozača, pešaka…). Za to ne treba saobraćajni znak (koji se inače postavlja po drugoj proceduri i nema veze sa policijom). Svedoci smo da policija zabrani kretanje i Karađorđevom ulicom kada je to potrebno zbog bezbednosti (recimo ljudi koji protestvuju, zlatni opanak, odbojka na ulici, Svetosavska trka i mnoga druga dešavanja). Da se, ne daj Bože, desila nezgoda i neko bio povređen Vi biste verovatno prvi prokomentarisali „a gde je bila policija?“, zar ne?

   Reply
 4. Creator

  Leti ili uvesti naplatu prolaza ili zabrana saobracaja … fenserima koji izadju iz zgrade i odvezu se do prvog stola na riveru tu i nije mesto , kod dede na selo pa vozi kud hoces … Gradac je zasticena reka i prirodno blago grada i takav treba i da ostane …

  Reply
  1. Valjevac

   Gradac je zaštićen od Ploča uzvodno.
   Ovde se radi o tome da policija ne interveniše i ne kažnjava one koji se parkiraju na putu ili na bankini pored puta, iako postoje saobraćajni znaci koji zabranjuju parkiranje. Činjenica je da je potrebno rešiti pitanje saobraćaja uz Gradac. Najbolje rešenje jeste pravljenje pešačke staze na desnoj obali Gradca.

   Reply
 5. pešak

  Leti i lepim danima,pogotovo Subota i Nedelja ne idem na Gradac nego na Obnicu i Lovački dom,jer jednostavno od kulova i njhovih kola ne možeš da prođeš,a pogotovo ako voziš biciklu,sviraju kao na svadbi,da moraš na glavačke da skačeš u Gradac.Čak ima raznih tablica kao na primer VA-TRLIĆ

  Reply
 6. Creator

  Detalji tipa odakle dokle je Gradac zasticen su krajnje nebitni, reka ide i kroz gradsku zonu i to treba resavati , ako je cuvas cuvas je svuda … ovde se radi o bahatim isfoliranim i nesposobnim da prosetaju sopstvenim nogama igde i to je svuda tako u gradu i ne moze se poreci nikakvom praznom pricom … zato juce i jutros kada mi normalni prodjemo biciklom ili prosetamo nema nikoga … ne sija sunce …

  Reply
 7. dusan

  Reka ide i kroz gradsku zonu, baš je u tom ei glavna stvar, što posedujemo nešto tako blizu grada a dopušta se korišćenje na najbanalniji način pristupom kolima. Najbolje rešenje naplata uz ne malu nadoknadu, pa ko hoće kolima neka plati. Prikupljena sredstva za lice na rampi i ostatak za reku u bilo kojoj akciji. Prikupljena sredstva, smanjen saobraćaj, moguća šetnja.
  I da, ovde je definitivno korupcija na delu čim se ovaj problem zaboravlja ubrzo po kulminaciji, i tako svake godine….

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.