Uspešna godina za Opštu bolnicu

Godina na izmaku bila je godina koju su obeležile brojne donacije za Opštu bolnicu Valjevo. RFZO Bolnici je povećao sredstva , a bolnica za sada ima nekoliko lekara na specijalizaciji čiji će povratak umnogome pojačati rad pojedinih odeljenja. „Imamo razloga da budemo zadovoljni, a na neke službe i pojedince i ponosni u ovoj 2018. godini“, rekao je dr Djurić na konferenciji za novinare .

„Rotari klub Valjevo je završio pet kupatila na grudnom odeljenju , a predvidjeno je da u krugu bolnice oni zasade i 30 stabala . Rotari klub je takodje kroz donaciju Švarcarske amabasade bolnici obezbedio i dva bolnička kreveta i smeštena su na pluintenzivnu negu. Što se tiče ministarstva zdravlja završena je reversna osmoza instalirana je na dijalizu a vrednost je 4 miliona dinara plus PDV. U toku je nabavka uz odobrenje ministarstva rendgen aparata čija je vrednost 17,4 miliona dinara , isti kao na angio Sali i koji nije radio od 2015. godine , a sada ćemo ga dobiti . Velika zahvalnost firmi Vega koja je uplatila 1,7 miliona za nabavku fleksibilnog cistoskopa, očekujemo da početkom januara i stigne. Veliki donator u ovoj godini je pre svega HK Krušik, tu su i Pivara, Vega, Kompresor ing, Matler, Arena, Smatsa, Europrom i ima ih još i svima se zahvaljujemo“, rekao je dr Zoran Djurić direktor OB osvrćući se na brojne donacije.

Od dolaska dr Zorana Djurića na čelo bolnice ugovori sa RFZO su povećavani , a poslednji  aneks ugovora sa RFZO – o pružanju i finansiranju zdravstvene zaštite je najveći do sada i predvidja povećanje od 315 miliona dinara. „Trenutni ugovor je veći za 315 miliona nego kada sam ja došao . Treba reći da je na poziciji plata više  174 miliona, na poziciji prevoza 3,6 miliona , a pozicija lekova uvećana je za 85 miliona , za 40 miliona uvećana je nabavka sanitetskog materijala. Što se tiče ugradnog matrijala povećana je pozicija za 25 miliona dinara. Ishrana bolesnika za 2,3 miliona i energenti koji su uvećani za 14 miliona dinara. Tako da je ova uprava nešto pomerila te vrednosti na ovim pozicijama“, rekao je Djurić.

On kaže i da problem odlaska lekara nije trenutno problem u Opštoj bolnici . „Nešto je veći broj sestara , ali srećom tu je Medicinska škola pa se taj kadar obnavlja“, kaže Djurić.

Bolnica je započela i grejanje na Toplanu i po rečima direktora Bolnice potpisan je novi ugovor na sledeća tri meseca.   „Trebalo bi da 14 miliona koje je odobrio RFZO bude dovoljno za troškove grejanja. Videćemo koliki će biti račun u decembru , ali misim da će bolnica moći to da izmiruje“, kaže Djurić.

Veliki problem bolnice u jednom trenutku bila je Dečija hirurgija , a kako Djurić navodi taj problem je rešen tako što na dežurstva dolaze lekari iz Beograda. Na sam dan održavanja konferencije za novinare ugovor na neodredjeno vreme dobio je prvi od sekundaraca sa dečije hirurgije , a Djurić kaže da će se Bolnica potruditi da dobije specijalizaciju što pre. „ Očekujemo da konkurs za specijalizaciju bude početkom januara i nadamo se da ćemo dobiti i saglasnost za drugog doktora pa će taj deo krenuti da se obnavlja. Gastrointerologija takodje ima dva lekara na specijalizaciji, endokrinologija je pomalo problematična jer imamo jednog endokrinologa kao subspecijalistu , a nadamo se da ćemo ove godine dodeliti još jednu specijalizaciju iz vaskularne hirurgije. Na rendgenu će morati kadar malo da se obnavlja. Potreba za skenerom je jako velika i dolazi do toga da nema dovoljno termina, medjutim obzirom da svakog ponedeljka dajemo dodatne termine i hitni skeneri ne čekaju za sada to sve ide dosta dobro“, rekao je dr Djurić dodajući da se Bolnica nada da će  već u narednoj godini početi i najavljena rekonstrukcija bolnice.

S.V.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.