Jovanović: „U decembru svakodnevno prekoračenje dozvoljenih vrednosti PM-10 čestica“

Problem aerozagađenja Valjeva nije od juče, niti se može rešiti već sutra, ali je moguće početi da se radi na rešavanju, rečeno je, između ostalog, na početku javne rasprave o zagađenju vazduha u našem gradu, koja je održana u velikoj sali Skupštine grada.

Javnoj raspravi, očekivano, prisustvovao je značajan broj zainteresovanih. Od pojedinih odbornika pozicije i opozicije u lokalnom parlamentu, funkcionera i službenika Gradske uprave (iako je javna rasprava bila u radno vreme), preko predstavnika Lokalnog fronta i Građanske inicijative „Da Valjevo prodiše“, grupe građana okupljene oko „Čuvara manastira Gračanica“, do pojedinaca i medija.

Moderator je bio zamenik gradonačelnika i predsednik gradskog Saveta za zdravlje dr Zoran Živković, a prvi govornik Milenko Jovanović, načelnik Odeljenja za kontrolu vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine koji je na početku svog izlaganja, naglašavajući da je tu da da maksimalno objektivna objašnjenja o aerozagađenju u našem gradu, istakao da potpuno razume zabrinutost Valjevaca koji rezultate merenja zagađenosti prate na sajtu Agenije i koji često mogu da vide da je Valjevo označeno ljubičastom bojom, što je najopasniji pokazatelj.

– Valjevo je po tome jedan od najzagađenijih gradova i naravno da nije jedino u Srbiji. Praćenje PM-10 čestica, koje mi prikazujemo, je prioritet jer je SZO objavila da je to najopasniji polutant u vazduhu, a u Valjevu su prekoračene vrednosti PM-10 čestica prisutne više od 100 dana godišnje. S obzirom da je leti vazduh zadovoljavajućeg kvaliteta, jasno se inicira da je problem zimski period zbog uticaja grejenja, uz nepovoljan geografski položaj grada u kotlini i nepovoljne meteorološke uslove, odnosno, smanjeno provetravanje. Zato smo u decembru imali svakodnevna prekoračenja dozvoljenih vrednosti PM-10 čestica sa nekada jako visokim srednjim dnevnim vrednostima, poput rekordne od 351mikrogram po kubnom metru – ispričao je Jovanović.

Jovanović je podsetio da u Srbiji 6.000 ljudi godišnje umre zbog posledica aerozagađenja, dodajući da je Ministarstvo za zaštitu životne sredine formiralo Radnu grupu za aerozagađenje, koja je skenirala stanje vazduha u 12 gradova Srbije, a poruku Radne grupe predstavnici Agencije su preneli i čelnicima gradske vlasti.

– Problem nije nastao preko noći i ne može da se preko noći reši. Rešenja su prelazak kotlova „Toplane“ sa mazuta na gas, čime bi se bitno smanjila emisija polutanata u samom centru a povećao broj priključaka, kao i smanjenje nivoa saobraćaja u centru. Da se tako počne kako bi se za pet do deset godina stanje vazduha dovelo na prihvatljiv nivo, a od Agencije očekujte svaku moguću pomoć – poručio je Jovanović.

Načelnica Sanitarne inspekcije Kolubarskog okruga dr Branka Miholjčić, koja je bila sledeći govornik, istakla je da se rezultati aerozagađenja aktivno u Valjevu prate od 1992. godine i da se već i tada znalo da grad ima problem sa zagađenim vazduhom. Ona je podsetila da se problem tada rešavao, između ostalog, gradnjom obilaznice za Užice kako bi se iz centra izmestio tranzitni teretni saobraćaj ili zabranom saobraćaja u Tešnjaru. Dr Branka Miholjčić je takođe konstatovala da bi bilo neophodno da u Valjevu postoje bar tri merna mesta u sistemu Agencije za zaštitu životne sredine, kako bi imali kompletnu sliku uzroka zagađenja i nalazili odgovarajuća rešenja za to.

– Geografiju i meteorologiju, položaj grada u kotlini i pola godine bez vetra sa niskim pritiskom, jednostavno ne možemo da menjamo. Podsećam da je od 2000. godine na ovamo svaka lokalna vlast mnogo činila na toplifikaciji grada, na gašenju 80 kotlarnica koje su bile veliki zagađivači, da su uložena ogromna sredstva i da se i dalje radi na širenju toplovodne mreže i priključenju novih korisnika – rekao je, između ostalog, član Gradskog veća Žarko Kovač, takođe konstatujući da je, prilikom merenja zagađenja, potreba koordinacija između Agencije i gradskog Zavoda za javno zdravlje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.