Lokalni front:Bez iznenadjenja

Javna rasprava „o aerozagađenju“, održana u sali gradske skupštine, ničim nije iznenadila preko hiljadu i po građana Valjeva koji su svojim potpisima podržali jedan mnogo konkretniji zahtev: da se konačno utvrdi šta je od 2016. godine do danas osoblje zgrade u Karađorđevoj 64, zaista uradilo na izvršenju poslova zadatih Planom kvaliteta vazduha i Programom zaštite životne sredine grada Valjeva.

Vetar, koji je rano ujutru sadržaj čestica PM10 u vazduhu oborio na podnošljivu granicu, izgleda da je podstakao odlučnost priređivača da od podneva nastave tvrdoglavo izvrdavanje upotrebe reči  „odgovornost“.

Počelo je neočekivanom izmenom svega što je dogovoreno, pa i dogovorenog redosleda govornika. Nisu se pojavili ni najavljeni visoki gosti iz Beograda. Umesto njih, dobili smo predavanja o istorijatu merenja zagađenosti vazduha u Valjevu, uspomene o pokušajima gasifikacije, jadikovke zbog nerazumevanja ustanova koje ne žele da se priključe na toplovod. Bilo je i naznaka nekakvih predloga za rešavanje problema, sukobljavanja oko metoda i rezultata merenja zagađenosti,  zaklinjanja u stručnjake koji će nam, evo ovih dana, prepisati recept za čistiji vazduh.

Dve leteće posete ćutljivog gradonačelnika i kratko izlaganje predsednika Skupštine grada, sav su doprinos gradske vrhuške javnoj raspravi. Niko od njih nije se setio da bar kaže u čijoj fioci je zapeo  predlog o  javnoj raspravi konkretne sadržine, podržan sa 1 574 potpisa.

Možda bismo o tome nešto i čuli da, odmah nakon 15 časova, rasprava nije bila iznenada prekinuta, bez prethodne najave i bez utvrđene satnice.

Gostima iz Beograda, izgleda, isteklo je radno vreme.

Aktivisti Lokalnog fronta Va i građani koji su se samostalno pojavili na raspravi insistirali su na polaganju računa o onome što do sada nije bilo učinjeno. Bez mnogo uspeha. Iskrenih odgovora nije bilo.

Propisivanjem potpuno uopštene teme javne rasprave stvorena je i vešto iskorišćena prilika da se govori o svemu i svačemu. Neki su, čak,  umesto da pitaju šta su tri godine radili plaćeni službenici gradske uprave,  tražili  da Lokalni front ponudi neka svoja rešenja.

Nije nam žao vremena koje smo proveli u skupštinskoj sali. Svaka reč izgovorena o gorućem problemu Valjeva doprinos je u borbi da što više Valjevki i Valjevaca ozbiljno shvati stvarne razmere i opasnosti od zagađenog vazduha.

Kao što smo i pretpostavljani, jedino što je možda javna rasprava uspela da zadovolji bila je forma. Energija probuđena zahtevima građanskih grupa našeg grada pokrenula je stvar sa mrtve tačke. Spremni smo za sledeći korak…

Lokalni front

3 comments on “Lokalni front:Bez iznenadjenja

  1. Princeza

    Kada imate toliko jaku vezu u Ministarstvu za zastitu zivotne sredine izvolite i resite ovaj problem!

    Reply
  2. Ana

    Odlicno je za lokalnu vlast i nas gradjane da nemamo drugih problema , da grad napreduje , infrastruktura, ekonomija , standar gradjana ,grad koji danas napreduje vise nego sto smo ocekivali,za zagadjenje vazduha svi smo krivi , nije se obracala paznja , nije se nikada mislio o ovom,Hvala ovoj vlasti sto posle toliko decenija ,preuza odgovornost na sebe da resi problem

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.