(Ne)obična potrošačka godina

Na izmaku ove kalendarske godine moglo bi se reći da je za naše sugrađane kao potrošače i za njihova udruženja u ponečem bila neobična.

Neobično je to što u reklamacijama upućenim trgovcima na loš kvalitet (nesaobraznost) robe, nije kao do sada prednjačila obuća – naročito patike, već tehnički uređaji kupljeni za ličnu i porodičnu upotrebu. Mašine za pranje veša, zamrzivači, pa čak i trimeri za košenje trave kvarili su se već na početku upotrebe, što je kod njihovih vlasnika, odnosno potrošača izazivalo nezadovoljstvo iskazano podnošenjem zahteva trgovcima za obeštećenje.

Neobično je bio povećan broj prigovora i reklamacija na loš kvalitet mobilnih telefona kupljenih „za dinar“ u nekom korisničkom paketu. Korisnike usluga mobilne telefonije revoltirale su i nepravične ugovorne odredbe koje su im operatori nametali kao obavezujuće i pored toga što su suprotne važećim propisima.

Prijatno iznenađenje udruženja za zaštitu potrošača bio je smanjen broj reklamacija na robu kupljenu „On lajn“ preko interneta ili na promocijama. To bi mogao biti znak da su trgovci poboljšali kvalitet robe, što i jeste osnovni cilj zaštite potrošača.

U odnosu na prethodne godine, ukupan broj prijava potrošačkih sporova udruženjima potrošača ove godine je povećan, ali ne toliko zbog porasta nepoštene poslovne prakse trgovaca, već zbog jačanja poverenja potrošača u sistem zaštite njihovih prava i interesa.

Želja je Udruženja valjevskih potrošača da se i u narednim godinama nastavi jačanje poverenja građana u sve ono što njegovi aktivisti preduzimaju radi suzbijanja nepoštene poslovne prakse trgovaca koji su tome skloni i radi povećanja zadovoljstva kupovinom dobre robe i prženih usluga.          

Srećna vam Nova 2019. potrošačka godina.

Dragan D. Popović

Udruženje VAPOT

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.